Site icon Turizm Günlüğü

Temel motivasyon gastronomi odaklı turist olmalı

TD Hospitality Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya.

TD Hospitality Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya, İspanya’da gastronomi gelirinin milli gelire katkısının yüzde 8 iken ülkemizde bu oranın yüzde 2 olduğunu belirterek, “Türkiye’nin temel motivasyonu gastronomi odaklı turist olmalıdır” dedi.

Geniş sektör bilgisine sahip uzmanlarıyla, şehir ve tatil oteli yatırım ve faaliyetlerinin her alanında müşterilerine hızlı ve ihtiyaca yönelik uluslararası standartlarda kaliteli danışmanlık hizmeti sunan TD Hospitality Consulting’in Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya, yaratıcı ekonomi çarkının güçlenen dişlisi olarak henüz potansiyeli tam olarak keşfedilmemiş fakat son yılların en hızlı çıkış yapan sektörlerin başında gelen gastronominin turistlerin yüzde 88,2’sinin destinasyon seçiminde belirleyici faktör olduğunu söyledi. Deniz, kum, güneş üçgenin yanı sıra dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olan Türkiye’de gastronomi turistlerinin, normal turistlere oranla daha fazla harcama eğiliminde olduğuna dikkat çeken Döşkaya, “Henüz emekleme aşamasında olan Türkiye gastronomi turizminde turistler, ortalama 7 gün konaklarken, normal turistler ise 9 gün tatil yapıyor. Gastronomi turistleri ortalama 945 doların 259 dolarını yeme içmeye harcıyor, normal turistler ise 837 doların 171 dolarını harcıyor” diye konuştu.

GASTRONOMİDE YENİ EĞİLİMLER

Gastronomideki yeni eğilimleri; marka mekanlar, modern ve şık tasarım, hizmet, kalite ve ambiyans, duyguya, göze ve damağa hitap eden özel sunum, temiz ve sağlıklı yemek, yeni keşifler ve yeni tatlar, yerel ve organik ürünler, vegan şarküteriler ve kasaplar, sürdürülebilirlik ve takip edilebilir tedarikçilik olarak sıralayan Döşkaya, şunları söyledi: “Türkiye’de yiyecek ve içecek sektör büyüklüğü 15 milyar dolar civarındayken, Amerika’da 782 milyar dolar, İngiltere’de 114 milyar dolar, İspanya’da 107 milyar dolar, İtalya’da 92 milyar dolar civarındadır. İspanya’da gastronomi gelirinin milli gelire katkısı yüzde 8 olup gastronominin yükselen yıldızı Peru’da ise yüzde 11 oranındadır. Ülkemizde yüzde 2 olup gastronomi sektörünün istihdamdaki payı yüzde 8’dir.

Gastronomi turizmi dünyada hızla büyüyen sektörlerden biri. 

KİŞİ BAŞI TURİST HARCAMASININ ARTMASINDA GASTRONOMİ ETKİN BİR PAZARLAMA ARACI

Türkiye’de kişi başı turist harcaması 680 dolar iken İspanya’da 1.150 dolardır, aradaki makasın kapatılmasında yeni bir Türkiye hikayesi ve imajı yaratılması gerekmektedir. Bu sebeple, harcama eğilimi yüksek turistlerin ülkemizi tercih etmesinde gastronomi etkin bir pazarlama aracı olarak kullanılmalıdır. Türk turizminin 2018 yılı hedefi 36 milyon yabancı turist ve 34 milyar dolar gelir olarak öngörülmektedir.Gastronomi huzur ve mutluluk ikliminde yaşayan bir sektördür, toplum psikolojisinin son derece önemli olduğu keyfi tüketim sektörü olan gastronomi en küçük olumsuzluktan etkilenebilmektedir.Türkiye’de son yıllarda yaşanan yüksek mutfak enflasyonu ve alkollü içecekler üzerindeki vergi oranlarının yüksek olması maalesef sektörü olumsuz etkilemektedir. Sektör temsilcilerinin vergi indirimi yapılması konusunda merkezi yönetimden talepleri bulunmaktadır. Kent turizminde, milli paranın döviz karşısında değer kaybetmesi yabancı turist için bir avantaj olsa da yerli turist için dezavantaj olmaktadır.

“İŞİNE GÖNÜLDEN BAĞLI, VİZYONER ŞEFLER YETİŞTİRMELİYİZ”

Sektörün en büyük sorunu kurumsal şirket sayısının az ve işletmelerin kısa ömürlü olması. Doğru büyüme potansiyeli olan şirketler arasında yapılacak satın alma ve ortaklıklar, sektörün sağlıklı büyümesinde ve adil rekabet ortamının gelişmesinde önemli rol oynayacaktır. Ayrıca işine gönülden bağlı, vizyoner şefler ve nitelikli personel yetiştirmeliyiz.

Küreselleşme, ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırırken, Türkiye marka bilinirliği yüksek ve marka değeri olan girişimcileri küresel pazarda yatırım yapmaya ve pazar payını arttırmaya teşvik etmelidir. Küreselleşmeyi yerel mutfak ve malzemelerle yapmak, gıda ürünlerinin tanıtılması ve ihraç ürünlerine dönüştürülmesini sağlayacaktır.
Türkiye’nin temel motivasyonu gastronomi odaklı turist olmalıdır”.

Exit mobile version