Last Updated on 18 Temmuz 2018 by Yaşar Çelik
Arya Akademi Eğitim, İletişim ve Danışmanlık Kurucusu Dr. Müh. Gülay Savaş, turizm sektöründe yapay zeka ile modern müşterinin beklentilerini karşılayacak 5 yol haritası hakkında ipuçları verdi.
Yapay zekanın aslında yeni bir teknoloji olmadığını ifade eden Dr. Müh Gülay Savaş, şunları söyledi: “Yapay zeka esasında yeni bir teknoloji değil. Konu yeni gibi görünüyorsa, bunun nedeni, gerekli verilerin / datanın ancak yeni yeni yeterli miktarda toplanıp dijitalleştirilerek, makine öğrenmesi, veri analizi ve veri madenciliği vb metodlarla birlikte uygulanabileceği bir potansiyele ulaşmasıdır. Tüm endüstriler gibi turizm sektörü de artık gelişen teknoloji ve yapay zeka uygulamaları ile başka bir boyuta doğru ilerliyor” dedi.
Yapay zekayı akıllıca nasıl kullanacağız?
Yönetim Danışmanı & Eğitmen Dr. Müh. Gülay Savaş, şunları anlattı: “Turist açısından baktığımızda; seyahat planları yapılmasının ve deneyiminin yaşanmasının bile şekli, şemali değişti. Artık, elimizde rehber kitaplarla, önce gittiğimiz ülke yada şehirde önce “informasyona” uğrayarak, dolaşan bir toplum değiliz. Ne seyahat acenteleri aracılığıyla rezervasyon yapıyoruz; ne fotoğraf çekip, bastırıp, albümlere koyuyoruz, ne de informasyonlara uğruyoruz. İhtiyacımız olan her şeye artık teknoloji, hatta en basitinden elimizdeki cep telefonları üzerinden ulaşıyoruz. Hepimiz bir takım aplikasyonlar üzerinden rezervasyon ve tatil programları yapıyoruz, Instagram’da tatil fotoğrafları yayınlıyoruz. Twitter ve Facebook’ta gecikmeli uçuşlardan şikayet ediyoruz. Gittiğimiz yerde aradığımız bir şey varsa, Google’a soruyoruz. Yani tek muhatabımız teknolojidir. Turizm firmaları açısından baktığımızda ise; artık keşfedilen yeni destinasyonlar ve yeni gezgin profilleri ile artık müşterilerinin neredeyse tüm beklentilerine karşı son derece esnek olmaları gerekiyor. Müşterilerine sadece, kaldıkları süre boyunca, konaklama sırasında ve sonrasında değil; yolculuklarının her aşamasında, eşlik edecekleri yenilikçi hizmetleri sunmaları gerekmektedir. Şu anda bile turizm sektörü profesyonellerine yönelik, mevcut veri zenginliği ile çok sayıda teknoloji ve tavsiye uygulaması bulunmaktadır. Amaç, turizm sektöründeki profesyonellerin çalışmalarını basitleştirerek, güçlü araç ve teknolojilere yapay zekayı da ekleyerek, uzmanların üretkenliğini desteklemek ve firmaların kâr ve müşteri memnuniyeti açısından önemli bir fark yaratmalarını sağlayacak çözümler üretmektir. Ama sorulması gereken soru şudur: Yapay Zekayı akıllıca nasıl kullanacağız?” diye konuştu.
Yapay Zekanın Katma Değeri Turizme Nasıl Uygulanır?
Yapay zekanın katma değerinin turizme uygulanması konusuna değinen Dr. Müh Gülay Savaş, şunları anlattı: “Özelleştirme ile, yani kişiye özel alternatiflerin sunulması ile uygulanır. Müşterilere aynı tiplerdeki seyahatlerde, aynı deneyimleri yaşatmaktan ziyade, yapay zeka yardımı ile farklı ürün/hizmet önerileri getirerek; turistlerin isteklerini, alışkanlıklarını ve tercihlerini karşılayacak deneyimleri yaşama olanağı sağlanır. Yapay zeka, bir veri havuzunu anlamlı kılmaktadır. Müşterinin neyi aradığını, satın aldığını ve sevdiğini öğrenerek, özelleştirilmiş ve hedeflenmiş teklifler oluşturmayı mümkün kılar. Günümüzde yapay zeka ile bilişsel sistemler; doğal dilde etkileşime girebilir, coğrafi yerelleştirilmiş içerikle geliştirilmiş çok sayıda yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriyi işleyebilir ve her etkileşimden de öğrenebilir. Yapay zeka ile bu sistemler, “Big Data” sayesinde, “akıllı hedef”, “müşteri deneyiminin kişiselleştirilmesi” ve “sadakatinin artması” gibi başlıklarda doğru analizin yapılması ve pazarlamanın sağlanması gibi, sektör için stratejik konuların geliştirilmesinde hızla daha çok gerekli hale gelecektir” diye konuştu.
