Site icon Turizm Günlüğü

Foça Tatil Köyü’nün ihalesinde önemli değişiklik!

İşletmeye kapatılmasından 13 yıl sonra özelleştirilmek üzere yeniden ihaleye çıkarılan Foça Tatil Köyü’nün ihalesine dernek ve vakıfların da katılabileceğinin açıklanması turizmcileri endişelendirdi.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, Foça’da 38 yıl boyunca Fransız Tatil Köyü olarak hizmet veren tesislerin yine dış turizme hizmet etmesini arzuladıklarını söyleyerek “Böylesine önemli bir arazinin dernek ve vakıflara verilmesi, buranın kamp gibi kullanılması yanlış olur. Bu arazinin geçmişte olduğu gibi döviz getiren bir işletme tarafından değerlendirilmesi gerek” dedi.

Türkiye’nin ilk tatil köyü olan Foça Tatil Köyü’nün Özelleştirme İdaresi’nin 2017 tarihli 2017/116 sayılı kararıyla yeniden özelleştirme kapsam ve programına alınmasıyla toplam 283 bin 36 metrekarelik alan üzerindeki taşınmazlarının bir bütün halinde, 49 yıl süreyle, “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

İHALEYE DERNEK VE VAKIFLAR DA KATILABİLECEK!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde yayınlanan duyuruda, ihalenin kapalı zarf içerisinde teklif alınarak ve görüşmeler yapılarak “pazarlık” usulüyle gerçekleştirileceği belirtildi. Foça Tatil Köyü ihalesine gerçek ve tüzel kişilerin, ortak girişim gruplarının, yatırım fonları ile kuruluş belgelerinde ticari şirket sahibi olabileceklerine dair hüküm bulunan dernek ve vakıfların da katılabileceği duyuruldu. Taşınmazların yabancı uyruklu gerçek kişilerle tüzel kişiliğe sahip şirketler ve Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlere satılabileceği kaydedildi.

TURİZMCİLER ENDİŞELİ

İhaleye dernek ve vakıfların da katılabileceğinin açıklanmasını endişeyle karşılayan turizmciler, “Bugüne kadar özelleştirmelerde vakıf ve dernekler yoktu, bu ibare son anda eklendi, bu da nereden çıktı?” diye sordu.

Turizmciler, “Gayrimenkul değeri oldukça yüksek, döviz getirici özelliğe sahip bir yerin vakıflar ve derneklere verilmesi yanlış olur. Bu tür bir özelleştirme paranın bir cepten öbür cebe aktarılması olur. Ülkenin cari açığının kapatılması, istihdamın arttırılması için bu ve benzer yerler özelleştirilme sürecinde dernek ve vakıflara verilmemeli” görüşünü savundu.

Konaklama sektörünün çatı örgütü TÜROFED’in Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler

TESİSLER DIŞ TURİZME HİZMET ETMELİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler de 38 yıl boyunca Fransız Tatil Köyü olarak hizmet veren tesislerin yine dış turizme hizmet etmesini arzuladıklarını söyledi.

Döviz getiren dış turizmin yarattığı katma değerle, sağladığı istihdam olanağıyla ülke ve kent ekonomisine, sosyal hayatına önemli katkılar sağladığını vurgulayan İşler, “Ülke ekonomisinin sıcak paraya, cari açığın kapatılmasına, döviz sağlayıcı, istihdam arttırıcı faaliyetlere ihtiyacı var. Bunun için de yönümüzü dış pazarlara çevirmemiz şart” diye konuştu.

FOÇA TATİL KÖYÜ DÖVİZ GETİREN BİR İŞLETME TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMELİ

Foça Tatil Köyü için açılan ihaleyle gerçek ve tüzel kişilerin yanı sıra dernek veya vakıflara bu tür yerler verilmesinin yolunun açıldığını anlatan Mehmet İşler, şu görüşleri dile getirdi:

“Burayı alabilecek güce sahip dernek ya da vakıf, bir marka çatısı altında işletilen, geçmişinde başarı hikayeleri olan bu tesisi nasıl değerlendirecektir? Bu tesisin dernek ya da vakıf eliyle kampa, varsayalım ki gençlik kampına dönüştürülmesi nasıl bir yarar sağlayacaktır? Böylesine önemli bir arazinin kamp gibi kullanılması yanlış olur. İhalenin bu yönde sonuçlanması hukuki de olsa turistik tesis ruhuna aykırı olacaktır. Bu tesislerin ülke yararına ve katma değer yaratacak şekilde kullanılması lazım. Foça Tatil Köyü arazisinin geçmişte olduğu gibi döviz getiren bir işletme tarafından değerlendirilmesi en doğrusu olacaktır.”

Türkiye’nin ilk tatil köyünde özelleştirme süreci başladı

Exit mobile version