Yaşayan Şehirler Platformu liderliğinde düzenlenen Şehir Ödülleri 2018 töreninde yerel yönetimlerden, özel kuruluşlara, kalkınma ajanslarından üniversitelere kadar birçok farklı alanda şehrine katkı sağlayan, yerelden kalkınma yaratan şehir paydaşları değerlendirildi.
Yoğun başvuru süreci sonunda Türkiye’nin farklı bölgelerinden 28 kurum, kuruluş, organizasyon, akademisyen seçkin jüri üyelerinin takdiri ile ödül almaya hak kazandı. Liderlerin birbirlerine ödülleri takdim ettiği gecede 3 kategoride sunulan ‘Bilim Işığı Temalı Akademik Ödülleri’, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer tarafından akademisyenlere verildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi Akademik İşbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Van Valiliği destekleri, Univercity Park ve Van Büyükşehir Belediyesi sponsorluğu ile 3 ana kategorideki 28 ödül İzmir’de buluşan şehir liderlerine takdim edildi!
Şehirlerimizin sahip olduğu doğal, kültürel değerlerin önce korunup, doğru örgütlenme ile güçlendirip, katma değerler yaratmak, yöre halkına ekonomik sürdürülebilir girdiler kazandırmak ve doğru etkili yerelden kalkınma adımlarını hayata geçirme temel hedefiyle, şehirleri kentsel kalkınma hedeflerine ulaştırmayı amaçlayan Yaşayan Şehirler Platformu’nun ev sahipliğinde düzenlenen törende ülkemizdeki birçok il valileri, belediye başkanları, rektörler, kalkınma ajansı genel sekreterleri, kaymakamlar ve akademisyenleri, İzmir’de buluştu. Kent liderlerinin yoğun katılım gösterdiği etkinlikte her bir lider ödül alma nedenlerini izlenen sunum videosu sonrası geniş izleyici kitlesine aktardı.
AMACIMIZ ÖRNEK GÖSTERMEK
Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın ödüllerin amacını; “Biz değerlerimizi koruyamadığımız sürece onların üzerine hiçbir gelecek kurgulayamayız. İlk önce değerlerimizi korumasını öğrenmeliyiz. Daha sonra koruduğumuz değerleri yöre halkına kazandırıp sürdürülebilir bir yaşam oluşturmalıyız. Şehir Ödülleri’ni düzenlemekte ki amacımız kesinlikle yarıştırmak değil, örnek göstermekti. Bizler yoğunlukla İstanbul ve Ankara üzerine olan medya algısının dışında kalan yurdumuzun farklı köşelerindeki mütevazı bütçeler ile bu ülke için üreten, çalışan ve başaran uygulayıcılar ile uygulamalarını seçip tüm Türkiye’ye örnek göstermek ve teşekkür etmek istedik” ifadeleriyle açıkladı.
81 ilden tüm kamu ve özel kuruluşların şehir bazında çok yüksek katılım ile projelerini sunduğu, şehirlerini ve değerlerini anlattığı, seçim süreci ve jüri değerlendirmesi açısından Türkiye’nin en prestijli, hakkaniyetli ödülleri, Özel Ödüller, Umut Işığı Temalı Paydaş Ödülleri, Bilim Işığı Temalı Akademik Ödüller olmak üzere her yıl ana kategoride ödül sunuyor.
“Şehrine İnananlar” Özel Ödülü Lucien ARKAS’ın!
Özel ödüller kapsamında, “Şehrine İnananlar özel ödülü”; İzmir iline olan inancı, Holding merkezinin İzmir dışına taşımama yanlı tutumu, şehre kazandırdığı katma değer ve ekonomik girdi, yarattığı istihdam, İzmir algısında Arkas’ın önemli yeri (Arkas Holding’e ait gemilerin büyük çoğunluğunun Türk Bayraklı ve bağlama limanının İzmir olarak tüm Dünya sularında İzmir’i temsili), İzmir’deki sanatsal faaliyetlere, spora olan desteği nedeniyle tören tarihinde yurt dışında olan Lucien Arkas’ı temsilen Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı’ya takdim edildi.
Ödül, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel İzni İle Tarihi Bir Kandil!
Her yıl yurdumuz tarihi değerleri ve ören yerlerinin farkındalığını arttırıp, coğrafyamızda gelmiş geçmiş bilinen 36 medeniyetin yaşam izlerini günümüze taşıyan, Kültür ve Turizm Bakanlığının Özel İzni ile seçilerek üretilen bir tarihi kandil ödül olarak takdim edilmektedir. 2018 yılı ödül kandili Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı İşbirliği ile Van Müzesinden seçilerek ödül hak edenlere takdim edildi. Selçuklu dönemine ait tarihi kandil, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik ve Cam Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Yoleri yönetiminde 21 kişilik ekip tarafından anlamlandırılarak el işçiliği ile üretildi.
Liderler Tarihi Kemeraltı’nı Fotoğrafladı!
Etkinlikler, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve DEU Güzel Sanatlar Enstitüsü İşbirliği ile “Liderlerin Gözünden Tarihi Kemeraltı” fotoğraflama gezisi ile başladı. İzmir Saat Kulesi’nde buluşma sonrası, DEU Güzel Sanatlar Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koştumoğlu’nun yönetiminde misafir illerin liderleri Fuji Film tarafından sağlanan 20 profesyonel fotoğraf makinası ile hem Tarihi Kemeraltı Çarşısını gezerken, dağıtılan fotoğraf makinaları ile Kemeraltı’nda en beğendikleri ve beğenmedikleri anlar ve alanları fotoğrafladı. Liderlerin çekmiş olduğu fotoğraflar 2019 yılı Şehir Ödülleri’nde sergilenecek.
İZPAD Genel Sekreteri ve DEÜ GMS Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak’ın yönetiminde, İZPAD Başkanı Şef Şamil Akşit üretim liderliğiyle, İzmir lezzetleri “İzmir’i İzmir Yapan Lezzetler” kokteyli ile misafirlere sunuldu. Boyoz, kumru, İzmir lokması, otlu börek (bükme) gibi İzmir lezzetlerinden oluşan menü katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
DESO Müdürü Doç. Dr. S. Aslı Gedikli’nin organizasyonu, Şef Nesrin Bayramoğulları yönetimiyle, icra edilen “Yöresel Ezgiler Senfoni ile Yeniden Hayat Buluyor” konseri Çökertme, Kalenin Bedenleri, Ege Süiti (İzmir’in Kavakları-Feraye Zeybeği-Harmandalı) ezgileri senfoni ile batı formunda dinleyicilere unutulmaz dakikalar yaşattı. Ayrıca etkinlik fuaye alanında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Van Fotoğrafçılar Derneği işbirliğiyle açılan 50 fotoğraflık Güneşin Başkenti “VAN” temalı fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ayşa Kardaş’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, Daire Başkanı Dr. F. Gülay Aslan’ın, temsil ettiği, TURSAB Başkanlık Danışmanı Ali Rendan, TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Divan Otelleri Danışmanı Dr. Faik Öztunç, Türkiye Sağlık Turizm Konsey Başkanı Emin Alıcı, Çok Gezenti Programı Sunucusu Burak Akkul’un da içinde yer aldığı, jüri başkanlığını Yazar, Programcı, Sunucu Fatih Türkmenoğlu’nun üstlendiği Jüri’nin ödüle layık gördüğü şehirler şu şekilde: