Hotelbeds Toptan Satışlar ve Satın Alma Müdürü Sam Turner ve Hotelbeds Ürün Yönetimi Müdürü Peter Mansour, konaklama sektörüne ilişkin 2019 yılı öngörülerini ve önümüzdeki yıla damga vuracak trendleri açıkladı.
Konaklama sektörünün önde gelen B2B hizmet sağlayıcısı ve yatak bankası portalı Hotelbeds’in Toptan Satışlar ve Satın Alma Müdürü Sam Turner ve Ürün Yönetimi Müdürü Peter Mansour, 2019 yılına damga vuracak trendler ve 2019 yılına ilişkin öngörülerinin yer aldığı bir makale yayımladılar.
Turner ve Mansour’a göre 2019 yılında konaklama ve turizm sektöründe öne çıkacak ana trendler şunlar olacak:
2018 yılında önem kazanan;
-
Otel gruplarının konsolidasyon yöntemiyle birleşime gitmesi
-
Airbnb vb. paylaşım ekonomisi kapsamındaki diğer alternatif konaklama seçeneklerine yönelik yüksek talebin düşüşe geçmesi ve
-
Havayolu firmalarının kendi web sitelerinde otel odası satışı, araç kiralama imkanı sunması gibi paket tur benzeri uygulamalar;
2019 yılında da devam edecek trendler olarak belirtiliyor.
Hotelbeds Toptan Satışlar ve Satın Alma Müdürü Sam Turner’ın 2019 trendlerine ilişkin öngörü ve düşünceleri:
- Konaklama sektöründe 2018 yılında büyük önem kazanan oda ve yatak satışlarına aracı olan firma ve platformlar, 2019 yılında da güçlenmeye devam edecek.
- Oda satışları alanında faaliyet gösteren aracı kurum ve online platformların kaydettiği artış oranı direkt satış kanallarından çok daha yüksek olacak.
- Buna rağmen 2019 yılında oda ve yatak satışları için en etkin ve en verimli tek kanalın sadece online seyahat acentelerinin ve online platformların olacağı anlamına gelmiyor.
- Yatak bankaları, sadakat programı uygulamaları, havayolları kanalıyla satışlar, MICE alanındaki satın alıcılar, tur operatörleri de 2019 yılında önemli satış kanalları arasında yer alacak. Bu kanallar vasıtasıyla gerçekleştirilecek satışlar, daha fazla önceden rezervasyon, daha az iptal oranı, daha fazla gelir, daha fazla ve daha etkin geri dönüş anlamına geliyor.
- Konaklama sektöründe oteller ve otel grupları arasında konsolidasyon yöntemiyle güçlerini birleştirmeleri, birleşmeye gitmeleri 2019 yılında da devam edecek.
- Yatak bankası sektörü de oldukça parçalı bir yapıya sahip durumda… Hotelbeds’in geçtiğimiz yıl Tourico Holiday ve GTA gibi yatak bankalarını satın alıp kendi bünyesine katması ve buna benzer bu alanda birçok satın almanın da yaşanması bu parçalı yapının, irili ufaklı birçok yatak bankasının varlığının en önemli göstergesi. Bu alandaki satın alma işlemleri 2019’da da devam edecek.
KONAKLAMA VE TURİZM TEKNOLOJİLERİ ALANINDAKİ 2019 TRENDLERİ:
2017 yılında tüm abartılı reklam ve söylemlere, yoğun söylentilere rağmen turizm alanında “yapay zeka” ve “sesli arama – ses komutlu sistemler” turizm ve konaklama sektöründe beklenilen ilginin çok gerisinde kalmıştır.
Yukarıda bahsedilen bu iki yeni teknoloji, turizm sektöründe beklenilen şekilde kabul görmedi ve hayal kırıklığı yarattı. 2019 yılında ve kısa vadede bu iki teknoloji yine turizm ve konaklama sektöründe büyük bir ilgi görmeyecek. Bu teknolojilerin önem kazanması orta vadede gerçekleşecek.
