Site icon Turizm Günlüğü

Neredekal.com, 2019’da 5 milyon çağrı yönlendirecek

Neredekal.com'un Pazarlama Müdürü Çağdaş Polat

Neredekal.com’un Pazarlama Müdürü Çağdaş Polat, Türkiye’de otellere ve operatörlere rafine bir şekilde telefon trafiği sağlayan tek şirket olduklarını belirterek, önümüzdeki yıl 5 milyon çağrı yönlendirme rakamına ulaşacaklarını söyledi.

Turizmde dijitalin verimli kullanılması anlamında yaptığı çalışmalarla sektöre öncülük eden Türkiye’nin otel rezervasyon sitesi Neredekal.com’un Pazarlama Müdürü Çağdaş Polat, 2018 yılının iç turizm açısından, yabancı ülkelerden gelen tatilciden dolayı çok kolay bir sene olmadığını, önümüzdeki senenin ise biraz daha zor geçeceğini belirterek, buna rağmen teknoloji ve pazarlama yatırımları yapmaktan geri adım atmayacaklarını ifade etti.

Büyüyen ve büyüme üzerinden değerlenen bir şirket olduklarının altını çizen Çağdaş Polat, turizmgunlugu.com’a şu açıklamalarda bulundu:

“Önümüzdeki yıl hedefimiz olan 5 milyon çağrı yönlendirme rakamına ulaşacağız. Bu sene özellikle operatör tarafına da çok ciddi çağrı yönlendirdik. Ve operatörler de bu çağrılardan dolayı önümüzdeki yıl için çok iştahlandı! Trivago’dan, Google’dan, Facebook veya Instagram’dan da trafik alabiliyorsunuz ama rafine bir şekilde telefon trafiği sağlayan Türkiye’deki tek şirketiz. ‘Ben otelle ilgili telefon çağrısı istiyorum’ dediğinizde bunu sağlayan tek şirket olmamız ve bunu da son 2-3 senedir sizlerin de aracılığıyla sektöre daha çok anlatmamızdan dolayı şu anda operatörlerden ‘Daha fazla otel listeleyelim, daha geniş kitlelere yayılalım’ şeklinde talepler alıyoruz. Bunun bizim adımıza sevindirici olduğu kadar Türkiye turizmine katkı anlamında da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü olmayan bir şeyi yapıyoruz.

“KURBAN BAYRAMI’NIN İLK İKİ GÜNÜ 190 BİN TOPLAM ÇAĞRIYI GÖRDÜK”

Yaz aylarında günde ortalama 30 bin çağrı yönlendirme rakamıyla gittik. Bu, bugüne kadar bizim en yüksek günlük ortalamayla gittiğimiz rakamdı. Kurban Bayramı’nın ilk iki gününde ise 190 bin toplam çağrı rakamını gördük. Günlük yaklaşık 100 bin çağrı gibi bir rakamı yönlendirdik. Bu artık bence son dakikanın da son dakikasıydı. Çünkü benim bildiğim operatör tarafındaki son dakika, son 10 gün veya bir hafta hatta belki son 3 gündür. Bizde gerçekten 3 saat önce arayanlar oldu. Bu bizim yaptığımız bir şey değil, insanların eyleminin bir sonucuydu. Popüler bölge olarak da, Alaçatı ve Bodrum’a alternatif rotaların ve oralara yakın bölgelerin görülmeye başlandığını söyleyebilirim. Çok mutluyum ki 2018 yılı başında yaptığımız basın toplantısında size söylediğimiz ‘Bu sene bu rotalar çok konuşulacak’ dediğimiz her yer çok konuşuldu. Isparta Kuyucak Köyü ve Burdur Salda Gölü aldı başını gitti! Kars ve Antalya-Suluada da hakeza aynı şekilde çok konuşuldu.

“2019 İÇİN ERKEN REZERVASYON ÇOK DAHA KRİTİK OLACAK”

Yılın ilk aylarında düzenleyeceğimiz basın toplantısında da yine 2019 yılının yeni alternatif rotalarını açıklayacağız. Turizm alanında Türkiye’nin en çok ziyaret edilen üçüncü web sitesiyiz. Dolayısıyla insanlar bizde bir sürü sayfa geziyor, tarih bilgisi alıyorlar ve bölge hakkında bilgi sahibi oluyorlar vs. Dolayısıyla insanların eğilimini, son dakika bakış açısını, hangi bölgedekilerin nereye baktıklarını vs. bunları çok net bir şekilde görebildiğimiz için şimdiden önümüzdeki sene için bir projeksiyon yapabiliyoruz.

