KAPTİD’den Gürcistan hamlesi

Last Updated on 16 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen 20. Uluslararası Kafkas Turizm Fuarı’na katılarak Kapadokya’yı tanıtan KAPTİD, Kafkasya turizm raporunu açıkladı.

12 – 14 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen fuara ilişkin bir rapor yayınlayan  KAPTİD,  Gürcistan’da herkesin Kapadokya’yı bildiğini ifade ederek “Gürcistan’da Türkiye dost ülke olarak tanımlanıyor ve çok seviliyoruz. Bunun meyvelerini de turist sayısı olarak görüyoruz. Geleceği çok parlak bir pazar; bölgemizde kısa ve orta vadede çok rahat ilk 10 içerisinde Gürcü turistleri görmemiz içten bile değil” açıklamalarında bulundu.

Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te, Georgia Expo fuar alanında düzenlenen “20. Caucasus Tourism Fair – 20. Kafkasya Turizm Fuarı” 11. Hall’de gerçekleştirildi. Büyüklüğü yaklaşık 700-800 m2 civarında olan halde Türkiye Cumhuriyeti olarak 100 m2’lik bir alanda yer alan KAPTİD’in açıkladığı Kafkasya turizm raporu şöyle:

“Nevşehir Valiliği himayesinde, KAPTİD, KAPHİB, Ahiler Kalkınma Ajansı, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ürgüp Belediyesi, Göreme Belediyesi, Uçhisar Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret Borsası, THY Nevşehir Satış Müdürlüğü ve TÜRSAB Kapadokya BYK ortak girişimiyle alınan karar doğrultusunda fuarda Kapadokya olarak ilk kez yer alarak eşsiz bölgemizi Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası – Ticaret Sicil Müdürü Sn. Veysel Donmaz ile birlikte Gürcü Seyahat Acentalarına ve Gürcü misafirlerimize tanıtmak için çaba gösterdik ve çok yoğun ilgi gördük.

Diğer fuar katılımcıları şu şekilde:

– Gürcistan Turizm Otoritesi
– Tayland Otelciler Birliği
– Aeroflot Havayolu (Rusya)
– Gürcü Seyahat Acentaları
– Gürcü Turizm Ekipmanları Firmaları
– Gürcü Şarap Firmaları

Açıkçası alışkın olduğumuz fuarların aksine çok küçük bir fuardı ve stand dizaynı noktasında Türkiye standı açık ara öne çıkmaktaydı. Türkiye’den de fuara katılım çok kısıtlıydı, katılımcılar aşağıdaki gibiydi:

– Kapadokya
– Alanya
– Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
– Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
– Türk Hava Yolları
– ATB Holidays (Seyahat Acentası)
– Yunus Emre Enstitüsü
– Hediyelik Eşya Sanatkarları (Takı ve Çini)

Fuar için Gürcistan’da Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimiz bulunmadığı için buradan da sorumlu olan Azerbaycan Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimiz ile ilgili yazışmaları gerçekleştirdik. Bu yazışmalar esnasında fuar alınlığımızda “CAPPADOCIA” yazmasına ilaveten hangi görsellerimizin de kullanılmasını istediğimizi açık ve net şekilde belirterek ilgili evrakları / dosyaları kendilerine gönderdik. Fakat maalesef fuar alanına hazırlık yapmak için ulaştığımızda fuar alınlığımızda “NEVŞEHİR” yazdığını, görsellerimizin de hiç bir şekilde orada olmadığını görünce elbette hayal kırıklığı yaşadık. Aynı gün içerisinde Gürcistan’dan da sorumlu olan Kültür ve Tanıtma Müşavirimizin Gürcistan’da Kültür Bakanı’nın varlığından haberdar olmadığını öğrenince elbette sadece hayal kırıklığı değil üzüntü ve kızgınlık da yaşadık. Kültür ve Tanıtma Müşavirliklerinizde işinin ehli insanların olması şart, bu şekilde gerçekten ülkemize çok yazık ediyoruz.

