Site icon Turizm Günlüğü

İstanbul Bilgi Üniversitesi Venedik Bienali’ne davetli!

16. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında davet edilen İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin birinci sınıf öğrencilerinin ürettiği “Carapace” projesi sergilenecek.

Mimarlık dünyasının en eski ve köklü etkinliklerinden Venedik Mimarlık Bienali’ne Türkiye’den ilk kez İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi davet edildi.

Uluslararası bienalde, BİLGİ Mimarlık Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici’nin koordinatörlüğünde, birinci sınıf öğrencilerinin ürettiği “Carapace” projesi sergilenecek.

Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Mimarlık Bienali, bu yıl 26 Mayıs – 25 Kasım 2018 tarihleri arasında Giardini ve Arsenale bölgeleri başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarına dağılmış mekanlarda düzenlenecek.

Mimarlık ajandasının merkezindeki insanlık anlayışı üzerinden mekânın kalitesine, açık ve serbest olması üzerine yoğunlaşan bienalin, Global Art Affairs (GAA) tarafından düzenlenen Time, Space, Existence başlıklı yan etkinliklerine, bu yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Türkiye’den davet edilen ilk üniversite olarak katılacak.

Küratörlüğünü Yvonne Farrell ve Shelley McNamara’nın yaptığı bienalin teması ise “Free Space” olurken davet edilen BİLGİ Mimarlık, Carapace adlı birinci sınıf öğrencilerinin 1:1 ölçekte kurdukları çalışmayla yer alacak.

BİLGİ Mimarlık Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici

ÖZGÜN VE HAFİF BİR PROJE: CARAPACE

Türkiye’den ilk kez bir üniversitenin, Venedik Mimarlık Bienali’nde yer alacağını hatırlatan Şebnem Yalınay Çinici, “16. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında, GAA’dan aldığımız davet bizi çok heyecanlandırdı. Böylesine büyük bir etkinlikte hangi projemizle yer alabileceğimizi fakülte olarak değerlendirdik. ComputationBased_BasicDesign stüdyomuz kapsamında 1:1 ölçekte öğrencilerimizin tasarlayıp kurdukları projelerden biriyle yer almaya karar verdik. Özgünlüğü, hafifliği ve bienal koşullarına uygunluğu nedeniyle 2013 yılında dokuz öğrencimiz tarafından üretilmiş olan Carapace projesi ile katılma kararı aldık. Projenin yanı sıra bienalde, dijital olarak hazırlanmış tüm stüdyo çalışmalarımızı anlatan kitapçık ve web linklerimizin QR kodlarıyla da yer alacağız. Bu bienal katılımımızın, üniversitemiz, fakültemiz ve öğrencilerimiz için çok değerli bir deneyim olacağına inanıyoruz” dedi.

TASARIMDA YARATICI YOLLAR

Carapace, Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici koordinatörlüğünde, birinci sınıf stüdyo yürütücüleri eşliğinde öğrencileri Ece Abdioğlu, Ekin Arslan, Ece Emanetoğlu, Deniz Eskiçırak, İdil Işıksoy, Kübra Koyuncu, Elif Özüçağlıyan, Pelin Tatlıcı ve Eylül Utkan tarafından 2013 yılında tasarlandı ve üretildi. Projede, materyaller, geometri ve yeni teknolojiler aracılığıyla tasarımda yaratıcı yolların geliştirilmesi amaçlandı.

Venedik Bienali Koordinasyon Ekibin’de ise Bilge Bal, Caner Bilgin, Elif Kendir Beraha, Ertunç Hünkar, İdil Karababa, Rahman Çelebi, Şebnem Yalınay Çinici bulunuyor.

DÜNYACA ÜNLÜ MİMAR DANİEL LİNESKİND’İN ESERİNİN YANINDA SERGİLENECEK

Malzemenin kendi taşıma kapasiteleri, doğası ve bileşen mantığı sorgulanarak tasarlananan ve yapıyı bir arada tutan herhangi bir kilit sisteminin kullanılmadığı projenin amacı, malzemenin kendi kendine sabitlendiği bir sistem tasarlamak ve tek başına bir makro-formu ayakta tutmak. 129 üçgen yüzey ve yaklaşık 700 “eklem” merkezi olarak birbirine kenetlenen, farklı yedigen, altıgen ve beşgen biçimlerden oluşan Carapace, dünyaca ünlü mimar Daniel Libeskind’in eserinin yanında Marinaressa Gardens’da sergilenecek.

Exit mobile version