Turizmde Modern Turistin Beklentilerini Karşılamak için 5 Yapay Zeka Uygulaması
1.ChatBotlar
Expedia gibi çevrimiçi seyahat acenteleri, müşteri hizmetleri için yapay zekayı aktif olarak kullanıyorken, Booking.com online seyahat aramalarını otomatikleştiren bir sohbet aracı başlattı. Expedia, müşterilerinden rezervasyon değiştirmek için kaç kişinin aradığını hatırlatıyor, yapay zekayı kullanarak bu süreci kolaylaştırıyor. Gelecekte, kullanıcıların herhangi biriyle konuşmak zorunda kalmadan (yani çağrı merkezi olmadan) ya da web sitesine giriş yapmadan, bir rezervasyonu değiştirmek ya da iptal etmek için, kullanıcılar, işlemlerini chatbotlar üzerinden kolayca gerçekleştireceklerdir.
2.Benzersiz Tercihleri Öğrenme
Seyahat planlamasında, yalnızca bir hedef, uçuş ve konaklama seçmekten çok daha fazlası vardır. Gezginler, benzersiz tercihlerini temsil eden her türlü küçük kararlar alırlar. Sanal asistanlar, akıllı seyahatin geleceği olabilir, ancak oraya ulaşmak için karmaşık Yapay Zeka (AI) ve analiz yeteneklerine ihtiyaçları vardır. Yapay zeka ile büyük verileri işleyerek, her bir yolcunun tercih ettiği (uçuşta ya da konaklama tercihlerinde koltuk yeri gibi) akıllı tahminleri yapmak ve bu bilgileri hızlı ve rahat bir şekilde beklentileri karşılayan rezervasyonlara dönüştürmek mümkündür. Özellikle iş seyahatinde olanlar, bu sanal asistan hizmetinden kolaylıkla faydalanabilir. Çünkü sık ve tutarlı bir şekilde seyahat ederler. Bu zaman tasarrufu da, iş seyahatleri için önemli bir öncelik olan para tasarrufu anlamına gelir.
3.Uygun Ulaşım
Uber ve Bla Bla Car gibi araç kiralama hizmetleri, birçok yönden toplu taşımayı yeniden tanımladı. Taksilerin popülaritesini azalttı ve talep üzerine sunulan taşımacılık hizmetlerinin rahatlığını sağladı. Kendi kendine giden otomobiller, otomobillerdeki bir sonraki büyük adım olsa da, bazı şehirler tıkanıklığı azaltmak için daha çevre dostu çözümlere odaklanıyor. Büyük verileri ve yapay zekayı kullanarak, İspanya’daki şehirler giderek artan nüfus ve turistlerin barış içinde bir arada yaşamalarını sağlamak için çalışmalar yapıyor.
4.Robotik Konsiyerjler
Hipmunk, Expedia, Skyscanner ve Cheapflights gibi markalar da müşteri hizmetleri için Yapay Zeka kullanım alanını deneyimliyorlar. Hilton otelleri bir adım daha ileri giderek, check-in sırasında konuklara yardımcı olan ve yerel cazibe merkezleri ve yapacakları şeyler konusunda tavsiyede bulunan “Connie” adında gerçek bir robot ile hizmet vermeye başladı. Otel resepsiyon masasında duran küçük bir robot olan Connie, ziyaretçilerle etkileşimde bulunmayı ve onlara kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlamayı öğreniyor. Ayrıca, müşterilerin ihtiyaç duydukları cevapları almasına yardımcı olmak için WayBlazer’in seyahat bilgilerine de erişebiliyor.
5.Büyük Veri İstatistikleri / Big Data
Yapay zekanın kullanılabilmesi için büyük verilere öncelikle ihtiyaç duyulduğunun altını çizmiştik. Gerekli veri olmadan yapay zeka çalışamıyor ve öngörülü istatistikler, analizler yapamıyor. O yüzden tüm sektörlerde, bilgi teknolojileri yani yazılımların da yardımıyla önce veri toplamamız lazım ki, geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilelim. Küba örneğine bakacak olursak, ABD ile olan ilişkilerini çözmesi, turizmi izlemek ve ülkenin geleceğini planlamak için büyük veri ve yapay zeka ile ilgileniyor. Küba’nın internet altyapısı modern standartlara uygun olmasa da, hükümet halihazırda sosyal medya, oteller ve turistik destinasyonlardan bilgi topluyor ve ülkede ek turizmi teşvik etmede faydalı olabilecek stratejiler üretmektedir.
Japonya’daki Harikalar Diyarı’nda tüm çalışanları robot olan sıradışı bir otel