Türkiye’nin Haziran 2018 otel dolulukları, 2017’nin aynı dönemine yüzde 24.9 artarak ortalama yüzde 56 oldu. Asıl dikkat çeken yükseliş oda başı gelirde gerçekleşti ve yüzde 47.1 artışla 45.4 Euro’ya çıktı.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, konaklama sektöründeki oda gelir artış hızının doluluk artışını geçtiğini söyledi. “Türkiye’nin hedefi turist sayısından çok geliri artırmak olmalı” diyen Bayındır, “Yeni bakanımız Sayın Mehmet Ersoy’un da “Gelir grubu yüksek turistleri de hedefleyeceğiz. Yani sadece sayıyı artırmakla yetinmeyeceğiz, daha fazla para harcayan, konaklama dışı harcaması daha yüksek olan turistleri hedefleyeceğiz” sözleriyle bu hedefi ortaya koyması bizi memnun etti” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sektör içinden gelen bir isim olmasından dolayı turizm camiası için hayırlı olacağını umut ettiklerini belirten Bayırdır, yeni bakandan beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyerek sektörde çözüm bekleyen çoğu sorun için en kısa zamanda görüşeceklerini dile getirdi. Özellikle son dönemde turizm sektörünü hareketlendiren yeni havalimanı projesinden dolayı Atatürk Havalimanının 29 Ekim’de kapanacak olması bölgede faaliyet gösteren otelleri zor duruma sokacağının altını çizen Bayındır, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu bölgedeki oteller sektöre 500 milyon euro katkı sağlıyor. 50 bin kişilik personel kadroları var. Otel yatırımcılarının iki ortak görüşü dile getiriyor. Bunlar;
1) Atatürk Havalimanı’nın faaliyetine devam etmesi,
2) Ya da alanda bulunan havalimanı terminallerinin düzenlenerek (kongre ve spor alanları, eğlence merkezleri…vb.) cazibe merkezi haline getirilmesi.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, son 2-3 yıldan bu yana ilk kez konaklama sektöründeki oda gelir artış hızının doluluk artışını geçtiğini söyledi. TÜROB’un yeni üyesi Wishmore Hotel’de bugün gerçekleştirilen TÜROB Aylık Geleneksel Buluşması’nda konuşan Bayındır, Türkiye’nin Haziran 2018 otel doluluklarının 2017’nin aynı dönemine yüzde 24.9 artarak yüzde 56’ya, oda başı gelirlerin de yüzde 47.1 artışla 45.4 Euro’ya çıktığını açıkladı. Turist sayısındaki artıştan daha da önemli olanın fiyatların artması olduğunu vurgulayan Bayındır, “Haziran ayında bu artış oldukça yüksek oldu. Geçtiğimiz 2-3 yıldaki büyük oranlı gerilemelerden kaynaklanan bir baz etkisi olsa da yükselişin hızlı olması memnuniyet vericidir. Dolayısıyla yıl sonu itibariyle hem turist sayısında hem doluluklarda çift haneli artış beklentimizi koruyoruz” dedi. “Türkiye’nin hedefi turist sayısından çok geliri artırmak olmalı” diyen Bayındır, “Yeni bakanımız Sayın Mehmet Ersoy’un da “Özellikle Türkiye’ye seyahat eden ‘nitelikli turist’ dediğimiz gelir grubu yüksek turistleri de hedefleyeceğiz. Yani sadece sayıyı artırmakla yetinmeyeceğiz, daha fazla para harcayan, konaklama dışı harcaması daha yüksek olan turistleri hedefleyeceğiz” sözleriyle bu hedefi ortaya koyması bizi memnun etti. Ataması yapılan bakan yardımcılarıyla birlikte sektör paydaşlarının da katkıda bulunacağı başarılı bir çalışma ortaya çıkacağını umuyoruz” diye konuştu.
Ortalama doluluk yüzde 25 arttı
Bayındır, haziran ayı doluluk rakamlarını da açıkladı. Bayındır’ın verdiği bilgiye göre, veri ve analiz şirketi STR’nin TÜROB için hazırladığı Haziran 2018 Ülke Performans Raporu’nda Türkiye’nin Haziran 2018 otel doluluklarının 2017’nin aynı ayına göre yüzde 24.9 artarak ortalama yüzde 56 olarak kaydedildiği belirtildi. Haziran 2017’de bu oran yüzde 44.8 olmuştu. Haziran ayında Avrupa ülkeleri doluluklarda yüzde 24.9 ile en yüksek artış oranına Türkiye ulaştı. Ancak doluluk oranları sıralamasında Türkiye, 27 ülke arasında son sırada yer almaktan kurtulamadı. Avrupa’da Haziran 2018’de en yüksek doluluk oranına yüzde 88.7 ile İrlanda ulaştı.
ADR (Average Daily Rate) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli Haziran ayında yüzde 17.8 artışla ortalama 81.5 Euro’ya yükseldi. Haziran ayında asıl dikkat çeken yükseliş toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde (RevPAR) gerçekleşti ve yüzde 47.1’lik artışla 45.4 Euro’ya çıktı.
Ocak-Haziran 2018’de ise Türkiye otellerinin ortalama doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.2 artışla yüzde 63.1; ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 7.8 artışla 65.2 Euro; toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise yüzde 26.9 artışla 41.1 Euro olarak gerçekleşti.
Yeniden yükseliş başladı
Verileri değerlendiren Başkan Bayındır, şunları söyledi: “ilk 6 ayı geride bıraktık. 6 aylık gerçekleşmelere baktığımızda da bu beklentilerin turist sayısı artışında gerçekleştiğini görüyoruz. Yüksek sezonla birlikte fiyat artışının da gerçekleşmesi bizi mutlu ediyor. Temmuz ayında da özellikle yerli ve yabancı turistin etkisiyle kıyı otellerde yüksek doluluklar yaşanıyor. Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası, 24 Haziran seçim süreci ile ana pazarlarımızdan İran’da döviz kurlarındaki aşırı artış, Avrupa pazarındaki turist artışın sınırlı kalması, Rusya’da ise turizm endüstrisindeki bir takım tur operatörlerinin mali sıkıntı içerisinde oldukları haberleri mayıs ayında bir miktar düşüşe neden olmuştu. Ancak haziran ayında Ortadoğu ve İran pazarı ile yavaş da olsa yeniden canlanmaya başlayan Avrupa ve Asya pazarlarındaki artışın etkisiyle yeniden yükseliş başladı.”
Sektör tarafından diğer dikkat çeken başka bir konu olan “imar barışı” projesine de değinen Timur Bayındır, tarihi eserleri ve geçmişin izlerini bünyesinde barındıran yapıların korunması sadece devletin görevi değil. Bizlerde bunların korunması için elimizden geldiğince çok çalışmalıyız. Bunun için proje hakkında çevre ve şehircilik bakanlığı ve İTO ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik” diyerek konuşmasını TÜROB Geleneksel Yemeği’ne ev sahipliği yapan Wish More Hotel İstanbul’a ve otel müdürü Erkan Akkurt ile birlikte tüm mutfak ekibine teşekkürlerini sunarak bitirdi.