Site icon Turizm Günlüğü

İşte İYİ Parti’nin vaat ettiği turizm politikaları

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri dolayısıyla Seçim Beyannamelerini bir bir açıklayan parti liderleri turizm sektörüne ilişkin vaat ettikleri politikalarını da duyurdular.

Turizme yenilikçi bir anlayış getirmeyi hedefleyen İYİ Parti’nin, “Milletimizle Sözleşme” adıyla açıkladığı Seçim Beyannamesi’nin turizm politikaları oldukça ilgi çekti.

İşte İYİ Parti’nin turizm politikalarını içeren vaatlerin bazıları:

– Türkiye’yi turist sayısı ve turizm gelirleri bakımından dünyada ilk 5 ülke arasına sokacağız. 5 yıl sonunda yıllık 45 milyar dolar turizm geliri elde edeceğiz.

– Turist ve gelir açısından uluslararası turizm pazarında Türkiye’yi ilk 5 ülke grubuna gireceğiz. 5 yıl sonunda, yıllık 45 milyar dolar turizm geliri elde edeceğiz. Tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerimizi bilinebilir, görülebilir ve tanıtabilir hale getirmek için özel sektör imkanları ve işletme modellerini yaratacağız.

– Turizm sektörü için kamu ve özel sektör işbirliğinde Milli Turizm Strateji belgesi hazırlayacağız.

– Turizm sektöründe kamu strateji belirleyen, koordine eden, destekleyen ve denetleyen; özel sektör ise bu stratejilere uygun olarak yatırımlarını planlayan, gerçekleştiren ve kendi iç denetim mekanizmalarını kurmuş bir sektör olarak yeniden yapılandıracağız.

– Mevcut destinasyonların geliştirilmesi ve yeni destinasyonların belirlenmesinde turizm yaşam döngüsü ve taşıma kapasitesi hususlarını dikkate alacağız, buna ilişkin gerekli mevzuat çalışmaları yapacağız. Turizm yaşam döngüsü ve taşıma kapasiteleri dikkate alacak şekilde destinasyon bazında hedefler belirleyeceğiz.

– Ülke tanıtımı yerine, destinasyonların tanıtımına ağırlık vereceğiz.

– Turizm Yüksek Kurulu ve Turizmi Geliştirme Fonu kuracağız.

– Kültür ve Turizm bakanlığının ve özel sektör birlik temsilcilerinin yer aldığı, “Turizm Yüksek Kurulu” oluşturarak; Milli Turizm Stratejisi’nin oluşturulması yanında, siyasi, yapısal, mali sorunların yasal ve ekonomik olarak üst seviyede çözümlerini sağlayacağız, bu Kurula bağlı olarak oluşturulacak “Turizm Geliştirme Fonu”nu uluslararası tanıtım ve pazarlama ile lobi faaliyetleri ve yatırım bütçelerinde destinasyonların desteklenmesi için kullanacağız.

– Bölgesel Turizm Master Planları Uygulayacağız.

– DAP ve GAP Turizm Master Planlarını uygulamaya koyacağız. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki doğal, kültürel ve inanç turizm kaynaklarını turizme açmak üzere uygulama planlarını hayata geçireceğiz.

– Doğu Akdeniz Turizm Master Planı”nı uygulamaya koyacağız. Gazipaşadan-Samandağına kadar olan kıyı bandını kapsayan “Doğu Akdeniz Turizm Master Planı” yaparak 100.000 turizm yatağını öngören kıyı, kış, termal, inanç, yayla, doğa ve yat turizminin olduğu yeni bir “turizm destinasyonu” oluşturacağız.

– Ege destinasyonunu canlandıracağız. Ege destinasyonu İzmir, Aydın, Muğla odaklı olmak üzere yeniden ele alacak, İzmir kentinin kentsel planlamasında yer alan İnciraltı, Balçova turizm kaynaklarının termal-sağlık-eğlence kapsamlı planlamalarını bitirerek teşviklerle canlandırılmasını sağlayacağız.

