Sağlıkta yabancıya vergi muafiyeti

Last Updated on 21 Temmuz 2018 by Yaşar Çelik

Türkiye’nin çıkarları ve geleceği için atılmış bir adım olarak nitelendirilen sağlıkta yabancıya vergi muafiyeti kararı Meclis’ten geçti.

Dünyada sağlık turizminden yararlanan insan sayısının 30 milyon, harcanan paranın da 500 milyar dolar olduğunu hatırlatan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yürürlüğe girecek düzenleme için “Yani kişi başına harcanan para 17 bin dolar. Bugün 5 milyar dolar hesaplanan sağlık alanından gelen bir para var yurt dışından ve bunu 10 milyar dolar üzerine taşımak mümkün” dedi.

“AYŞE, FATMA KDV ÖDEYECEK AMA GEORGE, HANS GELİRSE KDV SIFIR”

Sağlıkta yabancıya vergi muafiyeti düzenlemesini Türk vatandaşları ile yabancı uyruklu vatandaşlar arasında ayrımcılık olarak değerlendiren HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise “Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma yüzde 8 KDV ödeyecek ama George, Hans gelirse KDV sıfır. Bu mu yerli ve millî hükümet? 81 milyon inim inim inlerken, borç altında inlerken KDV ödeteceksin sağlık hizmeti alırken George’a, Hans’a ödetmeyeceksin. Bu kabul edilemez” diye eleştiride bulundu.

AYRIMCILIK DEĞİL ÜLKENİN ÖNE GEÇMESİ İÇİN BİR YÖNTEM

Bu eleştirinin ardından Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’dan da yanıt gecikmedi. Kararı “Türkiye’nin çıkarlarını, geleceğini, imkânlarını artırmak için atılmış bir adımdır” diyerek savunan Demircan, “Bir ayrımcılık değil. Bu, ülkenin bir alanda öne geçmesi için kullanacağı bir yöntemdir; bunu, pek çok ülke pek çok alanda yapıyor” şeklinde konuştu.

İKİ HÜKÜM TASARI METNİNDEN ÇIKARILDI

Hürriyet’te yer alan habere göre AKP’nin verdiği değişiklik önergesiyle de, Maliye Bakanlığı’na “birden fazla mükellef adına grup katma değer vergisi mükellefiyeti tesis edilebilme” yetkisi verilmesini öngören hüküm tasarı metninden çıkarıldı. Devreden KDV’nin 12 ay içinde indirim yoluyla giderilememesi halinde iadesini öngören düzenleme de metinden çıkarıldı.