Site icon Turizm Günlüğü

Gaziantep, ‘GastroAntep’ Festivali ile turizmde hedef büyüttü

Gaziantep “GastroAntep”gastronomi festivalinden bir kare.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Gaziantep “GastroAntep”gastronomi festivali, 20-22 Eylül tarihlerinde yapılacak. 40 ülkeden dünyaca ünlü 41 şefin katılımıyla gerçekleştirilecek olan festivalde, Gaziantep yemeklerinin büyülü öyküsü Michelin yıldızlı şefler aracılığıyla dünyaya anlatılacak. Gaziantep, bu festivalle birlikte önümüzdeki yıllarda yabancı turist sayısında 3 milyona ulaşmayı hedefliyor.

1. Uluslararası Gaziantep gastronomi festivali “GastroAntep” başlıyor

Gaziantep’te yemeklerin büyülü öyküsü dünyanın en ünlü şeflerini bir araya getiriyor. 1. Uluslararası Gaziantep gastronomi festivali “GastroAntep” başlıyor… Gaziantep sadece yemekleriyle değil, zengin kültürü ve gizemli havasıyla dört mevsim ayrı tat bırakan, son yıllarda dünya gurmelerinin vazgeçemediği özel bir şehir. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda 116 şehir arasında yer almayı başararak adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, bu kez başarısını “GastroAntep” gastronomi festivaliyle taçlandırıyor.Gaziantep şimdilerde büyük heyecan veren tatlı bir telaş içinde.

Yazarımız Aynur Tattersall ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin.

40 ÜLKEDEN DÜNYANIN EN ÜNLÜ 41 ŞEFİ AĞIRLANACAK

İlk kez düzenlenen Gaziantep “GastroAntep”gastronomi festivali, 20-22 Eylül tarihlerinde yapılacak. 40 ülkeden dünyaca ünlü 41 şefin katılımıyla gerçekleştirilecek olan festivalde, Gaziantep yemeklerinin büyülü öyküsü Michelin yıldızlı şefler aracılığıyla dünyaya anlatılacak.

Dünyanın hatta Türkiye’nin hiçbir yerinde tadamayacağınız lezzetleri ve misafirperver halkıyla Gaziantep son yıllarda dünyanın önde gelen gurmelerini şehre çekmeyi başardı. Yerli yabancı milyonlarca turiste kucak açan bu gizemli şehir şimdi ilk defa gerçekleştireceği uluslararası gastronomi festivaline hazırlanıyor.

Festival, ülkemizin güneydoğusunda yer alan ve yemek zenginliğiyle dünyada Türkiye’yi parmakla gösterilecek konuma getiren Gaziantep’in büyüsünü keşfedeceğiniz ve buradaki inanılmaz lezzetleri tadacağınız özel bir etkinlik olacak.

Ben de, İngiliz seyahat yazarlarıyla defalarca gittiğim ve ikinci vatanım olarak huzur bulduğum ve her yıl gidilecek yerler listesine aldığım Gaziantep’e tekrar bu vesileyle gidip tatmadığım yeni tatları tatmayı ve buradaki gelişmeleri takip etmeyi dört gözle bekliyorum.

Türkiye’yi dünya arenasında hem yemekleri hem zengin kültür mirasıyla en iyi şekilde teslim etmek ve yemekleriyle zihinlerde iz bırakarak gelecek yıl 3 milyon turist çekme hedefiyle düzenlenen festival, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden gelen aralarında ünlü şefler, gurmeler, yemek bloggerının de yer aldığı binlerce misafirleri ağırlayacak. Bir ülkeyi akıllarda bırakan ve oraya tekrar tekrar dönmeyi düşündüren en büyük şeyin o ülkenin lezzetleri olduğuna inanıyorum. Festivalin bu anlamda hedefine ulaşacağından hiç şüphem yok.

ANTEP MUTFAK KÜLTÜRÜ YENİDEN KEŞFEDİLECEK

Festivalde dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri Antep mutfağını yeniden yorumlayacak. Festivale alanında ün yapmış Michelin yıldızlı şeflerin yanı sıra , pasta şefleri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, üniversiteler, gurmeler, gastronomi yazarları, Gaziantepli tarım üreticileri, Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri ve yerli üreticiler katılacak.

FISTIK HASADINI YILDIZLI ŞEFLER GELENEKSEL KIYAFETLER GİYEREK YAPACAKLAR – FESTİVALDE NELER VAR?

Antep mutfağının leziz kokusu, şehre festival alanı olan Fıstık Park’tan yayılacak.Festival programında konukları birbirinden değişik sürprizler bekliyor. Park alanına kurulan tezgahlarda yöresel lezzetlerin tamamını bulmak mümkün olacak. Renkli, eğlenceli bir o kadar da kalabalık atmosfere sahip olacağını düşündüğüm kortej yürüyüşü 20 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek. Türkiye’nin en büyük korteji olması beklenen yürüyüşe Miss Türkiye güzelleri de katılacak.

Üç gün sürecek olan lezzet festivalinde sürpriz konserler, en iyi fıstık tarlası yarışması, yerel üreticiler tarafından yerli ürünler tercih edilerek oluşturulan yemek atölyeleri, Gaziantep’in yemek, tarih ve kültürel çeşitliliğini gözler önüne seren video gösterimleri, söyleşiler ve sergiler yer alacak. İlçelerde geleneksel kıyafetlerle şeflerin de katılarak yapılacak biber ve fıstık hasadının festivale renk katacağını ve Antep Mutfak Kültürü’nün, görkemli festivalle global bir vizyona kavuşacağını düşünüyorum.Festival kapsamında ayrıca Dünya Gastronomi Kenti Gaziantep’in Mutfak Kültürü Ödüllü Fotomaraton Yarışması düzenlenecek. Yarışmada, fotoğraf kareleriyle anlatılacak Antep’in eşsiz mutfak kültürü, ölümsüzleştirilecek.

