İran’ın iç pazarı hareketlendirmek için uygulamaya koyduğu yurt dışı harcı parası Van’a gelen turist sayısını bu sene ciddi oranda azalttı. Ama talebi artırmak için Van’a büyük bir AVM yapılırsa bölge turizmi İran pazarını geri kazanabilir!
Geçen yıl 1 milyona yakın turist ağırlayan ancak bu sene 300 bin civarında İranlı turiste ev sahipliği yapan Van, ziyaretçi sayısını yükseltebilmek için yeni arayışlar içerisinde. Sadece Van için değil tüm havzayı kapsayacak bir turizm çalışmasının gerektiğini vurgulayan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’ın İranlı turistleri karşılamaya yeterli gücü olduğunu ancak tek eksiğinin büyük bir AVM olduğunu dile getiriyor.
VAHATUDER ile Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) koordinasyonunda 23-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen “Van Gölü Havzası” infosu ile Van Gölü Havzası’nda bulunan Van, Bitlis, Hakkari ve Ağrı şehirlerinin; kültür ve inanç turları, doğa sporları, treking ve gastronomi alanındaki çalışmalar sonucunda tanıtımları sağlanması planlanıyor.
23 yıldır turizm sektöründe faaliyet gösteren VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’ın şu an otel ve yeme içme anlamıyla gelen turistleri güçlü bir şekilde ağırlayabildiğini ama alışveriş anlamında ciddi bir açık olduğunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiriyor. İran’dan gelen turist sayısının azalması karşısında farklı arayışlar içerisine girdiklerini belirten Abdullah Tunçdemir, konuyla ilgili görüşlerini ise şöyle paylaşıyor:
“TURİZM PAYDAŞLARI VAN’IN NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUNU GÖRDÜLER”
“İç pazarımızı nasıl canlandırabiliriz, ne gibi alternatifler bulabiliriz, başka neler yapabiliriz diye Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) ile bir araya gelerek böyle bir info gezisi düzenledik. Artık bundan böyle bu tür organizasyonların devamını planlıyoruz.
Van, İran pazarına en yakın yer. Havayolları ağımız Van’ı 5 şehir ile (İstanbul, Antalya, Adana, İzmir ve Ankara) buluşturuyor. Mart ayında günde 25 sefer yapılıyor. I-MICE ve beraberinde gelen turizm paydaşları Van’ın altyapı olarak ne kadar güçlü olduğunu gördüler.
VAN’IN GÜÇLÜ TURİZM ALTYAPISINDA SADECE AVM EKSİĞİ VAR
Van’ı bölge çerçevesinde değerlendirdiğimizde oldukça iyi bir destinasyon. Bölgede kongre turizmine hizmet edecek 5 yıldızlı iki otel, 6 bin yatak kapasitesi ve eğlence merkezleri ile turistleri karşılama gücümüz var. Kötü değiliz ama her destinasyonda olacağı gibi bizimde eksikliklerimiz elbette var. Özellikle İran pazarı için önemli bir konumda olduğumuz düşünüldüğünde ağırladığımız turist profili daha çok alışveriş odaklı. Van’ın da bu noktada eksiği bulunuyor. Bu nedenle bizde bir iki tane daha büyük bir AVM açılırsa çok sayıda İranlı turisti buraya çekmiş oluruz.
KAPIKÖY SINIR KAPISI TURİST SAYISINI ARTTIRABİLİR
Önceki valimiz bu alanda güzel işler yapıyordu ancak o da Trabzon’a gitti. Şimdi yeni gelecek olan valimizle neler yapılır pek bir bilgimiz yok. Öte yandan İran’dan Van’a charter uçuş bulunmuyor. Karayolu ile ulaşım imkanı var. Üç sınır kapısının tam ortasında yer alıyoruz. Ancak yeni yapılan ve bu sene açılacak olan Van’a 90 km uzaklıktaki Kapıköy Sınır Kapısı ile turist sayısının artabileceğini düşünüyoruz.
İKİ OTEL YATIRIMI
Otel yatırımı olarak birisi bitmek üzere iki otelimiz var. Birine Divan Group talip olabilir. Diğeri ise büyük ihtimalle Ramada ile anlaştı, o da bu sezon açılacak.
Üç günlük ‘Van Gölü Havzası İnfo Turları’ gezisi boyunca; bu turları markalaştırmak ve tur operatörlerinin de 2019 programlarına koymasını sağlamak adına görüşmeler yapıldı. Van halkı ve STK’ların elinden geleni yapmaya fazlasıyla hazır olduklarının dile getirildiği etkinlikte Van’ın turizm camiasına mesajı ise şöyle oldu:
“Birlik, beraberlik ve yüksek düzeyde iş birliği ve ortak akıl ile kentin turizm potansiyeli yapılacak çalışmalarla daha yukarılara taşınabilir. Bizler, gerek lezzetlerimiz gerekse kültürel değerlerimiz ile dünya şehirleri ile yarışmaya ve gelecek turist için hazırız.”