Last Updated on 7 Aralık 2018 by Yaşar Çelik
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu önderliğinde 400’ün üzerinde kültürel etkinliğe imza atan Kırklareli Belediyesi, şehrin en eski yerleşim merkezi olan Yayla Mahallesi’nin de çehresini tamamen yeniledi. Belediye yaptığı fiziki ve sosyal yatırımlarla yaklaşık 300 milyonluk liralık fiziki, kültürel, sağlık ve sosyal yardım alanında birçok projeye imza attı.
Trakya’nın Kültür Başkenti olma hedefi ile yola çıkan Kırklareli Belediyesi,4 yılda birbirinden farklı etkinlikleri Kırklarelili vatandaşlarla buluşturdu. Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali başta olmak üzere, Yayla Bolluk Bereket ve Bağbozumu Şenliği, Kiraz Şenlikleri, Tiyatro Festivalleri gibi farklı dalda yaklaşık 400 etkinlik gerçekleştirdi. 2018 yılında ilki düzenlenen Kültür ve Sanat Çalıştayı büyük ilgi gördü. Tiyatro gösterileri, konserler, şiir dinletileri ve yarışmalar Kırklareli halkını adeta kültür ve sanata doyurdu.
YAYLA MAHALLESİ TURİZM MERKEZİ OLDU…
Kırklareli’nin en eski yerleşim yeri olma özelliği taşıyan Yayla Mahallesi 4 yıllık süreçte turizm merkezi haline geldi. Kesimoğlu, göreve geldiği günden itibaren ‘’Yayla Mahallesi’ni Kırklareli’nin turizm merkezi haline getireceğim’’ sözünü yerine getirdi. Yapılan yatırımlar ile Yayla Mahallesi turizm çekim merkezi oldu. Binaların cepheleri Grafitti Uygulamaları ve Cephe Giydirmeleri ile renklendi. Görüntüsüyle rahatsızlık veren duvarlar, hatıra fotoğrafı çektirilen alanlara dönüştü. Yayla Parkı yeniden düzenlenirken, parkın etrafına konulan satış kulübeleri ile vatandaşlara gelir kapısı açıldı.
KIRKLARELİ’NİN GURURU ATATÜRK EVİ…
Kırklarelililerin maddi desteği ile Yayla Mahallesi’nde hayata geçirilen Atatürk Evi, Kırklareli’nin simgesi haline geldi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin bire bir aynısı olarak inşa edilen ve 17 Ocak 2018’de açılışı yapılan Atatürk Evi’ni açıldığı günden bu yana Türkiye’nin birçok ilinden 100 binin üzerinde kişi ziyaret etti.
Başkan Kesimoğlu Atatürk Evi’nin Kırklareli için onur ve gurur kaynağı olduğunu belirterek
‘’Atatürk Evi’mizin temelinden bitimine kadar işin içinde olmak beni duygulandırmasının yanı sıra büyük bir gurur yaşattı. Nesiller boyunca Atatürk Evi Kırklareli’nde olacak ve gelecek nesillere Atatürk’ü anlatacak’’ dedi. Atatürk Evi içinde Atatürk’ün, Zübeyde Hanım’ın, Ali Rıza Efendi’nin silikon heykellerinin yanı sıra çeşitli objelerde yer alıyor.
FARKLI KÜLTÜRLER ALİ RIZA EFENDİ KÜLTÜR EVİ’NDE BULUŞTU…
Kırklareli Belediyesi’nin Yayla Mahallesi’nde hayata geçirdiği bir başka proje ise Ali Rıza Efendi Kültür Evi oldu. Türkiye, Karadağ, Yunanistan ve Bulgaristan ülkelerinin tarihi ve kültürü Ali Rıza Efendi Kültür Evi’nde yaşatılıyor. Çeşitli objelerin, bilgi ve belgelerin yer aldığı Kültür Evi ülkelerin geçmiş tarihine ışık tutarken geleceğe de bir miras bırakıyor.