Mozaik portrelerde bir Troia masalı

Last Updated on 20 Mart 2018 by Turizm Günlüğü

“2018 Troia Yılı” ilan edilmesi Troya Destanı’na olan ilgiyi arttırırken, efsanelerin mozaik portreler üzerinden anlatıldığı ‘Rhapsodos: Mozaik Portrelerde Bir Troya Masalı’ sergisi açıldı.

Emine Özkaya Daloğlu tarafından açılan sergi atölyesinde sunulan ve 3,5 yılda tamamlanan 43 mozaik portre ziyaretçilerini bekliyor.

‘Rhapsodos: Mozaik Portrelerde Bir Troya Masalı’ sergisinde seramik tabaklar üzerine yapılmış Troia kahramanlarının portreleriyle Troia Destanı anlatılıyor.

Sergiye gelen ziyaretçilerin destanlardan ve tragedyalardan seçme metinler okuyabileceğini ve aynı zamanda Troya savaşı efsanelerini dinleyebileceğini de kaydeden Emine Özkaya Daloğlu, portrelerin yapılış süreçleri hakkında bilgi edinip küçük bahçede bu çalışmaya ilişkin 10 yıl öncesinin mozaiklerini de görebileceklerini belirtti.

Emine Özkaya Daloğlu, sergiye ait düşüncelerini ise şöyle anlattı:

“Burada izleyeceğiniz çalışmalar “Zamana meydan okuyan bir konu, bir teknik ve bir materyal” üzerinden kurgulandı. Toplam 43 çalışma bulunuyor. Üretimi 3.5 yılda tamamlandı. Düş kurmak başka, gerçekleştirmek için mantıksal süreçler kurgulamak başka, üretim başka, üretimi sonuçlandırıp sürdürülebilir bir ortam yaratma süreci başka ve yapılan işlerin kendi akışlarını bulmaları ise bambaşka… Buradaysanız siz de bu sürecin tanığısınız. Hoş geldiniz.”

Söz mü, Yazı mı, Resim mi? Hangisi sizi daha çok etkiler?

23 Şubat-4 Mart tarihlerinde Çanakkale Belediyesi, 2018 Troia Yılı Etkinlikleri kapsamında sergiyi ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşturmuştu.

Emine Özkaya Daloğlu, misafirlerini sergide gezdirirken mozaik tekniğini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Hakan Daloğlu’ndan öğrendiğini aktararak portreler üzerinde çalışmaya başladığını söylemiş ardından sanatseverlere “Söz mü, Yazı mı, Resim mi? Hangisi sizi daha çok etkiler?” diye sormuştu.