2019 YILININ ÖN PLANA ÇIKACAK MARKASI: OYO ROOMS
Hindistan merkezli konaklama firması OYO Rooms, 2018 yılının son döneminde gerçekleştirdiği 1 milyar Dolarlık yatırımıyla dünyanın en hızlı büyüyen konaklama markaları arasındaki yerini aldı. OYO Rooms bunun yanı sıra küresel ölçekte bir otel zinciri kurmaya hazırlanıyor.
ALTERNATİF KONAKLAMA SEÇENEKLERİNİN BÜYÜME HIZINDA YAVAŞLAMA
Geçtiğimiz yıl Airbnb ve benzeri alternatif konaklama platformlarının hızlı bir şekilde popülarite kazanması dikkatleri üzerlerine çekmişti. Fakat bu sene Airbnb ve benzeri platformlara yönelik ilgide hızlı bir düşüş yaşandı. Bu düşüşün 2019 yılında da devam edeceği öngörülüyor. Elbette Airbnb dünya genelinde önemli rağbet görüyor fakat 2017 yılında yakaladığı hızlı talep artışı ivmesini yeniden yakalayacağa benzemiyor.
ÇİN PAZARI CAZİBESİNİ KORUYOR
Dış turizm açısından Çin pazarının önemli potansiyeli, sunduğu fırsat ve imkanlar artık tüm yatırımcılar ve turizm sektörünün tüm temsilcileri tarafından biliniyor.
Çin Pasaport Büro Amirliği, sadece önümüzdeki 2 yıl içinde 100 milyon pasaport basmayı planladığını açıkladı.
Fakat 2018 yılı da otelcilerin ve turizmcilerin Çin pazarından tam anlamıyla yararlanabildiği bir yıl olmadı.
ÇİN PAZARI İÇİN BU TABLO 2019 YILINDA DEĞİŞEBİLİR Mİ?
Şu anda dünya genelinde birçok otel ve turizm işletmesi AliPay üzerinden ödeme almayı kabul etmiyor ve de Çince vize destek hizmeti sunulmamaktadır.
Tüm dünyada turizm açısından Çin pazarının önemi çok iyi şekilde kavranmış durumda ama 2019 yılı da dünya genelindeki turizmci ve otelciler için Çin pazarında atağa geçecekleri yıl olmayacak.
Hotelbeds Ürün Yönetimi Müdürü Peter Mansour’un 2019 trendlerine ilişkin öngörü ve düşünceleri:
- Son yıllarda özellikle online alanda oda satışı gerçekleştiren platformların hızlı artışı; ilerideki aşamalarda tüketiciler için zarara yol açacaktır. Bu nedenle otel odası ve yatak tedarikçisi, satış aracısı sayısındaki artış düşüşe geçecektir. 2019 yılında artış hızında yavaşlama gözlemlense de bu artış devam edecektir.
- 2019 yılında giderek daha fazla sayıda havayolu firması gelirlerini arttırmak için kendi web siteleri üzerinden araç kiralama, otel odası satışı yapmaya başlayacak. Son yıllarda havayolu firmalarının otel odası satışı giderek artış gösteriyor; 2019 yılında bu gelişme Peter Mansour’a göre çığ etkisi yaratarak daha yüksek seviyelerde artış gösterecek.
- 2019 yılında otellere yönelik talebi belirleyecek en önemli kriter fiyat olmaktan çıkmaya başlayacak; “teknolojik inovasyon ile desteklenen hizmet anlayışı” en önemli tercih kriteri haline gelmeye başlayacak.
- 2019’da yapay zeka ve robotik sistemler önde gelen büyük otel zincirleri tarafından sadece rezervasyon aşamasında değil müşteri ilişkilerinin ve hizmetin diğer aşamalarında da daha sık ve yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanacak.
- Meta aramanın (meta search) yol açtığı fiyat şeffaflığı olgusu, “otellerdeki teknolojik yenilikler” alanında yeni bir rekabet kulvarına yol açacak.