Last Updated on 4 Haziran 2018 by Yaşar Çelik
TÜRSAB’ın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğinde BYK’larla ilgili getirilen ‘Bölgede seyahat acentası sayısının beş yüzden fazla olması’ şartını doğru bulmayan bazı BYK başkanları, üye sayısı beş yüzden az olan BYK’ların kapatılmasının çok yanlış bir karar olacağı uyarısında bulundu.
TÜRSAB yönetimi tarafından hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilen ve 3 Haziran 2018 tarih ve 30440 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği”nin BYK’larla ilgili düzenlemesi konusunda TÜRSAB Doğu Anadolu BYK Başkanı Cevdet Özgökçe, TÜRSAB Diyarbakır BYK Başkanı Mehmet Akyıl ve TÜRSAB GAP BYK Başkanı Figen Akan turizmgunlugu.com’a özel açıklamalarda bulundu.
TÜRSAB DOĞU ANADOLU BYK BAŞKANI CEVDET ÖZGÖKÇE:
“VERDİĞİMİZ MÜCADELEYE VE EMEKLERİMİZE YAZIK OLUR”
“BYK’larla ilgili ‘Bölgede seyahat acentası sayısının beş yüzden fazla olması’ şartı çok yanlış bir karardır. Bu karara ve yeni yönetmeliğe son derece tepkiliyiz. Türkiye’de zaten İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın dışındaki hiçbir ilde ve bölgede seyehat acentası sayısı beş yüzü bulmaz. TÜRSAB Doğu Anadolu BYK olarak bölgemizdeki üye sayımız 150 civarında. Beş yüz üyemiz yok diye BYK’ımız kapatılırsa bugüne kadar verdiğimiz mücadeleye ve emeklerimize yazık olur. Hiçbir maddi karşılığı olmaksızın hatta kendi cebimizden de harcama yaparak, meslek aşkıyla bu işi yapıyoruz. Bölgemizde kaçak faaliyette bulunan korsan acentalara hemen müdahale edip kapattırdık. Bizim yaptığımızı maaşlı bir personelin yapması mümkün değil. Ekonomik olarak da TÜRSAB’a ciddi boyutta bir yükümüz de yok. Hangi düşünceyle böyle bir adımı attılar, anlamak mümkün değil. ”
TÜRSAB DİYARBAKIR BYK BAŞKANI MEHMET AKYIL:
“BÖLGEMİZİN İSTİSNAİ TUTULMASINI TALEP EDECEĞİZ”
“Üye sayısı beş yüzün altında olan BYK’ların kaptılıması hususunda bölgemize istisnai bir durum tanınmasını talep edeceğiz. Çünkü bizim bölgemiz hem dağlık hem de acenta sayısının illere dağılımı daha düşük. BYK’ımza bağlı 6-7 ilde yaklaşık 250 acentamız var. Bir de dediğim gibi bölgemiz dağılık bir bölge. Diyarbakır ile Şırnak arasında yaklaşık 400 kilometrelik bir mesafe var. BYK’ımızın bir Gaziantep’e ya da Adana’ya bağlanması yaklaşık bir 700-800 kilometre civarı bir alan olacak. Böylesine geniş bir alanı takip ve kontrol etmek çok zor. TÜRSAB yönetimiyle buluşacağımız bu akşamki yemekte bölgemizin bu karardan istisnai tutulmasını talep edeceğiz. İstanbul’da sadece bir bölgede binlerce acenta var. Antalya ya da Adana da hakeza öyle. Ancak bizim bölgemiz öyle değil. Mersin, Adana, Hatay ve Antep hattı yaklaşık 200 kilometrelik bir alan. Bu alanın kontrol ve denetimi kolay olabilir ama bizim alanımız öyle değil. Şırnak’ta 8-10, Siirt’te 10-12, Bingöl’de 4 ve Mardin’de 25-30 acenta var. Bu acentalar arasındaki mesafe çok fazla”.
TÜRSAB GAP BYK BAŞKANI FİGEN AKAN:
“ACENTELERİN TAKİBİ AÇISINDAN ÇOK ZORLU BİR SİSTEM OLACAK”
“Aslında tam olarak yeni yönetmeliğin neler getirip götüreceğini bilmiyoruz ama TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ‘nın geçtiğimiz cuma günü Gaziantep’teki iftar yemeğinde anlattığı şuydu: Şehirlerde birer yetkili seçilecek zaten. O yetkililer büyük bölgeye bağlanacak. Tabii bu ne getirir ne götürür çok iyi düşünmek lazım. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu için ciddi sıkıntılar doğurabilir. Oralarda bir ekip olmazsa kaçağı ve diğer faaliyetleri engelleyip denetleyebilme şansı çok çok zor. Bizim bölgemiz açısından bakacak olursak eğer, bölgemizde tabii 500 acenta yok. Bölgemize bağlı beş il var. Gaziantep’te 117 acenta var. Şanlıurfa ve Adıyaman’daki acenta sayısı ise çok daha az. TÜRSAB yönetiminin bunlarla ilgili ne karar alacağını bilmiyorum. Bölgeyi Gaziantep mi yapacaklar yoksa GAP bölgesine başka bir şehir mi yapacakları konusunda henüz bir açıklama yapmadıkları için bir yorum yapamıyorum tabii. Ama üyelerin iş takibi açısından çok zorlu bir sitem olacağı kesin. Çünkü beş tane il olmasına rağmen biz üyerlere anında yetişebiliyor, her isteklerini, her işlerini takip edebiliyoruz. Öbür türlü edebilecek miyiz, o personel nerede bulunacak o da belli değil”.