Yıllardır bir türlü zapturapt altına alınamayan taksiciler, turizmin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Son dönemde İstanbul’a gelen turistlerden yüksek ücret alan taksicilerle ilgili şikayetler yine yoğunlaşırken polis de denetimlerini sıklaştırdı.
Cari açığı kapatma noktasında Türkiye ekonomisinin can simidi olarak görülen turizm sektöründe, 2018 yılının ilk 6 aylık veriler yüzleri güldürdü. Türkiye’ye 2018 yılının ilk 6 ayında yabancı ziyaretçi ve gurbetçilerle birlikte toplamda 18,9 milyon kişi geldi. İstanbul’da ilk 6 ayda bu rakam 5 milyon 981 bin 277 kişi oldu. Turistlerin İstanbul’da en çok ziyaret ettiği yer tarihi yarımada. Turistler, İstanbul’un tarihi dokusunu keşfederken taksilerden ise şikayetçi. Turistler, taksicilerin kendilerinden yüksek ücret aldığını öne sürerken polis, şikayetlerin yoğunlaştığı Tarihi Yarımada’da sık sık denetim yapıyor.
“100 LİRA VERDİĞİM HALDE ’50 LİRA VERDİN’ DİYORLAR”
Taksicilerle ilgili şikayetlerinin yoğunlaştığı bölge ise Eminönü-Taksim-Beyazıt civarı. Eminönü’nde bir turist, taksi şoförünün kendisinden aldığı parayı değiştirdiğini iddia etti. Şikayetini dile getiren turist, “20 lira tutuyorsa ve 100 lira veriyorsam 50 lira verip 100 lirayı saklıyor, ’50 lira verdin’ diyorlar. ‘100 lira verdim’ diyorum. ‘Sadece 50 lira verdin’ diyorlar” dedi. Başka bir turist de aynı konuya dikkat çekerek, “100 lira alıyorlar ve “Bana 100 lira vermedin. 20 lira, 50 lira verdin” diyorlar” şeklinde konuştu. Eminönü’nden Aksaray’a giden bir başka turist, taksi ücretinin 20 lira tutması gerekirken, taksi şoförünün 35 lira istediğini iddia etti.
“ISRARLA TAKSİMETREYİ AÇMAK İSTEMİYORLAR”
Eminönü’nden Taksim’e gelen bir diğer turist de 40 lira taksi ücreti ödediğini aktardı. Beyazıt’ta taksiden inen İtalyan bir turist ise, “Çok kısa bir yol için 65 lira ödedik. Taksimetreye göre ödeme yapabilir, 65 lira yerine 25 lira ödeyebilirdik. Taksimetreyi açmak istemedi, reddetti. Taksimetreyi sorduğum için bana sinirlendi” ifadelerini kullandı.
“SIKINTILI ARKADAŞLARI İÇİMİZDEN TEMİZLEYECEĞİZ!”
Taksi şoförlerinin turistlerden tarife dışında ücret talep etmesi ve taksimetreyi açmamalarına ilişkin iddiaları yanıtlayan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise, göreve yeni seçildiklerini belirterek, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, sivil ekipler amirliği ile ortak yaptıkları çalışmada her gün sahada hem korsan taksi taşımacıları hem de ticari taksilerle alakalı denetim yaptıklarını söyledi. Yanlış yapanları meslekten ihraç ederek büyük cezalar verdiklerini kaydeden Aksu, “Denetimlere yeni başladık. Bu sıkıntılı arkadaşları içimizden temizledikten sonra böyle şikayetler kesinlikle almayacağız” dedi. Yolcuları, taksimetre açtırmadan pazarlık usulü bir yere gitmemesi için uyarıda bulunan ve “Taksilerimiz taksimetre usulü çalışmak zorundalar” diyen Aksu, ticari taksilerle ilgili her hangi bir sorun yaşandığında 444 15 23 no’lu hatlarının ya da 153 no’lu Beyaz Masa’nın aranması gerektiğini de sözlerine ekledi.
TAKSİMETRE AÇMAYAN SÜRÜCÜLERE CEZA KESİLDİ
Öte yandan, İstanbul’da Beyazıt, Kapalıçarşı, Eminönü, Nuruosmaniye Camii önü ve Çemberlitaş bölgelerindeki taksilere sık sık denetim yapılıyor. Denetimlerde taksilerdeki turistlerden bilgi alan polis, taksimetreyi açmayan sürücülere ceza kesti. Bu denetimde toplamda 5 bin 116 TL ceza kesen polis, 6 aracı da çeşitli eksiklikler nedeniyle otoparka çektirdi.