TURİST SAYISINDA REKORA KOŞUYOR

Tabii festivallerin en büyük katkısı bölgeye daha fazla yerli ve yabancı turist çekerek hareketliliği ve ekonomiyi canlandırmak. 2016 yılında yerli ve yabancı 700 bin kişiyi ağırlayan Gaziantep festivalle birlikte önümüzdeki yıllarda yabancı turist sayısında 3 milyona ulaşmayı hedefliyor.

MICHELIN YILDIZLI ŞEFLER MENÜLERİNE ANTEP YEMEKLERİNİ KOYACAK

Gaziantep’le özdeşleşen fıstıklı baklava başta olmak üzere katmer, Beyran çorbası, Firik pilavı, dolma ve kebap çeşitlerinin festivale katılacak dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şeflerce tadılarak menülerinede yer vermeleri hedefleniyor. Ayrıca yuvalama, fıstık ezmesi, lahmacun, tırnaklı pide, bulgur, köy kahvesi, şiveydizi, muska ve peynir gibi coğrafi işaretli 18 ürünün farklı pişirme yöntemleri tanıtılarak bu tatların dünya mutfak listesine girmesi sağlanacak.

EL SANATLARI DA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Festivalde, Antep işi ve dünyaca ünlü kutnu kumaşı, bakır el işçiliği, sedef el işçiliği gibi yöresel ürünler de sergilenecek. Sanat, tarih ve kültürün özgün yemeklerle bütünleşerek sunumunun festivale bambaşka bir boyut kazanacağını düşünüyorum.

Hışvahan Hotel

KONAKLAMADA TERCİH ANTEP RUHUNU YAŞATAN BUTİK OTELLER

Festival dolayısıyla Gaziantep’te oteller şimdiden doldu. Bu atmosferi koklamak ve festivalin bir parçası olmak istiyorsanız biran önce yerinizi ayırmanızı tavsiye ederim.

Yeni bir şehri keşfederken her zaman o yere özgü mimari özellikleri taşıyan butik otellerde konaklamayı tercih ederim. Gaziantep, geniş avluları olan taş evleriyle ünlü. Şehir içindeki eski konaklar mimariye uygun restore edilerek butik otellere dönüştürülmüş. Büyülü atmosferi olan bu otellerde kalmanızı tavsiye ederim. Harika bir uyku çekeceğinize ve sabah kahvaltısını unutamayacağınızı garanti veriyorum. Antep’i dolu dolu yaşamak, her dakikasını değerlendirmek için şehir merkezinde çok temiz, her köşesi tarih kokan Sirehan Otelde kalmanızı tavsiye ederim. Hem ekonomik hem de bölgenin en meşhur restoranlarına yürüme mesafesinde. Merkeze yakın olmak isyenler için tarihi dokusuyla büyüleneceğiniz ferah odaları ve geniş avlusuyla hizmet veren Hışvahan Hotelden de memnun kalacaksınız, daha küçük ve sahibiyle uzun sohbetler yapabileceğiniz kahvaltısı aklınızdan çıkmayacak Melek Lara ve Bey Konağı’nı tavsiye edebilirim.

Gaziantep “GastroAntep”festivali hiç şüphesiz yıl boyunca beldenin en çok turist ağırladığı dönemlerden biri haline gelecek. Antep evlerinin dar sokaklarında tarih koklayacak. Birbirinden lezzetleri yemeklerini tadarak büyük haz alacaksınız.

Buatmosferi koklayıp festivalin bir parçası olmak isteyenlerin acele etmesini tavsiye ediyorum oteller şimdiden yüzde yüz doluluğa ulaştı.

Bir de benim Gaziantep’te olmazsa olmaz yapılacaklar listem var. Bunları da yapmadan dönmemenizi tavsiye ederim.

Bunları yapmadan gelmeyin;

• Tahmis Kahvehanesi’nde Türk kahvesi harika ayrıca yöreye özgü kahvelerini de tatmadan gelmeyin.
• İmam Çağdaş restoranda öğlen yemeğini şefe bırakın, masaya ne getirirlerse tatmakta fayda var. Ne kadar yerseniz yiyin yemekler o kadar hafif ve lezzetli ki hiç ağırlık hissetmiyorsunuz. Yörenin zahmetli yemeği yuvalamayı burada denemeyi unutmayın.

• Kebapçı Halil Usta’nın ve Ümit döner lüks aramayan ama tecrübe olması için gidilmesi gereken kebabın en lezzetli yapıldığı mekanlar.
• Shirvan restoranda her türlü geleneksel Antep yemeğini en taze ürünlerden yapılıyor. Antep mutfağının en popüler yemeklerini taze taze bulmak mümkün. Uğramadan dönmeyin ve günün yemeğini mutlaka sorun.
• Bayazhan’da mutlaka bir akşam yemeği yemelisiniz. Avlusu Antep’in en otantik yerlerinden biri. Kışın akşamları yakılan şömine eski Antep hanına çok güzel mistik bir hava veriyor.
• Tatlıyı unutmayın. Katmerci Zekeriya Usta’nın katmeri gibi yok. Özel kullanılan krema ile kolay hazırlanıyor gibi görünen katmerin püf noktasını sadece onlar biliyor. Tadı damağınızda kalacak.

Exit mobile version