Last Updated on 20 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kardelen çiçeklerinin en güzel örneklerinin açtığı ve bu nedenle Kardelen Festivali’nin de düzenlendiği Antalya’nın İbradı ilçesinde, mermer ocaklarının açılmasına onay verdi.
Mermer ocaklarının, İbradı ile özdeşleşen kardelen çiçeklerinin açtığı yaylada açılması için onay verilmesine karşı eleştiride bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Halk bunu istemiyor. Mermer tozunun kanserojen etki yaptığını bugün herkes biliyor. Bu nedenle İbradı halkının haklı direnişinin destekçisiyim” dedi.
Bakanlığın bu ruhsatı verirken mermer ocaklarının İbradı’nın Sülek, Karamıklı, Kocaoluk su kaynaklarının hemen üzerinde açılmasına da izin vermiş olduğunu belirten Çetin Osman Budak, şöyle konuştu:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kardelen çiçeklerinin en güzel örneklerinin açtığı ve bu nedenle Kardelen Festivali’nin de düzenlendiği yaylada, mermer ocaklarının açılmasına onay verdi. Bakanlık bu ruhsatları verirken İbradı’nın Sülek, Karamıklı, Kocaoluk su kaynaklarının hemen üzerinde açılmasına izin vermiş oldu. Bu kabul edilemez bir durum. Yani ilçe halkının kullandığı su kaynakları mermer tozuna teslim edilecek, ilçe halkı kanserojen etkiye maruz bırakılacak. Öte yandan burası endemik bir bitki cenneti ve alternatif turizm bölgesi. Olağanüstü güzellikle olan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı’nın zarar görmesi söz konusu… Yine bu bölgedeki ormanlar WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Avrupa’daki 100 orman sıcak noktasından birisi olarak belirlendi. Halk, topyekün son derece öfkeli… Konuştuğum vatandaşlar, ‘kanser olup ölmek istemiyoruz’ diyor, yıllardır Kardelen Festivaline ev sahipliği yapan yaylarına ve kardelenlerine sahip çıkmak istiyor. İbradı halkının haklı direnişine sonuna kadar destek veriyorum.”
İBRANDI’NIN TURİZMDEKİ YERİ
“İlçede turizm açısından değer taşıyan en önemli varlık 1994 yılında çevresindeki alanla birlikte milli park ilan edilen Altınbeşik Mağarası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
İlçede Roma devrini ait olduğu tahmin edilen tarihi kalıntılarda bulunana bölgede Ormana Beldesi Ürünlü Köyü arasında Roma dönemi Erimna Antik Kenti ile Çukurviran Mahallesi civarındaki kalıntılar yer alıyor.
İlçenin dağlık coğrafyası kendisine özgü doğal bir turizm potansiyeli oluşturmakta, özellikle safari turları ve günü birlik geziler için uygun. Yine İbradı Merkezi’nde 7 adet tarihi konak koruma altına alınarak turizme kazandırılmış.
İbradı Antik Melas Irmağının çıkışına yakın dağlık kısımdadır. Vaktiyle Psidya sınırları buraya kadar uzanırdı. Psidya hudutları içinde olan Erimna şehrin meydana getirdiği Ormana Beldesi ile Unulla (Ürünlü) Köyü arasındaki küçük bir tepe üzerinde bazı burç ve sarnıç harabeleri ile çeşitli taşlara rastlanmaktadır. İbradı’nın Çukurviran Soğukoluk ve Kayadibi mevkiilerinde Yunan Kadim devrine ait taş ve yapılara rastlanmaktadır. Eynif ve Kesik Beli yolu üzerinde Bahadır Oluğu Pınarı bir Selçuklu eseridir. Yine bu çevrede Tolhan canlılığını korumaktadır. İlçede 7 adet eski konak (ev) bir adet cami, bir mezarlık, korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarındandır. İbradı Mezarlığı Arkeolojik sit alanı kapsamında, Çukurviran Mahallesi’ndeki anıt mezar, İbradı’daki asırlık Arabastı Kestanesi ağacı da korunması gereken kültür ve tabiat varlıklarındandır.” (Bu kısım, İbradı Belediyesi resmi internet sayfasından alınmıştır)