Türk Eximbank’tan seyahat acentelerine destek kredisi

Last Updated on 4 Haziran 2018 by Turizm Günlüğü

Turizm sektöründe seyahat acentelerine destek sağlanmasına yönelik bir ilk olan Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi Protokolü’ne ilişkin konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, “İlk defa Türk Eximbank, turizm seyahat acenteleriyle çalışmaya başlıyor” dedi.

Türk Eximbank olarak turizm acentelerine sağlanacak destek için fon ayırdıklarını da belirten Adnan Yıldırım, protokol için ilk etapta 300 milyon lira kaynak ayırdıklarını ifade etti.

TÜRSAB üyesi seyahat acentelerine destek sağlanması amacıyla düzenlenen Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi Protokolü İmza Töreni, bugün saat 12.00’da Ankara’da JW Marriott Hotel’de düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının iş birliğiyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türk Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında “Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi” protokolü imzalandı.

Törende konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, söz konusu desteğin sektör de turizm seyahat acentelerine destek sağlanmasına yönelik bir ilk olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

Sektörün önemli isimleri “Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi” imza töreninde buluştu.

“TURİZMİN CANLANMASI HEPİMİZİN ORTAK ÇABASI”

“Türk Eximbank olarak geçen yıl turizme verdiğimiz destekleri yüzde 83 artırdık. Bu yılın ilk 5 ayında da turizm sektörüne yönelik yüzde 43’lük bir destek artışı sağladık. Bu açıdan turizmin tekrar canlanması, normalleşmesi, turist sayısının eski seviyelerinin üzerine çıkması hepimizin ortak çabası.

Protokol için ilk etapta 300 milyon lira kaynak ayırdık. İlk defa Türk Eximbank, turizm seyahat acenteleriyle çalışmaya başlıyor. Bu destek, Halkbank, Vakıfbank ve Denizbank tarafından seyahat acentelerine kullandırılacak, Kredi Garanti Fonu kefaletinde olacak.”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi” imza töreninde açıklamalarda bulundu.

TURİZM HEDEFLERİ İÇİN TEŞVİKLERDE ÖNEMLİ ADIMLAR

Turizm sektörüne büyük destek niteliğinde iki Bakanlığı bir araya getiren “Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi” imza töreninde açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’ye bu yılın ilk dört ayında yaklaşık 7,8 milyon turist geldiğini dile getirerek bu rakamın ilk dört ay açısından son yılların rekoru olduğunu belirtti. Yine bu yıl içerisinde 40 milyon turist hedefine ulaşacaklarını ve 32 milyar dolarlık bir turizm geliri seviyesinin yakalanacağını kaydetti.

Turizm sektörünün 2023 yılı hedefleri olarak belirledikleri 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşabilmek için önemli adımlar attıklarını ifade eden Numan Kurtulmuş, turizmle ilgili bütün tarafların bir masa etrafında bir araya gelerek hedeflere yöneldiği bir istişare kurulu oluşmasını sağladıklarını söyledi.

KRUVAZİYER SEKTÖRÜ TOPARLANIYOR

Teşvikler konusunda da önemli adımlar atıldığını ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, “Yurt dışından getirilen uçaklara, hedef pazarlara göre ve uçak gövdesine göre, verilecek teşviklerin yüzde 20 ve yüzde 30 oranında arttırılması konusundaki kararlılığımızın sektöre fevkalade olumlu dönüşler sağladığını görüyoruz. Durağan bir şekilde değil, yılın 12 ayına yayılan ve ölü sezonda daha fazla, yüksek sezonda ise daha az teşvik vermeyi öngören yeni teşvik uygulamamız 2018 ve 2019 yıllarında sektörü rahatlatacak bir adım olacaktır. Türkiye’de uçak başına bin 500 dolardan 9 bin dolara kadar teşvik alacak şirketlerimizin, seyahat acentalarımızın çok daha rahat bir şekilde bu teşviklerle yurt dışından misafirleri getireceğini görüyoruz. Ayrıca kruvaziyer turizminde teşvikleri iki yıllık bir paket olarak ortaya koyduk ve bunun ilk sonuçlarını da daha şimdiden almaya başladık. Türkiye’den ayağını kesmiş kuruvaziyer turistlerin bu yaz itibariyle yeniden gelmeye başladı” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi Protokolü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un himayelerinde Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Ersin Özoğuz ve Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız tarafından imzalandı.

KÜÇÜK ACENTELER İHTİYAÇ DUYDUKLARI KAYNAĞA KAVUŞUYOR

Adnan Yıldırım’ın ardından sözü alan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise turizmin Türkiye için stratejik sektörlerden biri olduğunu ve dünya turizmindeki büyümeyi sürükleyen ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini söyleyerek “Zor geçen bir dönemden sonra geçen yıl başlayan ve bu yıl da artarak devam eden toparlanma sürecinde hükümetin teşvikleri çok etkili oldu. Artık küçük ölçekli acentelerimiz de ihtiyaç duydukları kaynağa uygun koşullarla kavuşuyor. Birliğimizin girişimleriyle acentelerimizin toparlanma sürecine destek olacak, devletimizin desteğini tüm acentelerimizin arkalarında hissetmelerine katkıda bulunacak ve turizm sezonuna girmekte olduğumuz bugünlerde sezona rahat ve güvende başlayabilmelerini sağlayacak uygun banka kredilerinin seyahat acentelerine temini amacıyla bir araya geldik” dedi.

Bağlıkaya ayrıca Bu yılın ülke turizminde güçlü bir atılım yılı olacağına dikkati çekerek protokol kapsamındaki desteğin 500 milyon liraya çıkarılmasını talep etti.