Gürcistan’da herkes ama herkes istisnasız Kapadokya’yı biliyor. Bunun bilmelerinin sebebi eşsiz güzellikteki coğrafyamız, tarihimiz, kültürümüz, mağara otellerimiz veya balonlarımız değil: Azize Nino (veya St. Nino) 3. yüzyılda Ortahisar – Ürgüp’te doğduğuna inanılan ve Gürcülerin Hristiyan (Ortodoks) dinini kabul etmelerine öncülük eden kutsal kişi olarak biliniyor. Bütün taksilerde, dükkanlarda çok muhafazakar olarak tanımlayabileceğimiz Gürcistan’ın Azize Nino’nun resmi ile karşılaşmanız çok yüksek ihtimal. Kapadokya doğumlu olması sebebiyle de bölgemiz çok iyi biliniyor fakat karşımıza çıkan en büyük sorun çoğu yerde olduğu gibi yine ulaşım sorunu.

Gürcistan Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında 2017 yılında 2.4 milyon kişi ile 4. sırada yer aldı. Bu sıralamada bu kadar üst sırada olmasının en önemli sebeplerden birisi elbette vizesiz hatta pasaportsuz seyahat edebilme imkanına sahip olmaları. Ulaşım için daha çok karayolu tercih ediliyor fakat bir Türk firması olan TAV’ın işlettiği Tiflis ve Batum Havalimanlarında yoğunluk her geçen yıl artıyor. Bağlantılı uçuş yapmayı çok sevmemekle beraber otobüsle de seyahatin uzak olduğunu düşünerek Kapadokya’ya çok gelmek istemelerine rağmen kısıtlı sayıda geliyorlar. Bu sayıyı arttırabilmek için en çok ziyaret edilen Karadeniz bölgesine ilave olarak Kapadokya’nın da mutlaka programa ilave edilmesi gerekiyor. Gürcü seyahat acentalarından da bu konuda yoğun talep gördük ve bu yeni program oluşumlarına zemin hazırlamak için fuar süresince aldığımız kartvizitleri TÜRSAB Kapadokya BYK üyeleri ile mail ortamında paylaştık. Umarız güzel ve yeni işbirliklerine zemin hazırlamış oluruz.

Fuar süresince tanıtım materyali olarak aşağıdaki broşür ve kataloglar standımızda hazır bulundu:

– Ahiler Kalkınma Ajansı’nın Cappadocia Kitapçığı (İngilizce ve Rusça)
– KAPHİB’in Bölge Haritası (İngilizce – Türkçe)
– KAPHİB’in Bölge Kitapçıkları (Türkçe)
– KAPTİD’in Üye İşletmeler Kitapçığı (İngilizce / Türkçe)
– Azize Nino Posteri
– Ayrıca ilgili ziyaretçilere Kapadokya temalı buzdolabı mıknatısı, şişe açacağı ve balon maketleri hediye edildi.

Fuar esnasında Türkiye’nin Gürcistan (Tiflis) Büyükelçisi Ekselansları Sayın Fatma Ceren Yazgan da Kapadokya standımızı ziyaret etmiş ve şeref vermişlerdir.

GENEL DEĞERLENDİRME:

Gürcistan’da Türkiye dost ülke olarak tanımlanıyor ve çok seviliyoruz. Bunun meyvelerini de turist sayısı olarak görüyoruz. İmaj problemimiz kesinlikle yok, Kapadokya da çok iyi biliniyor ve Gürcüler daha çok otobüs grupları şeklinde turistik faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar. Eğer Karadeniz + Kapadokya programları planlanır ve hayata geçirilirse Azize Nino’nun torunlarını bölgemizde çok daha sık görme ihtimalimiz yüksek. Sadece daha fazla tanıtım yapıp, bu ülkeye yapılacak olan çalışmalarda ısrar edip daha fazla çalışmamız gerekiyor. Geleceği çok parlak bir pazar; bölgemizde kısa ve orta vadede çok rahat ilk 10 içerisinde Gürcü turistleri görmemiz içten bile değil.”