Bu anlamda 2019’un iç turizm açısından daha çetin bir yıl olacağını söyleyebilirim. Bunu sadece turizm profesyonelleri olarak değil son kullanıcı için de söylüyorum. Beş yıldır turizm şirketlerinde çalışıyorum ve beş yıldır da ‘erken rezervasyon bu yıl daha önemli olacak’ diye duyuyorum ama artık ben de söylüyorum ki bu sene geçmişteki 10 yıldan çok daha kritik olacak. Gerçekten erkenden alamayan bu sefer alamayacak. Pahalıya almak değil artık alamamak söz konusu olacak. Biz de bununla ilgili hazırlığımızı yapıyoruz zaten. Erken rezervasyon yapmayanlar için müsaitlik anlamında otellerde yer bulmak çok zor olacak.

“GULET YAT TURİZMİ VE VİLLA KİRALAMAYA İLGİ GİDEREK ARTIYOR”

Partnerlerimiz içindeki yurt dışı misafirlerinden aldığımız geri bildirime göre; 2019 yılı Türkiye turizmi için iyi geçecek ama iç pazara hizmet veren operatör ya da şirketler için bir daralma olması ihtimali var. Bunun da sebebi tamamen müsaitlikten kaynaklanıyor. O yüzden erken almak çok çok daha önemli olacak. İnsanlar alternatif şeylere yönelecek çünkü oteller birkaç sene öncesini unutup iç turizmi biraz göz ardı ederek yurt dışına odalarını pazarlamakla aslında çok da pozitif bir şey yapmıyorlar. Çünkü 1-2 sene sonra yine başka bir olumsuzluk olabilir.

Bu noktada misafirler de alternatif arayacak. Bizim gördüğümüz çok büyük bir eğilim, şu anda gulet yat turizmi ve villa kiralama yönünde. Otellerin çok büyük bir kısmı dolu olursa insanlar mecburen alternatif şeylere yönelecekler. Bu anlamda umarım önümüzdeki sene mağduriyetler yaşanmaz çünkü villa tarafı biraz daha emlakçı tarafına kayıyor. Umarım bunların yaşanmayacağı bir sene olur. Neredekal.com olarak son kullanıcıyı mağdur etmeyecek şekilde bunları da sisteme entegre etmeye ve bu noktada da kullanıcı memnuniyetini en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz.

“HER SATIŞÇIMIZ ASLINDA BİR TURİZM MİSYONERİ GİBİ ÇALIŞIYOR”

Türkiye’de her birimi profesyonel yöneticiler tarafından yönetilen büyük oteller, dijitalleşmeye çok açık olan tesislerdir. Neredekal.com olarak gerek İstanbul ve gerekse de Antalya’daki konferanslarda bir araya geldiğimizde zaten bunu anlıyoruz. Bir de daha çok küçük otel tanımına girebilecek 40 odaya kadar olan aile işletmeleri, biraz daha küçük bölgelerdeki oteller oluyor… Biz zaten 12 senedir bu otelleri, bu müşteri kitlemizi dijitalleştirmek için çalışıyoruz. Her bir satışçımız aslında turizm ya da internet misyoneri gibi internet anlatıyor. Bütün satışçılarımızda bilgisayar var, her biri internette neyi nasıl yapabileceğini gösteriyor. Channel Manager’ı (Kanal Yönetimi) hiç duymayan otellerimiz var. Biz onlara bunu anlatmaktan tutun da, otel için fotoğraf çekmesine kadar pek çok şey hakkında bilgi veriyoruz.

Siteye koyduğumuz yorumlar için, ‘Ben bu yorumları istemiyorum’ diyene oturup yorumun bir silah olduğunu ve çok doğru kullanılması, her yoruma mutlaka cevap vermesi gerektiğini defalarca anlatıp aslında biz bir taraftan da otelleri eğitiyoruz. Dijitalleşme konusunda eğitimli bir otel kitlesi tabii ki var, zaten onlar çok ciddi şekilde turizmin lokomotifi konumundalar ama bir taraftan da artık biraz da büyük otellerin yabancı turistlerle dolmasıyla birlikte alternatif tatil de daha önem kazanacağı için, bu eğitimlerle birlikte küçük ve orta boy aile şirketi şeklindeki otellere ve alternatif turizmcilere biraz daha katkı sunarak, onları biraz daha kalkındırabileceğimizi düşünüyoruz. Bunu aynı zamanda misyon olarak kabul ediyoruz diyebilirim.