– İnanç turizmi kaynaklarını, atıl kalan Pamucak turizm destinasyonlarını, Bozcaada-Gökçeada turizm potansiyellerini hayata geçireceğiz.

– Kongre ve Fuar Turizmini teşvik edeceğiz. Barış ve huzur politikamız ile uygulayacağımız özel teşviklerle azalan kongre ve fuar turizmini canlandıracağız, turizmin 12 aya yayılmasını sağlayacağız.

– Gençlik ve Bilim Turizmi Stratejisi hazırlayacağız, yıllık 5 miyar TL gelir elde edilecek.

– Türkiye’yi Gençlik ve Bilim Turizmi Merkezi yapacağız. Bu hedefi gerçekleştirmek için, Türk Üniversitelerine 5 yıl içinde 200 bin yabancı öğrenci çekeceğiz. Türkiye’yi dünyada bölgesel eğitim üssüne dönüştüreceğiz. E-Öğrenim platformları ile çok dilli, diploması akredite edilmiş Uzaktan Üniversite seçeneklerini uluslararası eğitim pazarına sunacağız. Uzun vadede 1 milyon öğrenci hedefimize erişeceğiz.

– Gençliği hedefleyen turizm programları oluşturacağız. Türkiye’nin tanıtımı, turizm gelirlerinin artırılması ve yumuşak güç stratejimize uygun şekilde bu programlarda TİKA fonlarını kullanacağız.

– Yat ve kurvaziyer turizmini geliştireceğiz. Yat turizminin geliştirilmesine yönelik eylem planı uygulamaya geçireceğiz. Kurvaziyer turizmlerini yeniden canlandıracağız. Deniz turizmini geliştirmek için yat limanlarının yapımında devlet olarak özel sektöre gerekli kolaylıklar sağlayarak ülkemizin yat bağlama kapasitesini arttıracağız. Denizyolu ile yolcu taşımacılığında gerekli altyapı çalışmaları yaparak gelişmesini sağlayacağız, kıyılarımızda deniz ve kültür turizmi açısından kurvaziyer gemilerin yanaşabileceği uygun alanlara kurvaziyer limanları yapacağız.

– Sağlık Turizmini teşvik edeceğiz. Yıllık 20 milyar dolar Sağık Turizmi geliri sağlayacağız. Sağlık turizmi alanında Türkiye’nin potansiyelini değerlendireceğiz, termal turizm, tedavi hizmetleri, geriatri hizmetleri (hasta ve yaşlı bakımı) turizmi alanlarında kapasite geliştireceğiz, turizm gelirlerini artıracağız. Sağlık turizminde Türkiye’nin yıllık 20 milyar dolar olan hedefine ulaşabilmesi için ulusal ve uluslararası düzeydeki sağlık turizmi girişimlerine yasal, mali, idari ve siyasi destek vereceğiz.

– Türkiye’yi Gastronomi turizminde önemli destinasyon yapacağız. Dünyada oluşan yeni trend gastronomi turizminde yer almak ve kendi markamızı yaratmak için gerekli planlama yapılarak eğitim personel, kalite ve kantite ilkeleri belirlenerek kendimize özgü bir yıldızlama modeli oluşturarak gastronomi turizminde yer almamızı sağlayacağız.

– İç turizmi canlandırmak üzere, turizm bölgelerindeki vatandaşlarımıza ait atıl durumdaki ikinci konutları turizme kazandıracağız.

– Ülke ekonomisinde atıl durumda olan ikinci konut kaynaklarının turizm amaçlı kullanılabilmesi için, gerekli hukuki ve idari düzenlemeler yapacağız, kentsel dönüşüm modeli örneği kullanarak paylaşım modeli ile değerlendirilmesi projesini uygulayacağız.

AKP’den turizmde seçim atağı: 6 tematik koridor geliyor!

Exit mobile version