Site icon Turizm Günlüğü

Sera gazının yüzde 8’ini turizm üretiyor!

Bilim insanlarına göre iklim değişikliğine yol açan sera gazı salınımlarının on ikide biri yani yüzde 8’i küresel turizmden kaynaklanıyor.

160 ülkede yapılan araştırma sonucuna göre turizm ile çevreye en çok olumsuz katkıyı ABD, Çin, Almanya ve Hindistan’da seyahat eden insanların yaptığı kaydedildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre iklim değişikliği ile mücadele ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekreteryası bünyesinde 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması’nın “kural kitabını” oluşturmak üzere Almanya’nın Bonn kentinde bir araya gelen bilim insanları, artan küresel turizmin iklim değişikliğine yol açan sera gazı salınımlarını yükselttiğini açıkladı.

Verilere göre turizm sektöründeki uçuşlar, konaklama ve yeme-içme, hediyelik eşyaların üretimi gibi faktörler 2009’da 3,9 milyar ton olarak kayıtlara geçmiş, 2013 yılında ise küresel çapta 4,5 milyar ton karbondioksit salınımına yol açtığı ortaya çıktı.

UÇAK YOLCULUKLARI TEK BAŞINA EN BÜYÜK PAYA SAHİP

BM İklim Değişikliği Sekreteryası Başkanı Patricia Espinosa, turizmin sera gazı salınımlarındaki yüzde 8’lik payına karşın, sektörün bu konuda “ilerleme” kaydettiğini belirterek şöyle bir açıklamada bulundu:

“Turizm endüstrisinin sattığı birçok ürün çevrenin korunması, muhafaza edilmesi ve kollanmasına bağımlı. Turizm sektöründeki salınımı kontrol altında tutmak için daha fazla karbon vergisi uygulanması ve havacılık sektöründe karbondioksit ticaretinin arttırılması gerekiyor. Havacılık sektörünün tüm dünyadaki sera gazı salınımlarının yüzde 2’sine tekabül ediyor. Yani dünyadaki en fazla salınım yapan 12’inci ülke kadar yüksek bir miktar. Kısacası uçak yolculukları tek başına en büyük paya sahip. Ayrıca jet yakıtı tüketmenin atmosfere verdiği zarar dikkate alındığında, uçak bileti fiyatlarının çok daha fazla olması gerekiyor.”

Mevcut öngörüleri değerlendiren araştırmacılar, 2025 yılına gelindiğinde turizm sektörü kaynaklı sera gazı salınımlarının yılda 6,5 milyar tona ulaşacağı tahmin ediyor.

Exit mobile version