Kayıp bagaj durumunda ilk yapılacaklar!

Last Updated on 15 Haziran 2018 by Yaşar Çelik

Saatler süren aktarmalı uçuşlardan ve pasaport kontrollerinden geçtikten sonra, tek isteğim bir an önce bagajımı alıp havalimanından uzaklaşmaktı… Bantın başında durmuş “şimdi gelecek, şu mu acaba” diye beklerken bir sürü bavul geçti, bant durdu ve kaçınılmaz son “bagajım yok”…

Tüm dünyada yılda yaklaşık 40 milyon bagajın kaybolduğunu ve hasar gördüğünü öğrendiğimde, benim gibi başınıza gelmiş ya da gelmesi muhtemel bu durum seyahatinize 1-0 yenik ve öfkeli başlamanıza sebep olabilir.

BAGAJINIZ VE SİZ FARKLI ÜLKELERE SEYAHAT EDERSENİZ …

Bir kaç gün aynı şeyleri giyecek olmak, bagajınızındaki değerli eşyalarınızı düşündükçe karnınıza kramplar girmesi ve havalimanında lost & found ofisindeki uğraşlarınız yetmeyerek, havayoluyla bitmeyen bir telefon trafiğinde derdinizi anlatmak zorunda kalabilirsiniz.

Özellikle aktarmalı uçuşlarda, uçak transferleri arasındaki kısıtlı zaman nedeni ile siz bile uçağınıza koşarak yetişmişken, bagajınızın bu duruma ayak uyduramayışı ve seyahatine sizden bağımsız başka bir ülkede devam etmesi ile sonuçlanır. Bazı hava yolları kayıp bagajların yüzde 95’ini 24 saatten kısa bir sürede bulabiliyor, hatta bagajınızı kaldığınız yere kadar getirebiliyorlar. Bazıları ise valiziniz size teslim edilene kadar yaptığınız zorunlu alışverişlerin tamamını karşılıyor.

BAGAJINIZIN KOLAY BULUNMASI İÇİN

Bagajınızın kaybolma ihtimaline karşı kilitli olmasına dikkat edin, zira içinde ki değerli eşyalarınız çalınırsa yalnızca geçmiş olsun cevabı alabileceğinizi unutmayın. Uçuşlarınızda bagajınızın siyah renkli olmaması, yani sizinle aynı durumda olan ve neredeyse tamamı siyah olabilecek diğer bagajlardan ayırt edici bir renkte olmasını tercih edin (kolay bulunmasını sağlayacak bir işarette olabilir.) Bagajınızın üzerinde iletişim bilgilerinizin yazılı olduğu bir yazı olması size ulaşılma süresini minimuma indirecektir.

Bagaj kayıplarını önlemenin en mantıklı yolu havaalanına erken gitmektir.

BAGAJ KAYBINI ÖNLEYEBİLİR MİSİNİZ?

Bagaj kayıplarını önlemenin en mantıklı yolu havaalanına erken gitmektir. Aynı şekilde aktarmalarınızı seçerken de aralarında makul süreler bırakmak olacaktır. İlk gidenin bavulu önce yüklenir, erken gider, erken check in yaptırır ve erken pasaport kontrolünden geçebilirseniz, bagajı kaybolmayan şanslı kişilerden biri olabilirsiniz. En garantisi de bagaj vermeyerek, yanınıza almanız olacaktır.

Tabi bir de yanlışlıkla başkasının bavulunu alma olasılığınız var ki, eşyalarınız olmadan geçen günler bir yana, bavulunu aldığınız kişinin bavulu elinde olmadığı günler boyunca yaptığı harcamaları da siz ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Tabi bir de yanlışlıkla başkasının bavulunu alma olasılığınız var.

Kayıp bagaj durumunda ilk yapılacaklar:

Gideceğiniz ilk yer ‘kayıp ve bulunmuş eşya’ ofisi (lost and found office)
Görevlinin sizden isteyeceği belgeler;
1- Uçuş Kartınız
2- Bagaj Fişiniz
3- Kimlik belgeniz (Pasaport veya Nüfus cüzdanı)

Bunların hiç biriyle karsılaşmamınızı ümit ederken; her yolcunun başına gelebilecek bu hadiseyi, seyahatinizi etkilemeyecek küçük önlemler alarak minimum stresle atlatmanızın mümkün olduğunu da unutmayın.

İyi uçuşlar.