Kapadokya için `Özel Alan Başkanlığı’na benzer bir modele büyük destek!

Last Updated on 2 Ekim 2018 by Yaşar Çelik

Çanakkale’de faaliyete geçirilen ‘Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ uygulamasının gelişmiş bir versiyonunun Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’da da uygulanması önerisi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan da destek aldı.

Adının henüz netleşmediği model Kapadokya’nın gelişmesinde ve tanıtımında engel teşkil edecek tüm aksaklıklara hızla çözüm üretmesi için tasarlanırken söz konusu modelin Meclis’ten geçmesi halinde 1 – 1,5 yıl içerisinde uygulanması planlanıyor.

Yenisafak.com’da yer alan habere göre bir dönem Japonların en fazla ziyaret ettiği bölge olan Kapadokya, son yıllarda Çinli turistlerin gözdesi haline geldi. Dünyada eşi benzeri görülmemiş doğal güzelliklere sahip olmasıyla dikkatleri üzerine çeken Kapadokya için gündeme gelen yeni bir model uygulaması Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sunuldu.

Kapadokya’nın turistlerin uğrak yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

KAPTİD Başkanı Yakup Dinler

“ÇİNLİ TURİSTLER JAPONLARI TAHTINDAN ETTİ”

“Bölgeye gelen turistlere bakıldığında Çinliler bölgeyi 2011 yılına kadar besleyen Japonları tahtından etti. Artık Japonlar ilk 5’te bile değiller. Çinli turist sayısı iki katı artmış durumda. Ve bu rakam git gide artıyor. Çinliler balon turizmini ve lüks alışverişi çok seviyor. Bu sebeple ülkemize ciddi döviz bırakıyor. Çinlilerden sonra bölgeye en fazla gelen turist profilleri ise Arjantin, Tayvan, Güney Kore ve Brezilya. Bölgenin eşsiz yapısının yanı sıra Hristiyanlar için önemli isimler olarak kabul edilen Aziz George, Azize Nino ve Aziz Yuhannes’e adanmış kilise ve evlerin bölgede bulunması turistlerin ilgisini çeken başka bir faktör.

BALON TURİZMİNDEN EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Hava şartlarının çok müsait olmasından dolayı 25 firma bünyesinde günlük havalanan balon sayısı 150’yi buldu. Yılın 9 ayında balona binenlerin sayısının 400 bine yaklaştı. Bu sektörün ekonomiye katkısı 600 milyon liraya yakın.

SOSYAL MEDYANIN YEGANE GÜCÜ

Öte yandan hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Sosyal Medyanın gücünün de ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Sırf Kapadokya’ya balonlar ile veya lüks mağara otellerde fotoğraf çektirmek ve burada bulunduğunu takipçilerine göstermek için gelen çok sayıda kişi var.

“KAPADOKYA’YI KANARYA ADALARI GİBİ PAZARLAYACAĞIZ”

Çanakkale’deki tarihi alan başkanlığına benzer bir yapının daha gelişmiş versiyonu bölge için modellenip geçtiğimiz günlerde taslak hali Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sunuldu. Ardından Bakan Ersoy, “Alan başkanlığı mı istiyorsunuz, tamam hallederiz” diyerek bölge özelinde oluşturulan modele desteğini de açıkladı. Bakanlık ile ortak komisyon kurulacak. Kapadokya’yı destinasyon bazında İspanya’daki Kanarya Adaları gibi pazarlayacağız. Tanıtım ve promosyon bu başkanlık tarafından yapılacak. Bu başkanlığın kendi bütçesi olacak. Meclisten geçmesi halinde 1 – 1,5 yıl içerisinde sistemin bölge tekelinde uygulanması hedefleniyor “