“500’DEN FAZLA OTELE DRONE ÇEKİMLİ TANITIM VİDEOSU ÇEKİMİ YAPTIK”

Bizim yüzde 10’luk bir kitlemiz oteli sadece yatma amaçlı kullanıp sadece keşfetmek için bütün turizm destinasyonlarını geziyorlar. Bu insanların bakış açısıyla secure bölgesine giden insanların bakış açısı aynı değil. Biraz bunu da anlatmaya çalışıyoruz. Olabilecek hizmetin kalitesi, teknolojiler, neler yapılmalı, nasıl yapılmalı diye… Örneğin, 2018 yılı içerisinde otel paketlerimize ‘Tanıtım Filmi seçeneği ekledik. Bu tanıtım filmleri mutlaka bir hikaye anlatan, içinde drone çekimi olan, stabilizatörlü çekilen bir dakikalık muazzam filmler… Pek çok otel bunu bizden direkt olarak istedi çünkü otellerin kullandıkları fotoğraf kalitesi çok iyi değil ya da zaten videosu yok, varsa bile ancak beş tane fotoğrafı bir araya getirebiliyordunuz. Otelini en iyi anlatabilecek yol buydu aslında. Dolayısıyla bir sene içerisinde 500’den fazla otele tanıtım videosu çekimi yaptık ki dört aylık bir sürede hiç kolay olmayan bir operasyondu. Önümüzdeki sene için drone çekimli otel tanıtım videosuna çok daha fazla talep olacağına inanıyoruz ki, buna göre çalışmalarımızı planlıyoruz.

“OTEL FOTOĞRAFLARINDAN ÇOK DRONE ÇEKİMLER DAHA İKNA EDİCİ OLUYOR”

Günümüzde artık otel fotoğrafları tabii ki kullanılıyor ama her sitede aynı fotoğrafları bulan insanlar artık bu fotoğrafları çekmek için mutlaka bir makyaj, photoshop ve ışıklandırma yapıldığını, her yerin temizlendiğini biliyor. Bu yüzden insanlar otelin çıplak halini görmeyi daha çok tercih ediyor ve bu anlamda bizi de sosyal medyada çok kullanabiliyor.

Ama videonun önemi şu: Örneğin drone planlarında hiçbir sitede bulamayacağı otelin gerçek konumunu görüyor. ‘Otel denize 200 metre mesafede’ denildiğinde hangi 200 metre? Yamaç aşağıya mı, yokuş yukarıya mı? Nasıl bir 200 metre diye insanlar bilmediği için drone çekimlerde denize yakınlığını, lokasyonunu, otelin büyüklüğünü, alanının büyüklüğünü, yüksekliği vs. her şeyini görüp ona göre karar verebiliyor. Bizim sadece Youtube’da yaz döneminde bir gün içinde ortalama video izlenme süremiz neredeyse 2 saati geçiyordu. Ayda yaklaşık 68 saat sadece video izleniyordu.

Biz de insanların aslında böyle bir içeriğe aç olduğunu gördük. Çünkü bizim bakış açımız, son kullanıcı için oteli nasıl yansıtabiliriz olmuştur. Otelin orada bir yazılı tanıtımından çok insanlar otelinizin oda tiplerini, yukarıdan görünüşünü görmek istiyor ve ‘Bu otele neden gelmeliyim sorusunun cevabını arıyor. Çoğu otelin havuzu var ama havuz nerede, nasıl, temizliği vs. bunu drone çekimlerle gösterdiğinizde insanlar ikna oluyor. Birçok otelin bu anlamda bize teşekkür ettiğini biliyoruz. Bu da bu sene turizm sektörüne sunduğumuz katkılardan biriydi. Biz şu anda bu konuda derneklerle görüşmeler yapıyoruz. Bunu derneklerin sağlayacağı şekilde bir organizasyon yapmayı konuşuyoruz. Biz otelleri pazarlayan bir mecra olarak bu konuda para kazanma gibi bir amaç gütmüyoruz”.

Exit mobile version