76 kilometre uzunluğundaki güzergahta toplam 43 istasyonda hizmet verecek olan Gebze-Halkalı Marmaray hattı, iki uçtaki turizm bölgelerini turistler için ulaşılabilir kılacak.
Gebze – Halkalı arasında üç hat olacak şekilde planlanan proje yolculuk süresini 115 dakikaya indirecek. Yeni yılın ilk aylarında açılması planlanan Gebze-Pendik-Ayrılıkçeşme-Sirkeci-Zeytinburnu-Bakırköy-Halkalı güzergahındaki banliyö hattında ise çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
1 milyar 394 milyon 460 bin 173 euro maliyetle hayata geçirilecek olan projenin iki uçtaki ve bölge arasında bulunan otellere ivme katması bekleniyor. Ayrıca bölge turizmini yükseltmesi beklenen projenin çevresinde bulunan sanat yapıları ve tarihi eserlerin korunması noktasında da titizlik gösterildi. Karabük’te imal edilen yerli rayların da kullanıldığı Gebze-Halkalı Marmaray Hattı’nda kullanılacak 440 aracın 300 tanesi Türkiye’de imal edildi.
MESAFE SÜRESİ AZALACAK, GÜNDE 1,2 MİLYON YOLCU TAŞINACAK VE KÖPRÜ TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK
Ensonhaber.com’da yer alan habere göre Üsküdar – Sirkeci arası 4 dakikaya, Ayrılıkçeşmesi-Kazlıçeşme arası 13,5 dakikaya, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakikaya, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakikaya, Gebze-Halkalı arası 115 dakikaya inecek. Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Haydarpaşa, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında yüksek hızlı tren de durabilecek. Yük trenleri ise Pendik’ten Londra’ya kadar kesintisiz demir yolu hattı ile bağlanmış olacak. Hattın hizmete açılmasıyla tek yönde saatte 75 bin, günlük toplamda ise 1,2 milyon yolcu taşınacak. Ayrıca Boğaz’da hizmet veren mevcut köprülerdeki trafik sıkışıklığına da önemli bir katkı sağlanacak.
HANGİ HATLARLA ENTEGRE OLACAK?
Saatte 28 sefer yapılması planlanan hattaki 43 istasyonun 7 tanesinde ana hat trenleri ve yüksek hızlı trenler de duracak. Proje hayata geçtiğinde Halkalı istasyonundan Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı metrosuna, Halkalı’dan Yenikapı-Kirazlı-Halkalı hattına, Küçükçekmece’den Yenikapı-İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü diye de adlandırılan Yenikapı-Hacıosman hattına, Ataköy’den İkitelli-Ataköy hattına, Bakırköy’den Bakırköy-İDO-Kirazlı-Başakşehir hattına, Söğütlüçeşme’den Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli ve onun raylı sistemine, Göztepe’den Göztepe-Ümraniye-Ataşehir hattına, Bostancı’dan Bostancı-Dudullu hattına, Pendik’ten Pendik-Sabiha Gökçen hattına, Tuzla’dan Kadıköy-Kartal-Tavşantepe hattına entegre olunacak.
Banliyö hattı ayrıca Yenikapı’dan Taksim-Hacıosman-Levent metro hattına, Sirkeci’den Bağcılar-Kabataş tramvay hattına, Üsküdar’dan Üsküdar-Sultanbeyli hattına, Ayrılık Çeşmesi’nden Kadıköy-Kartal-Tavşantepe hattına bağlanacak.