Özyeğin Üniversitesi tarafından düzenlenen “Gökçeada Design Forum for Social Development: Territorial Design in Action (Sosyal Kalkınma için Tasarım Forumu)” Çalıştayı’nda tasarımın sosyal kalkınmadaki rolü tartışıldı.
Etkinlikte; yaratıcı ve yenilikçi tasarım yöntemlerinin yerel sosyo-ekonomik sorunların çözümünde kullanılması ile ilgili dünyadan örnekler verilirken, Gökçeada’nın gelişim ve kalkınmasına katkıda bulunmak üzere yerelliği öne çıkaran alternatif tasarım senaryoları üretmek için proje geliştirildi.
T24’te yer alan habere göre Gökçeada’nın sahip olduğu kültürel ve doğal kaynaklarını, Gökçeadalıların da aktif katılımıyla, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere dönüştürerek, sürdürülebilir ve çevre dostu kalkınma sürecine katkıda bulunmayı amaçlayan çalıştaylar düzenleyen Özyeğin Üniversitesi, “Gökçeada Design Forum for Social Development: Territorial Design in Action (Sosyal Kalkınma için Tasarım Forumu)” başlıklı çalıştayı ile uluslararası akademisyen ve katılımcıları bir araya getirdi.
ULUSLARARASI KATILIMCILAR
5-6 Temmuz 2018 tarihlerinde gerçekleşen etkinlikte Carnegie Mellon Üniversitesi Tasarım Okulu Dekanı Prof. Terry Irwin ve WDO Eski Başkanı ve halen Senatörü olan Prof. Mugendi K. M’rithaa konuşmacı olarak yer alırken ABD, İtalya, Pakistan ve Güney Afrika’dan gelen katılımcılar ise tasarımın sosyal kalkınma konusundaki rolüne dair deneyimlerini paylaştı.
TÜRKİYE’DE TASARIMIN SOSYAL KALKINMADAKİ ROLÜNE DAİR İLK AKADEMİK TOPLANTI
Gökçeada Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Köy Muhtarlıkları tarafından desteklenen ve Özyeğin Üniversitesi İstanbul Tasarım Enstitüsü tarafından düzenlenen bu etkinlik, Türkiye’de tasarımın sosyal kalkınmadaki rolüne dair ilk akademik toplantılardan biri olma özelliğini taşıyor.
GÖKÇEADA’NIN YERELLİĞİNİ ÖNE ÇIKARAN PROJE
Özyeğin Üniversitesi’nin daha iyi bir dünya yaratmak için tasarımın gücüne inandığını söyleyen Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alpay Er, Gökçeada’nın gelişim ve kalkınmasına katkıda bulunmak üzere yerelliği öne çıkaran alternatif tasarım senaryoları üretmek amacıyla bu projeyi yürüttüklerini ifade etti.