Last Updated on 8 Mart 2022 by Yaşar Çelik
Bu yıl önemli bir hamle içerisinde olan turizm sektörünün turist ve gelir rakamlarında ulaştığı düzeyi, otel doluluklarını, yerli ve yabancı turistlerin tercihlerini ve daha birçok konuyu değerlendiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bugün TRT Haber ekranlarında Ekonomist Necmettin Batırel tarafından sunulan ‘7/24 Ekonomi’ programına konuk olan Firuz Bağlıkaya, turizmde Türkiye’yi diğer ülkelere karşı daha avantajlı konuma getiren unsurların; ortaya koyulan 40 milyon turist hedefine ulaşılması konusunda önemli bir etken olacağına ve artık ‘100 milyar dolar, 100 milyon turist’ gibi daha büyük hedeflerin koyulması gerektiğine dikkat çekti.
İşte Necmettin Batırel’in moderatörlüğündeki ‘Ekonomi 7/24’ programında konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ‘nın açıklamaları şu şekilde:
“İlk 5 ayda 11,5 milyon turist ağırlayan Türkiye turizmi; yıl başında koyduğu 32 milyon turist hedefini 40 milyona çıkartmasıyla sadece deniz, kum, güneş üçlüsünde değil aynı zamanda tarihi ve doğal güzellikleri, alternatif ülkelere göre daha ucuz olması gibi etkenlerin de bir araya gelmesiyle yabancı turistin gözünde oldukça ilgi çekici bir konuma geldi. Öte yandan ticari anlamda tur operatörlerinin Türkiye için oluşturduğu uygun fiyatlı paketlerin de olması Türkiye’yi diğer ülkelere karşı daha avantajlı konuma getirerek rekabet edilebilirliğini zorlaştırdı. Bu çerçevede turist sayısının yükselerek devam edeceğine inanıyoruz. Şu an Türkiye’de turizm için her şey çok uygun.
İnsanlar kutuplarda petrol arıyorlar. Türkiye için petrol turizmdir. Suudi Arabistan için petrol neyse Türkiye için de turizm o! Bu anlamda sahip olduğumuz inanılmaz bir potansiyelimiz var. Ve bu potansiyeli açığa çıkarmak zorundayız. Çok daha büyük hedefler koyup o büyük hedefleri de yakalayacağız.
TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDE TURİZM VAR
Türkiye turizminde hem sezon süresini hem de destinasyon çeşitliliğini arttırmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte aşılması gereken en büyük hedefimiz bu. Ülkemizin her köşesinde turizm cevheri var. Hangi bölgeye giderseniz gidin mutlaka turizm çeşitlerinden birisiyle karşılaşmış oluyorsunuz. Dolayısıyla Türkiye’nin her noktasında turizm var. Bundan sonraki hedef; hem sezonu uzatmak hem de ürünü çeşitlendirmek olmalı.
Burnumuzun dibinde, elimizin altında her şeyimiz var. Bundan sonrası stratejisi, çalışması ve emek sarf edilmesiyle ilgili. Artık Türkiye’nin ulaşılamayacak hiçbir noktası yok!
“PESİMİST OLACAK HİÇBİR ŞEY YOK! YAKINDA…”
Turist sayısı ile gelir rakamları arasında kurulan bağ da yanlış bir algı söz konusu. 2016 yılında Türkiye’nin neler yaşadığını hatırlamak lazım. O dönemde yaşananları düşünürsek 2018 rakamlarımız çok iyi bir noktada. Düşünün! 2016 yılında bile 26 milyon turist ağırladık. Önce kendimize güveneceğiz, sonra rakamları arttıracağız. Ardından da arz talep oranının dengelenmesiyle birlikte fiyatlarımızı yükselteceğiz. Böylece özlediğimiz seviyelere ulaşmış olacağız. Biz sadece kitle turizmiyle bu rakamlara ulaşıyoruz. Niş turizm çeşitleri (kongre, inanç, sağlık, golf, kruvaziyer) de eklendiğinde kişi başı 800 doların üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. Daha ileri ki dönemlerde de hedefimiz olan bin dolar rakamını yakalayacağız. Bu çerçevede bizim yerimizde başka bir ülke olsaydı bu kadar kısa sürede böyle rakamlara ulaşamazdı.
HEDEFİMİZ ARTIK ‘100 MİLYAR DOLAR, 100 MİLYON TURİST’ OLMALI
Kademeli olarak baktığımızda 2016 yılında 26 milyon turist, 2018’de 40 milyona çıkabiliyorsa eğer, 2023 hedefinde 50 milyon turist çok mütevazi bir hedef. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’unda belirttiği hedefler doğrultusunda çalışmak lazım. Bundan sonraki hedefimizde artık ‘100 milyar dolar, 100 milyon turist’ olmalı ve bunu bir tarihe koymamız gerekiyor. Bunu yapmak zorundayız.
