Beyaz Saray’ın ‘Brunson’ yaptırımı turizmi etkiler mi?

Last Updated on 2 Ağustos 2018 by Turizm Günlüğü

ABD ile Türkiye arasında adeta bir krize dönüşen rahip Andrew Brunson’un tutukluluktan ev hapsine alınması durumunu ‘insan hakları ihlali’ kapsamında değerlendiren Beyaz Saray, “Türk İçişleri ve Adalet Bakanı’na yaptırım uygulanacak” ifadesini kullandı.

Davayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım uygulama kararı alan Beyaz Saray’ın bu tutumunun iki bakanın iştiraki olan ticari yapılar ile ilişkili şirketlere de yansıyacağı düşünülüyor. Hal böyle olunca ‘turizm, rahip Andrew Brunson davasından etkilenir mi?’ sorusu da sektör için endişe yaratıyor.

haber7.com’da yer alan habere göre Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, düzenlenen basın toplantısında Türkiye’ye yaptırımlara ilişkin yaptığı açıklamada yaptırım gerekçesinin iki bakanın ‘Brunson’un tutuklanmasındaki rolleri’ olduğunu söyledi.

Sarah Sanders, konuşmasının devamında daha fazla bilgi için Hazine Bakanlığı ile irtibat kurulmasını belirtti. Ancak Bakanların ABD’ye girişinin engellenmesinin söz konusu olduğu görüldü. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, “Brunson’ın haksız tutukluluğu ve Türk yetkililerce süren yargılaması kabul edilemez” dediği aktarıldı.

F-35 VE FİNANS KURUMLARINA YAPTIRIM UYGULANSIN!

Davayla ilgili Senato tarafından önceki görüşmelerde ‘ABD tarafından F-35’lerin Türkiye’ye iletiminin geciktirilmesi ve Türkiye’ye uluslararası finans kurumlarında yaptırım uygulanması’ gibi teklifler yer almıştı.

İKİ BAKAN’A İNSAN HAKLARI İHLALİ SUÇLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü Brunson’ın ev hapsine alınması kararında ‘insan hakları ihlalleri’ çerçevesinde suçlayan ABD Hazine Bakanlığı, iki Bakanın, Türk Hükümeti’nin örgütsel işleyişinde liderler olarak tanımladı.

Her iki bakanın iştiraki olan ticari yapılar ile ilişkisi bulunan şirketlere de yaptırım öngörülürken davanın ‘turizme yansıtılır mı?’ düşüncesi endişe yarattı.

RAHİP BRUNSON DAVASINDA BAŞKA NEDENLER Mİ VAR?

9 Aralık 2016 tarihinde FETÖ ve PKK ile işbirliği suçlamasıyla tutuklanan ABD’li rahip Brunson’un cezası ev hapsine dönüştürülmüştü. Ancak yaklaşık 20 ay önce tutuklanan rahibin özellikle şimdi ABD tarafından neden bu kadar değerli hale geldiği de akıllarda başka bir soru işareti yaratırken, asıl meselenin arkasında başka nedenlerin yattığı ancak bunların ne olduğunu anlayabilmek için biraz daha araştırma yapmanın gerekli olduğu görülüyor.