Caretta carettaların en önemli yuvalama alanlarından Patara Plajı’nda otomobil ve motorsiklet kullananlara ve atlarla turistleri gezdiren otelin işletmecilerine, sosyal paylaşım sitesi ekşisözlük’te tepki yağıyor!
Dünyanın en güzel plajları arasında gösterilen Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Plajı, dünyada nesli tehlike altındaki türler arasında ‘kırmızı liste’de yer alan caretta carettaların da en önemli üreme alanlarından biri. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ile yaptığı anlaşma gereği caretta carettaları korumakla yükümlü olan Türkiye, toplam uzunluğu 12 kilometre olan bu plajda turizm adı altında caretta carettaların yok sayılarak nesillerinin devamının tehlikeye atılması konusunda sorumluluğunun gereğini yerine getirmiyor.
Patara Plajı’na gelen tatilciler, caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı alandaki kafeslerin içine çöplerini atarken bu alanda nadir de olsa Kumburnu yönünden gelip otomobil kullanan sürücülere, motosiklet kullananlara ve sıklıkla atlarla turistleri gezdiren sahildeki otelin işletmecisine ekşisözlük’te tepki yağıyor! Otel personelinin, carreta carettaların yumurta bırakma alanlarını sıklıkla kullanması da çok tepki çekiyor.
Ekşisözlük’te yapılan yorumlarda, bu durumun caretta carettaların yumurtalarına zarar vererek nesillerinin devamını da tehlikeye attığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer veriliyor:
“Kumsalda 50-80 cm derinlikte yuva açan kaplumbağalar, 1-2 saat içinde 70-150 yumurta bırakıp üstlerini kumla kapatıyor. Yavrular yaklaşık 2 ay sonra kabuklarını kırıp yumurtadan çıkıyor, tabii ki yumurta bulunan alanın çok iyi korunmuş olması şartıyla… Plaj girişinde bu konuda uyarılar bulunulmasına rağmen ne yazık ki bu uyarılar ciddiye alınmamaktadır. Üstelik bu otel, yaptığı bu yanlışın fotoğraflarını da sitesinden paylaşmaktadır.
Patara’da, Çevre Koruma Müdürlüğünün görevlendirdiği bir kaç genç, görevini canla başla yapma çabası içinde. Bu kişilerle, ilgili durumu konuştuğuma aldığım cevap şu şekilde oldu: ‘Yaz başından itibaren bu konuda yaşanan sorunları fotoğraflayarak Çevre Koruma Müdürlüğüne dokuz kez bildirdik. Bize, sorunu Turizm Bakanlığı’na ilettiklerini söylediler. Çevre Koruma Müdürlüğü dışında Belediye’ye ve belediye zabıta müdürlüğüne de durumu bildirdik’.. Ne yazık ki tüm bunlara rağmen değişen bir şeyin olmadığı da ortada…”.