Turizmde enflasyon verileri düşmüyor

Last Updated on 4 Haziran 2018 by Turizm Günlüğü

2018 yılı turizm sektörü açısından yüksek bir ivmeyle başlasa da TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre ana harcama gruplarından oteller ve lokantalarda gerçekleşen yüzde 1,45 oranında artış son durumu gözler önüne serdi.

Mayıs ayına ait enflasyon verileri incelendiğinde TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,15 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,10 artış kaydedildi.

TÜFE, Mayıs 2018 verileri-TÜİK.

Ana harcama gruplarında aylık en yüksek artış yüzde 5,21 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken ulaştırmada yüzde 2,32, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,06, lokanta ve oteller ile gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,45 artış gerçekleşti.

Endekste düşüş gösteren bir grup olmazken en az artış gösteren grup olarak yüzde 0,15 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Yıllık baz alındığında bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 16,87, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 15,38, lokanta ve oteller yüzde 12,51 ve konut yüzde 11,24 ile artış yaşandı.

Ana harcama gruplarına göre TÜFE değişim oranları – Mayıs 2018

Aylık en yüksek artış Zonguldak, Karabük, Bartın’da

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 7,77 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 13,99 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 12,08 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde gerçekleşti.

Mayıs 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 58 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 279 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 70 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

“SEÇİM SONRASI REFORMLARLA POLİTİKA SETİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK”

Mayıs ayı enflasyon verileri hakkında Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyondaki yükselişin büyük ölçüde baz etkileri ile petrol ve kur gibi dönemsel hareketleri yansıttığını şu sözlerle ifade etti:

“Sürdürülebilir yüksek büyüme için fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz. Para politikası ve maliye politikası koordinasyonu artarak devam edecek. Seçim sonrası yapısal reformlar ve makro ihtiyati tedbirler ile politika setimiz daha da güçlenecek.

Ekonomide dengelenme eğilimi başlamış durumda. Önümüzdeki dönemde daha belirgin şekilde gözlenecek. Kısa vadede baz etkileriyle enflasyondaki artış devam edebilir, ancak para ve maliye politikalarının koordineli önlemleri ile yılın ikinci yarısında düşüş eğilimi başlayacak.”

Konaklama sektöründe maliyetler arttı

Mart enflasyonu beklentinin üstünde

Otel maliyetleri yine enflasyonun üzerinde!