Turizm, kentsel dönüşüm perspektifinin neresinde?

Last Updated on 14 Ekim 2019 by Yaşar Çelik

TD Hospitality Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya, destinasyonların rekabetçi pozisyonlarını koruyabilmeleri ve sürdürebilmelerinin, turizm çekicilik unsurları olan çevresel kaynaklarını sürdürülebilirliğiyle mümkün olacağını belirterek, “Ülkemizde kentsel dönüşümün bina bazında değil, ada bazında değerlendirilmelidir. Böylelikle kent bütünlüğü ve estetiği göz önünde bulundurularak; daha geniş yeşil alanlar, sokaklar ve yaşam alanları sunan kentler oluşur” dedi.

Her şeyden önce kentlerimizde yaşanmakta olan göç, çarpık ve sağlıksız yapılaşmanın durdurulması için bir planlama yapılmasının zorunlu olduğunu, zira şehir planı ve mimarisi olmayan kentlerde yaşanan yoğunluk kaynaklı olumsuzluklar hesaba katıldığında ortaya çıkan tablonun pek iç açıcı olmadığını ifade eden TD Hospitality Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya, turizm-kentsel dönüşüm ilişkisine dair şunları söyledi: “Kentsel dönüşümün temel sebebi; çarpık kentleşmeye bağlı olarak ortaya çıkan bozulmuş şehir düzeni, artan nüfus ve en önemlisi doğal afetler sonucu oluşabilecek risklerdir. Türkiye’de kentsel dönüşüm gerektiği gibi ilerliyor mu? Aslında kentsel dönüşümün ülkemizde bir sistem içinde ve ada bazlı ele alınmadığı sık sık gündeme gelmektedir. Dönüşüm uygulamaları bina bazında değil, ada bazında değerlendirilmelidir. Böylelikle kent bütünlüğü ve estetiği göz önünde bulundurularak; daha geniş yeşil alanlar, sokaklar ve yaşam alanları sunan kentler oluşur. Ayrıca büyük adalarda ortaya çıkarılacak projeler, kentsel dönüşümün sürecini de hızlandırmış olur. Bu yüzden kentsel dönüşüm sadece gayrimenkule odaklanmamalı, toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı da konunun içinde değerlendirilerek hareket edilmelidir. Dönüşüm süreciyle yapılandırılmaya başlanılan mekanların, kentin ruhuna ve kültürüne yakın unsurlar içermesi de bir diğer önemli konudur”.

TD Hospitality Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya.

“TURİZM, BİR ŞEHRİN KALKINMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Merkezi yönetim, yerel yönetimler ve müteahhitlerin çözüm odaklı anlayış ile birlikte kentlerin düzenini bozmayan, kentlere uyumlu, yaşam alanları sunan altyapı ve üstyapı uygulamaları için çabalarını arttırarak sürdürülebilir hale getirmeleri gerektiğini belirten Döşkaya, “Küresel sistem içinde birbirleriyle ilişki içinde bulunan kentler birbirleriyle rekabet içine girmektedir. Son yıllarda kentlerin iç potansiyellerini kullanarak ve özgün niteliklerini ortaya çıkararak elde ettikleri başarılar kullanılmaya başlanmış ve bu durum kentlerin ticari ürünler gibi pazarlanmasını ve markalaşmasını gündeme getirmiştir. Ekonomik açıdan bakıldığında bir yere ne kadar turist ve yatırımcı gelirse, o bölgenin sosyal ve ekonomik olarak o kadar çok kalkındığı görülmektedir” dedi.

“KÜLTÜREL VE FİZİKİ KAYNAKLAR KORUNMALI”

Sürdürülebilir turizm için daha yaşanabilir, fonksiyonel, rekabetçi, ileri teknoloji kullanan, yenilikçi, nitelikli ve akıllı kentlere ihtiyacımız olduğuna dikkat çeker Döşkaya, şunları ifade etti: “Turizm sektörü dünyadaki ekonomik, teknolojik ve siyasal değişimlere paralel olarak hızla gelişmekte ve ülke ekonomilerinde önemli bir yer almaktadır. Bu durum dünya turizm pazarından daha fazla pay alma çabası içinde olan destinasyonlar arasında rekabeti arttırmaktadır. Destinasyonların rekabetçi pozisyonlarını koruyabilmeleri ve sürdürebilmeleri, turizm çekicilik unsurları olan çevresel kaynaklarını sürdürülebilirliğiyle mümkün olacaktır. Kültürel ve fiziki kaynakların korunması turizm ekonomisinde büyük bir önem taşımaktadır. Turizm, ekonomik, çevresel ve sosyal gelişmenin önemli bir nedeni olmakla birlikte kontrol edilmediğinde geri dönüşümü mümkün olmayan olumsuz etkileri de söz konusu olabilir. Bu nedenle turizm de temel amaç, kaynakların doğru kullanımı, gelişmenin sürdürülebilir olması ve bugünkü ve gelecekteki toplumların yaşam kalitesini iyileştirmek olmalıdır.

“İSTANBUL, EN GÜZEL DESTİNASYONLAR LİSTESİNDE 17. SIRADA”

Mart 2017’de Trip Advisor kullanıcıları dünyada mutlaka gezilmesi gereken 25 şehri sıraladı ve İstanbul 11’üncü sırada yer aldı.

1-Bali, Endonezya, 2- Londra, İngiltere, 3- Paris, Fransa, 4- Roma, İtalya, 5-New York City, New York, ABD, 6- Girit Adası, Yunanistan, 7- Barselona, İspanya, 8- Siem Reap, Kamboçya, 9- Prag, Çekya, 10- Phuket, Tayland, 11- İstanbul, Türkiye, 12- Jamaika, 13- Hoi An, Vietnam, 14- St. Petersburg, Rusya, 15- Roatan, Bay Adaları, 16- Marakeş, Fas, 17- Ambergris Caye, Belize, 18- Rio De Janerio, Brezilya, 19- St. Martin – St Maarten Adaları, 20- Playa Del Carmen, Meksika, 21- Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, 22- Grand Cayman, Cayman Adaları, 23- Katmandu, Nepal, 24- Bora Bora, Fransız Sosyete Adaları, 25- Cusco, Peru.

İstanbul birkaç sene önce dördüncü, sonra da birinci olduğu Trip Advisor En Güzel Destinasyonlar listesine 2017’de her şeye rağmen 11’inci sıradan yer aldı. Artık eski zevki, eğlencesi, rengi, çeşitliliği kalmamış olsa da İstanbul hâlâ birçok özelliğiyle en güzel turistik şehirlerden”.