10 MİLYON DOLARLIK HİNT ORGANİZASYONU TÜRKİYE’DE!
Ticaret ve teknoloji savaşlarının tek panzehiri turizm barışıdır. Turistler gelip ülkemizi görecek ve gelmeyenlere anlatacaklar. Rusya’da gerçekleşen Dünya Kupası bizdeki turizm hareketliliğini minimal seviyede etkilemiştir. Bu da özellikle Orta Avrupa’dan gelişler için geçerli olabilir. Gündemimiz de başka önemli bir turizm hareketliliği ise Hintli bir iş adamının 3 bin 500’den fazla çalışanı için gerçekleştirdiği motivasyon toplantısını ülkemizde yapacak olması. Bu etkinlik Türkiye turizmine son derece katkı sağlayacak bir organizasyon olacak. İlgili acentemizin uzun süren çalışmalarıyla bu organizasyonu Türkiye’ye getirmesi, 10 milyon dolarlık bütçeye sahip bu etkinliğe ev sahipliği yapacağımız anlamına geliyor.
TURİZM SEKTÖRÜ TÜRK TUR OPERATÖRLERİNE SAHİP ÇIKMALI
TÜRSAB olarak hedefimiz tek: O da Türkiye’ye daha fazla turist getirmek. İkinci hedefimiz ise daha kaliteli ve daha yüksek bütçeli turisti bu sepetin içerisine dahil etmek. Bu çerçevede tur operatörlerimize destek olunması için kamu nezdinde birtakım girişimlerimiz mevcut. İstediğiniz kadar doğal ve tarihi güzelliklere, otel kalitesine sahip olun eğer o bölgede bir tur operatörünün etkinliği yoksa turizm anlamında işleri yürütmek ve yüksek sayılara ulaşmak çok zor olur.
İSTANBUL’A KONSANTRE OLACAĞIZ!
Bizim için de önemli olan Türk tur operatörlerimizdir. Yanı başımızda, yakın coğrafyalarda olan olumsuz olaylara rağmen operatörlerimiz inatla Türkiye’ye turist getiriyor. Bütün turizm sektörü bu turizm pazarlama kanalına sahip çıkmalı. Bizde bunun bir parçası olarak her türlü faaliyetin destekçisi olacağız. Daha iyi imkanların sağlanması için çalışacağız. Sezonu uzatmak için çaba sarf edeceğiz. Ürünümüzü çeşitlendirmeyi sağlayacağız. İstanbul’un sayısını arttıracağız. Çünkü İstanbul’un sayısını arttırmadan Türkiye’nin sayısını arttırmak çok zor. Bu anlamda İstanbul’a konsantre olacağız. İstanbul’da yapılan etkinliklere dahil olup, destek vereceğiz ve teşvik edici şekilde pazarlamasını gerçekleştireceğiz.
AVRUPA’DA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR!
Rusya, Orta Doğu, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa olmak üzere ana pazar alanlarımız 2016 yılındaki turizm boşluklarını doldurdular. Özellikle Orta Doğu bunların içerisinde birinci sırada yer alıyor. Pergeli Türkiye’nin ortasına koyup çevirdiğinizde Türkiye’ye 4.5 saat uzaklıkta olan yerlerin tamamının biz de olduğunu görebilirsiniz. Ancak Avrupa’da 671 milyonluk bir hareketlilik var. Biz bunun 40 milyonunu hedefliyoruz. Yani anlayacağınız Avrupa’da yapacak çok iş var. Bu noktada uzak ve alternatif pazarlar da önemli ancak gözümüzün önündekine bakmak zorundayız. Tüm fuarlara eskisinden daha etkin bir şekilde katılım gösteriyoruz.”
BOOKİNG.COM TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTERDİĞİ SÜRECE VERGİ VERMESİ GEREKİYOR
“Booking.com, türünün sembol örneği olduğu için bu kadar konuşuluyor. Yurt dışında merkezi bulunan ve Türkiye’de vergilendirmeyle ilgili sıkıntısı olan bir portal. Booking.com, Türkiye’deki kurumsal sistemin ve vergi sisteminin içerisine girmesi gerekiyor” diyen Firuz Bağlıkaya, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Biz kurumsal sistem olarak TÜRSAB‘ın üyesi olması konusunda birtakım formüller arıyoruz. Ancak vergi ile ilgili konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Yargı ne karar verirse o uygulanacaktır. TÜRSAB olarak haksız rekabet içerisinde olan tüm uygulamalara veya portallara karşıyız.”