Seventur sahibi deneyimli turizmci Deniz Tüfekçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fahiş zam yapanları ‘kötü niyetliler’ diyerek eleştirdiği bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze giriş ücretlerine yüzde 50 zam yapmasına bir anlam veremediğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1 Ekim 2018 tarihinden geçerli olmak üzere müze ve ören yerleri giriş ücretine yüzde 50 zam yapmasının seyahat acentalarını mağdur edeceğini belirten Deniz Tüfekçi, hangi gerekçeyle yapıldığı belli olmayan bu uygulamanın en azından 2019 Nisan başına ertelenmesini istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının aksine bu dönemde müze giriş ücretlerine yüzde 50 gibi bir fahiş zam yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’u da eleştiren Tüfekçi, şunları söyledi:
“Ne zaman işler düzgün gitti ki, meslektaşımız yeni Bakan’ın hem de tek adam varlığı nedeniyle bir başka bakanlığın engel olamadığı kararlar döneminde işleri düzgün yürütmesini bekliyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızı TV’de izliyorum. Bu dönemde yapılan fahiş zamların hangi maksatla, hangi kötü niyetlilerce yapıldığını tane tane anlatıyor, ürettiğiniz ürünün, verdiğiniz servisin girdi maliyetlerine dolardaki, Euro’daki artış kadar zam gelmiş gibi önüne gelen zam yapıyor.
İki hafta önce, hiç alışık olmadığımız bir biçimde müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine yüzde 50’ye varan zam yapıldığını okuduk. Bu kararı, özelleştirilen gişe nedeniyle kimin aldığını yanlış biliyor olamam. Karar bakanlığın kararı. Duyuru oradan geliyor. Zam bu güne kadar hiç bu oranda yapılmadı mı? Yapıldı. Yüzde 100 zamları da biliyoruz. O dönemde gerekçe hazırdı. ‘Enflasyon yüzde 80, iki yıl hiç zam yapmadık!’ diyorlardı. Çok fazla da itiraz etmiyorduk. Neden mi? Sezon içinde yapılan zamlar bile gelecek sezonun başlayacağı Mart ayı ortasında, ya da Nisan ayı başında uygulanmaya başlanırdı.
Hadi diyelim ki meslektaşımız sayın Bakan incoming ile hiç uğraşmamış, zam oranı ve uygulama tarihi ile ilgili bir bilgiye sahip olabilecek danışmanlarına, TÜRSAB’a da fikir almak için acaba neden sormamış? Biz sayın Bakan zam kararını verdi sanıyor olabiliriz… Kim bilir belki ‘Damat’ bey bu konuda kararı vermiş, sayın Bakanımız da haberi sonradan öğrenmiş olabilir. Devlet yönetimi eğer öyleyse ‘kim kime, dum duma’ esaslarıyla yürüyor demek.
Bizim sorunumuzu acaba kim çözecek? Seyahat acentaları için bu uygulama 2019 Nisan başına ertelenebilir mi? ‘Döviz yükseldi, sizin zararınız yok’ diyenler olabilir. Ofisime buyururlarsa Ağustos ayında vermiş olduğum Ekim ayında ülkemize gelecek gurubun yazışmasını gösterebilirim. Amacım kişisel ya da polemik değil; işin esasını, olması gerekeni, yapılması gerekeni ortaya koyup seyahat acentalarının bu konuda oluşabilecek mağduriyetinin engellenmesidir. Görünen o ki, sayın Cumhurbaşkanı ne diyorsa, emrindekiler tam tersini yapıyor. Ya da ne söylüyorsa tam tersini emrediyor. Görüntü bu.
Yasa değişecek gibi görünüyor, TÜRSAB ve Bakanlık çalışmaya başladı. Teknolojik gelişmeler göz ardı edilmemeli, tekelleşme konusunda AB ülkeleri ne gibi önlemler aldıysa, alınıyorsa, o noktalardan bile daha ilerisi planlanmalıdır. Anı Tur örneği, büyüme sektörü ve seyahat acentaları yanında müşterilerimizi de korumuyor. Butik anlayış hiçbir şekilde göz ardı edilmemeli, onların yaşam güvenceleri olarak yeni yasaya önemli imzalar atılmalıdır”.