Site icon Turizm Günlüğü

Uzmandan otel yatırımcılarına İstanbul için önemli uyarı!

TD Hospitality Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya.

TD Hospitality Consulting’in Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya, mevcut şartlarda İstanbul’da otel yatırımı yapmanın fizıbıl olmadığını söyledi.

Geniş sektör bilgisine sahip uzmanlarıyla, şehir ve tatil oteli yatırım ve faaliyetlerinin her alanında müşterilerine hızlı ve ihtiyaca yönelik uluslararası standartlarda kaliteli danışmanlık hizmeti sunduklarını belirten TD Hospitality Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya, İstanbul’un otel yatırımına doyduğu görüşüne katıldığını belirterek, “Şehrin 2010-2015 yılları arası tesis doluluk performansı yaklaşık yüzde 67.6 civarında olup arz fazlası oda stoğu oluştuğu dikkat çekmektedir” dedi.

Turizmgunlugu.com’un sorularını yanıtlayan Tayfun Döşkaya, İstanbul için verilecek teşvik ve desteklerin yenileme kapsamlı olması gerektiğini ifade eden Döşkaya, bu kapsamda verilecek teşvik ve desteklerin tesis fiziki standartlarının iyileştirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması ve oda satış fiyatının yukarı çekilmesinde etkin rol oynayacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı “Yatırım Belgeli” Konaklama Tesisleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı “Yatırım Belgeli” İnşası Devam Eden Konaklama Tesisleri

YATIRIMLARI ASIL KİŞİ BAŞI HARCAMADAKİ DEĞİŞİM ETKİLİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul ‘Yatırım Belgeli’ konaklama tesis sayısının 551, oda sayısının 51 bin 17 ve yatak sayısının 112 bin 308 olduğunu belirten Döşkaya, ayrıca inşası devam eden ilave gelecek tesis sayısının 174, oda sayısı 14 bin 960 ve yatak sayısısının ise 30 bin 795 olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Avrupalı turistin çok az olduğu bir ortamda İstanbul’da yatırım düşünen otel yatırımcılarına önerilerinin neler olacağı sorumuz üzeri ise Döşkaya, “Gelen turist milliyet değişimi dönemsel olup daha ziyade kişi başı harcamadaki değişim yatırımlara etki etmektedir” dedi.

İSTANBUL’DA OTEL YATIRIMI ŞU AN İÇİN FİZIBIL DEĞİL

“Yatırımcıların en 5 yıl daha İstanbul’da otel yatırımı yapmaktan uzak durmalı görüşüne katılıyor musunuz? Bu anlamda danışmanlık firmalarının otel yatırımcılarını doğru yönlendiriyor mu?” şeklindeki sorumuz üzerine ise Döşkaya şunları söyledi: “İstanbul’un arz-talep piyasa görünümü dikkate alınarak hazırlanan kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyonlarda konaklama tesisi yapmak şu an için rasyonel sonuçlar çıkmamaktadır. Günümüzde birçok danışmalık firması maalesef yatırımcının duymak istedikleri ve/veya ticari menfaatlerini düşünerek fizibilite hazırlıyor. Proje geliştirme aşamasında yapılan fizibilite çalışmaları ile gerçekleşen finansal sonuçlar arasında kabul edilemeyecek oranlarda sapma olmaktadır. Dolayısıyla 5 yıldızlı otellerde yatırımın geri dönüş süresi 20-25 yıl arasında değişmektedir”.

YATIRIMCILAR DANIŞMAN SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yatırımcılara danışman seçerken aşağıdaki bazı hususları dikkate almalarını tavsiye eden Tayfun Döşkaya, bu hususları şöyle özetledi:

Nitelikli personel: Danışman kişi veya kuruluşta tarifi yapılan işi yapacak uzman kadronun özgeçmişi mutlaka incelenmeli ve teklif isterken bu özgeçmişlerin de teklife eklenmesi talep edilmelidir.
Referanslar (İş bitirme): Belki de en önemli göstergelerden birisi firmanın daha önce başka kuruluşlara benzer alanda hizmet verip vermediğidir. Sektöre yeni girmiş danışmanlarla karşılaşıldığında ise (danışmanlık sektörü sürekli yeni danışmanların türediği bir sektördür) firmadaki uzman kadronun özgeçmişlerindeki iş bitirmeleri de referans olarak baz alınabilir.
Organizasyon yapısı: Danışmanlık hizmeti birkaç kişiden alınacaksa veya bir firmanın koordinasyonunda yürütülecekse mutlaka işi hangi organizasyon yapısı ile yapacakları sorulmalıdır.
Deneyim: Kişisel marka değeri olan üst düzey yönetici tecrübesine sahip kişi veya uluslararası marka bilinirliği olan firmalar öncelikli olarak tercih edilebilir. Belirtilen profilde kişi veya firmalar zaman içerisinde yaptıkları başarılı çalışmalarıyla sektörde yer edinmişlerdir”.

SEKTÖRLE İLGİLİ GÜNCEL VERİLERE ULAŞMAK ZOR

Son olarak “Turizm sektörüyle ilgili pazar analizi yapmak için doğru verilere ulaşabiliyor musunuz? Bu konuda ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz?” şeklindeki sorumuza yanıt veren Döşkaya, “Turizm Bakanlığı, TÜİK, STR ve TÜROB tarafından sektörel veri analizleri yapılmakta ve yayınlanmaktadır. Fakat güncel veriye ulaşmakta zorlanılmaktadır. Ayrıca şehirlerin otel doluluk ve satılan odabaşı gelir bilgileri, otel enflasyonu ve personel-ücret istatistikleri gibi taleplerimizde güncel ve doğru veri temininde zorlanılmaktadır” dedi.

Exit mobile version