Site icon Turizm Günlüğü

Beyoğlu ile Macaristan’ın tüm güzellikleri Taksim Meydanı’nda sergilenecek!

İstanbul'da yaşayanlar aslen nereli?

İstanbul'da yaşayanlar aslen nereli?

Beyoğlu Belediyesi’nin 2009 yılından bu yana Kardeş Belediyesi olan Macaristan’ın Peç Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü “2 NATIONS 1 CAMERA (2 ÜLKE 1 KAMERA)” projesi ile iki tarihi şehrin güzellikleri aynı sergide buluştu.

İki ülke arasındaki yüzyıllara dayanan dostluk ve kardeşliğin yanı sıra tarihi ve kültürel birikimi de koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan proje kapsamında, 14 Macar ve Türk fotoğrafçı Beyoğlu ve Peç şehirlerinin tarihi ve turistik bölgelerini gezerek fotoğrafladılar. “İki Ülke Bir Kamera” fotoğraf sergisinde bir araya getirilen fotoğraflar Macaristan’ın Peç şehrinden sonra Taksim Meydanı’nda sanatseverlerle buluşuyor.

Diana Dologh Pecs – Haziran 2017

Beyoğlu Belediyesi ile Macaristan’ın Pec şehri arasında Kardeş Şehir Anlaşması imzalandı. İmza töreninde konuşan Başkan Demircan, “Birçok Kardeş Şehir anlaşması yaptık ama bana en çok heyecan verenlerden birisi de Pec şehri oldu. Çünkü Pec’te kendimizi Beyoğlu’nda hissediyoruz. Orada ki tarih ve kardeşlik bu duyguyu bize hissettiriyor.” dedi.

Beyoğlu kardeş şehirlerine bir yenisini daha ekledi. 2008 yılında işbirliği anlaşması imzaladığı Macaristan’ın Pec şehri ile Kardeş Şehir anlaşması imzalayan Beyoğlu Belediyesi, kardeş şehir sayısını 30’a yükseltti. Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binasında düzenlenen imza törenine; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Peç Belediye Başkanı Pava Zsolt, Macaristan Ankara Büyükelçisi H.E. Gabor Kiss ve Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balázs Hendrich katıldı.

BİRÇOK KARDEŞ ŞEHRİMİZ OLDU

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, “Birçok Kardeş Şehir anlaşması yaptık ama bana en çok heyecan verenlerden birisi de Pec şehri oldu. Çünkü Pec’te kendimizi Beyoğlu’nda hissediyoruz. Orada ki tarih ve kardeşlik bu duyguyu bize hissettiriyor. Bunu bütün samimiyetimle ifade ediyorum. İyi ki bu kardeşliği gerçekleştirdik.” dedi.

Macaristan Büyükelçisi Sayın Gabor Kiss, 16 Nisan’da Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile birlikte “İki Ülke Bir Kamera” başlıklı Serginin açılışında yaptığı konuşma da şunları söyledi:

“Sayın Başkanlar, Hanımefendiler, Beyefendiler, Değerli Dostlarım,

Büyükelçiliğimiz tarafından artık iki yıldır desteklenen sıra dışı bir fikir olan Macar ve Türk fotoğrafçıların ortaklaşa, ancak bireysel görüş açılarını sınırlamadan birbirlerinin memleketlerinde çekimler yapma düşüncesi ilk defa 2016’da oluşmuştur.

Girişim, “İki Ülke Bir Kamera” adını aldı ve o zaman ifade edilen amacı, iki başkent Ankara ve Budapeşte’nin birlikte tanıtımı idi. Kararı, ivedi eylemler izledi, çekimlerden hazırlanan seçki daha 2016 sonbaharında Ankara’da, daha sonra 2017 ilkbaharında Budapeşte’de tanıtılabildi ki, bunları sergilerin malzemelerinden hazırlanan albüm de ölümsüzleştirdi.

Fotoğrafları çekenler, ortak etkinlikleri sırasında sadece çekimleri yaptıkları yerlerle değil, birbirleriyle de sıkı dostluklar kurmuşlardır, böylelikle projenin ilk başarılarından sonra işbirliğinin sürdürülmesi konusunda çabucak niyet ortaya koymuştur.

Ortak tarihimiz ve ebedileştirilmeye değer yerlerin çokluğu nedeniyle fotoğrafçıların iki başkentten sonra Pécs şehrini ve İstanbul’un Beyoğlu Semtini objektifleri vasıtasıyla tanıtmaları kararının niçin alındığını belki açıklamaya gerek yoktur.

Bunun sonucu hakkında geçtiğimiz Eylül ayında Pécs’teki sergiyi müteakiben şimdi İstanbullu dostlarımız da, her şeyden önce sanatçıların sadece gözleriyle değil, ziyaret ettikleri yerlere gönülleriyle de baktıklarına kanaat getirebilirler.

Ölümsüzleştirilen anlar minik mozaikler olarak görülmekle birlikte, çekimlerden hazırlanan seçkinin ülkelerimizin, kültürlerimizin daha esaslı tanınmasına yakışır şekilde katkıda bulunarak ciddi bir sanat değer taşıdığına inanıyorum.

Projenin ilk evresinin gerçekleştirilmesi sırasında olduğu gibi, katılımcıların coşkusu yanında serginin ve yeni albümün oluşturulmasında projenin yılmaz ve fedakâr destekçilerinin, sponsorlarının bu vesileyle de belirleyici rolü olmuştur.

Bunun için, planlarımızın icra edilmesine, Macar-Türk ilişkilerinin bu şekilde güçlendirilmesine aktif katkısı olan herkese destekleri için burada bir defa daha teşekkür etmek istiyorum.

Ümit ve niyet ettiğimiz kadarıyla Macaristan ve Türkiye’nin güzelliklerini keşfetmenin ötesinde ikili ilişkilerin güçlendirilmesine de katkıda bunulan “İki Ülke Bir Kamera” projenin devamı gelecektir. Pécs ve İstanbul’un işbirliğinin güçlenmesi bunu örnek biçimde doğrulamaktadır.

Gelecekte, mevcut işbirliğimize benzer biçimde iki belediye arasındaki ilişkileri güçlendirecek daha nice projeler olacağına inanıyorum. Bunun için son olarak sergi yapıtlarında imzası olanlara ve her iki belediyenin yöneticilerine hürmetlerimi ve teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum!”

Exit mobile version