Bir yıldan uzun süredir kapalı olan Viyana Efes Müzesi, kapsamlı bir yenilemenin ardından yeniden ziyarete açıldı. 1978’de kurulan müze, Efes, Trysa ve Samothraki antik kentlerinin önemli eserlerini barındırıyor.
Viyana Efes Müzesi’nde sergilenen eserler arasında, Trysa’da bulunan Heroon mezarının dış duvarlarını kaplayan büyük boyutlu frizler ile Efes’te Roma döneminden kalma heykeller bulunuyor. Viyana Sanat Tarihi Müzesi’ne götürülen heykeller Geç Klasik döneminin en önemli örnekleri arasında yer alıyor.
Sultan 2. Abdülhamid tarafından hediye edildi
Viyana Sanat Tarihi Müzesi, Efes’teki buluntuların İmparator Franz Joseph’e Sultan 2. Abdülhamid tarafından hediye edildiğini belirtiyor. Uzun süre Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nin deposunda duran eserler 1978’de Neue Burg’da açılan Efes Müzesi’nde sergilenmeye başlanıyor.
Osmanlı döneminde Efes’te ve diğer yerlerde Avusturyalı arkeologların çalışmasına ve buluntuların bir kısmının götürülmesine izin verildi. Bu yüzden Samothraki, Trysa ve Efes’ten çıkan taşınabilir nitelikteki objelerin çoğu bugün Viyana’da bulunuyor.
Sultan 2. Abdülhamid’in çıkarılan eserleri hediye etmesi üzerine bugün Efes antik kentine gidenler boş duvarlara bakmakla yetinmek zorunda.
Efes’teki Artemis Tapınağı, antik dünyanın yedi harikasından biri kabul ediliyor.
Hazırlayan: Gazete Duvar Melishan Devrim