ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, artan elektrik enerjisi maliyetlerinin sektöre ciddi bir yük bindirdiğini, turistik konaklama sektörünün ticarethane elektrik tarifesinden yüzde 10 civarı daha düşük olan ‘Sanayi Elektrik Tarifesi’ üzerinden faturalandırılmasının hayati önem arz ettiğini söyledi.
Serbest elektrik dağıtım firmalarının tamamının artan maliyetler nedeniyle indirimli elektrik dağıtımı antlaşmalarını sona erdirdiğini veya sözleşmelerini uzatmayıp müşteri portföylerini kapattıklarını belirten Çanakkale Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, geçmiş süreçte serbest dağıtım şirketlerinden indirimli elektrik alan turistik tesislerin, artık ticarethane fiyat tarifesi üzerinden bedel ödemeye başladığını söyledi.
2009 yılında uygulamadan kalkan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu 16. maddesinde Turizm Bakanlığına bağlı tesislerin o bölgenin en düşük elektrik, doğalgaz ve su ücretini öder ifadesinin yer aldığını hatırlatan Aydeğer, şunları söyledi:
“55 yan sektöre can veren ve ülkemizin lokomotif sektörü olan turizmin, ülke içi istihdama katkısı yüzde 8 civarındadır. Turistik konaklama alt sektöründeki yatırımların en küçüğü dahil milyon dolar seviyesindedir. Yüksek istihdam kaynağı olmanın yanı sıra, bacasız sanayi olarak anılan turizm sektörü döviz girdisi ve ürettiği katma değer ile ülke ekonomimize ve sosyal hayatına çok önemli bir katkı sunmaktadır
Turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve katma değer gücünün devamı için, önemli giderlerimizden biri olan elektrik enerji maliyetlerimizin rekabetçi olması çok önemlidir. Mevcut durumda, turistik konaklama tesislerinin tabi olduğu ticarethane tarifesi sanayi elektrik tarifesinden yüzde 10 civarı daha pahalıdır.
Bu nedenle sanayi kuruluşlarına uygulanan ‘sanayii elektrik tarifesinin’, bacasız sanayi olarak adlandırılan, ülkemizin önemli döviz ve istihdam kaynağı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı tesislerimize de uygulanması çok büyük önem arz etmektedir”.