Site icon Turizm Günlüğü

Rakamlarla turizm sektörü

Schengen Vizesi Krizinde Son Durum

Schengen Vizesi Krizinde Son Durum

En son yayınlanan ekim ayı verilerinden yola çıkarak hazırlanan raporda en dikkat çeken tespitlerden biri Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar’a ait. Vardar, 2019’da yerli turiste ayrılan kapasitenin yüzde 20’den yüzde 15’e düşeceğini, yaz döneminde de fiyat artışlarının yüzde 60’ı bulabileceğini öngörüyor.

GÜNCEL GELİŞMELER

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki artış Ekim ayında da sürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Ekim ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda yüzde 25,5 artışla 3,8 milyon kişi oldu. Ocak-Ekim döneminde ziyaretçi sayısındaki artış yüzde 22,4, ziyaretçi sayısı 35,6 milyon kişi olarak gerçekleşti. Bu
dönemde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 5,7 milyon kişi ve yüzde 16,1 pay ile Rusya olurken, bu ülkeyi 4,2 milyon kişi (yüzde 11,7 pay) ile Almanya izledi. Turizm gelirlerindeki artışın yanı sıra dış ticaret açığının daralmaya devam etmesi cari açıkta kaydedilen iyileşmeye destek oluyor. Söz konusu durumun önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, yurt içine ilişkin havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama harcamalarında taksit sayısı 9’a çıkarıldı. Yurt dışına yönelik yapılan söz konusu harcamalarda ise maksimum taksit sayısı 6 olarak belirlendi.

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, turizmde 2019 yılının görünümüne yönelik açıklamalarda bulundu. Vardar, 2019 yılında Türkiye turizmine oldukça yüksek talep artışı olacağını belirtirken, fiyatların yükseleceğini kaydetti. Fiyatların erken rezervasyonlarda Ege’de yüzde 35, Akdeniz’de yüzde 45 arttığını ifade eden Vardar, fiyat artışının yansımalarının iç pazarda kendini göstereceğini belirtti. Buna göre, 2019’da yerli turiste ayrılan kapasitenin yüzde 20’den yüzde 15’e düşeceği, yaz döneminde de fiyat artışlarının yüzde 60’ı bulabileceği öngörülüyor.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu’nda yapılan ve ülke içinde yerleşik kişi ve kurumların gayrimenkul sözleşmelerinde döviz kullanmasını yasaklayan 32 sayılı karara ilişkin tebliğde değişik yapılmasına dair tebliğde oteller de istisnalar arasında yer aldı. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinin işletilmesi amacıyla yapılan kira sözleşmelerinde, sözleşme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli kararlaştırılabileceği belirtildi.

Exit mobile version