Last Updated on 24 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü
Siber güvenlik risklerine karşı etkili çözümler sunan McAfee, grup sohbetlerinde dikkat edilmesi gereken konular için 10 değerli tavsiye paylaştı.
Teknoloji, yaşamın her alanına, özellikle de kişisel ilişkilere dokunuyor ve dönüştürüyor. Örneğin, grup sohbetleri yüz yüze görüşmelerin yerini alıyor. Bu dönüşüm görgü kuralları ve güvenlikte yeni standartlarla tanışmamıza neden oluyor. McAfee’nin düzenli olarak aile bireylerinin siber gizliliğine katkıda bulunacak önerilerde bulunduğunu ve buna uygun çözümler sunduğunu kaydeden McAfee EMEA Pazarlama İletişimi Direktörü Jessica Brookes, ikili ilişkilerin ister gerçek ister siber dünyada olsun dengeli olması gerektiğine dikkat çekiyor. Sohbetlerin verimli ve eğlenceli olmakla birlikte özellikle çocukların bugünden görgü kurallarını öğrenebilmesi için bir dizi aile içi kural getirilmesini tavsiye eden Brookes, çok sayıda gruba üye olan ve burada fazla vakit geçiren kullanıcıların bir çeşit siber detoks uygulamasını da öneriyor.
Gerçek hayattaki konuşma ve yazışmalarda gösterilen özenin sanal dünya için de geçerli olması gerektiğine dikkat çeken Brookes, aile bireyleri için sanal sohbetleri daha verimli ve güvenli kılacak 10 tavsiyeyi şu şekilde sıralıyor:
Aile bireyleri için sanal sohbeti verimli kılmanın 10 yolu
1. Farkında olun: Sohbet ortamlarında paylaştığınız bir mesajın üyeler arasında gizli kalacağına inanmak kolaydır. Bununla birlikte, dijital dünyada yazılıp söylenen herhangi bir şey herhangi bir zamanda üyelerden biri tarafından herkesle açık olarak paylaşılabilir. Bu nedenle uygun içeriği paylaştığınızdan emin olmalısınız. Bilgilerinizin herkes tarafından görülebilir olmasını istemiyorsanız bunu grup sohbet platformlarında paylaşmamalısınız.
2. İlgili olun: Bir gruba eklendiyseniz zaman zaman dahil olmayı unutmayın. Sessiz kalmak, ilgisizlik veya başkalarını görmezden gelmek olarak algılanabilir. Akışa ayak uydurmak için yeterli zaman bulamıyorsanız, uygun bir vakitte yazışmalara dahil olabilir, “Geciktim ama bence böyle.” türü bir mesajla gruptaki etkinliğinizi sürdürebilirsiniz.
Aynı şekilde düzenli katılım göstermekle birlikte soruları tek kelimeyle yanıtlamak da grup sohbetlerinde kabalık olarak değerlendirilebilir. Mesajlarınızı kendinizden bir şeyler katarak birkaç kelime bile uzatmanız grup içindeki saygınlığınızı artırırken diğer üyelerin kendilerini toplumla daha uyumlu hissetmelerini sağlayabilir.
3. Gönderim öncesi ne yazdığınızı kontrol edin: İş dünyasında yazdığınız bir mesajdaki ufak bir hata nasıl kariyerinizde tamiri zor hasarlara yol açabiliyorsa benzer bir durum grup sohbetleri için de geçerlidir. Bu nedenle yazdığınız mesajın içeriği ne olursa olsun yollamadan önce gözden geçirin. Yanlış bir anlatım ya da hatalı bir ifade kullanmanız düzeltmek için ek efor sarf etmeniz anlamına gelir. Gönderim öncesindeki kısa bir kontrol, aynı zamanda diğer üyelere yanıtlama için süre de verir.
4. Ayrılmayın, bildirimleri sessize alın: Her zaman grup sohbetlerine katılmak için uygun vakti bulamayabilirsiniz. İş yoğunluğunuz, sınavlarınız ya da uzun süreli bir seyahat buna engel olabilir. Bu tip durumlarda mesajların yoğunluğu sizi rahatsız edici seviyeye gelirse ilk seçeneğiniz gruptan ayrılmak değil, gelen bildirimleri sessize almak olmalıdır. Eğer gruba yanlışlıkla eklendiğinizi düşünüyorsanız grup yöneticisiyle iletişime geçin ve sizi çıkarmasını isteyin.
5. Uyumlu olun: Grup sohbetlerinde tüm üyelerin grubun amacına uygun paylaşımlarda bulunacağı varsayılır. Bu nedenle grubun asıl konusuyla ilgisi olmayan mesajları paylaşmamaya özen gösterin. Diğer yandan grup üyeleriyle birebir iletişim kurmak istiyorsanız bunu herkesin görebileceği şekilde yapmayın. Bu hem mesaj kirliliğine neden olacak hem de diğer üyelere saygısızlık olacaktır.
6. Mesaj bombardımanında bulunmayın: Grup sohbetlerine katılırken mesajlarınızı düzenli bir şekilde yollamaya özen gösterin. Tek cümlelik bir paylaşımı 1 – 2 kelimelik parçalar halinde yollamanız diğer üyelere rahatsızlık verebilir. Unutmayın, bu tip platformlarda diğer üyeler bildirimlerle haberdar edilir. Hiç kimse tek bir mesajda paylaşabileceğiniz bir ifade için 8-10 farklı bildirim almak istemez.
7. Çatışmaları azaltın: Grup sohbet alanları, üyeler birbirini ne kadar iyi tanırsa tanısın yanlış anlamaların ortaya çıkabildiği yerlerdir. Bir üyenin verdiği yanıt aslında üç dört mesaj önceki paylaşıma ait olabilir. Ancak bu hızlı ortamda farklı bir mesaj içinmiş gibi algılanabilir. Bu nedenle üç adımdan oluşan bir kontrol mekanizması geliştirin: İlk olarak yanıt yazmadan önce yorumları dikkatli bir şekilde okuyun ve karşınızdaki tabloyu netleştirin. İkincil olarak bir yanlış anlaşılma olduğunu fark ettiyseniz ilgili üyeyi kibar bir şekilde grup içinden ya da doğrudan mesajla uyarın. Son olarak grup içinde kırgınlıklar oluştuğunu düşünüyorsanız kişisel bir mesajla ya da telefon yoluyla ilgili üyelerle iletişime geçin.
8. Kaynağı kontrol edin: Bir yorumu veya soruyu anlayamadıysanız yanlış anlaşılabilecek türde ifadelerle gruba sormayın. Bunun yerine önceki yazışma ve paylaşımları kontrol ederek konuyu aklınızda netleştirin.
9. Kişisel bilgilerinizi koruyun: Gruptaki üyelerle doğrudan tanışıklığınız yoksa tam adınız, ev adresiniz telefon ya da kimlik numaranız ve parolalarınız gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Grup içinden kötü niyetli bir kişi, bu bilgilerinizi kullanarak ileride telafisi güç zararlara neden olabilir.
10. Saygılı olun: Kimi zaman sosyal, kültürel ya da politik bir paylaşım grup sohbetine dahil edilebilir. Böyle bir durumda hızlı çıkışlarla ortamın daha da gerilmesine izin vermeyin. Diğer grup üyelerini kontrol edemeseniz bile kendinizi kontrol edebilirsiniz. Aynı görüşte olmasanız bile saygılı olun ve nezaket göstermeye gayret edin.