UBER-taksi tartışmasıyla gündeme oturan korsan taşımacılığının denetimlere tutulduğu bugünlerde ekipler tarafından kontrol edilen araç ve sürücelere rekor düzeyde ceza yağdı.
UBER ve benzeri taşıma sistemlerinin ‘korsan’ olarak kabul edilerek yasaklanmasının ardından İstanbul Trafik Şube Müdürlüğü’ne bağlı sivil ekipler, İstanbul’daki denetimlerini yoğunlaştırdı. 2016 yılında 598, 2017 yılında ise toplamda 4 bin 747 UBER sürücüsüne ceza kesilirken geçtiğimiz Ekim ayının son haftasında kesilen ceza oranı 2016 yılını geride bıraktı. 1 Ocak’tan bu yana kesilen cezalar ile 2017 yılı 5’e katlanırken 2016 ile kıyaslandığında, bu oranın neredeyse 40 katına kadar çıktığı görüldü.
6 GÜN, 720 ARAÇ, 1 MİLYON 451 BİN TL CEZA
26 -31 Ekim tarihleri arasında 6 günde İstanbul’da 720 Uber aracına 1 milyon 451 bin TL ceza kesildi. Araçlarda bulunan yolculara da 240 bin TL’lik cezai işlem uygulandı.
2018’in 10 aylık sürecinde yapılan denetimler sonucu UBER, Careem, Scooty ve Olev benzeri uygulamalar üzerinden hizmet veren 19 bin 958 araç sürücüsüne toplam 60 milyon lira ceza kesildi.
YOLCULARA DA CEZA KESİLDİ
Yolculara da ‘Ruhsatsız ticari taşımacılık hizmeti’ almaktan dolayı 344 TL cezai işlem uygulandı. Toplamda 6 milyon 800 bin TL ceza kesildi. Cezaların büyük çoğunluğu Türkiye’de 10 binden fazla aracı 15 bine yakında sürücüsü olan UBER’e uygulandı.
5 BİN TL CEZA
Mobil uygulamalar üzerinden taksi hizmeti veren araç sürücülerine çalışma ruhsatı olmadan belediye sınırlarında yolcu taşıdıkları için 5 bin TL’ye, belediyede aldıkları izin ve ruhsatta belirtilen faaliyet konusunun dışına çıkan turizm firmalarına ait araçlara ise 2 bin TL’ye kadar idari para cezası kesiliyor.
2 YIL BOYUNCA D2 YETKİ BELGESİ İPTAL
Alınan D2 yetki belgesine de ilk tespitte 50 uyarı cezası verilirken 1 yılda 2 defa aynı ihlali yaptığı tespit edenlerin belgeleri ise 2 yıl süreyle iptal ediliyor. Kural ihlali tekrarlarında sivil ekiplerin 30 ile 60 gün araçları bağlama yetkisi de bulunuyor.
“BU İŞİ UBER İLE DEĞİL TAKSİCİLERLE ÇÖZECEĞİZ”
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de vergi vermediği ve haksız rekabete yol açtığı için faaliyetleri durdurulan UBER konusu hakkında açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “UBER, Türkiye’ye vergi ödemiyor. UBER’in piyasaya yerleşmesinin ana sebebi piyasada eksiklikten faydalanması. Bu işi UBER’le çözmeyeceğiz bu işi taksicilerle çözeceğiz. Onlara gereken desteği vereceğiz” ifadeleri sektörde büyük dikkat çekmişti.