Site icon Turizm Günlüğü

Suskunluklarını bozdular!

TÜRSAB Yönetimi, 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’nun yenilenmesi için çalışmalara başladı. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Ocak ayının ilk yarısında Bakanlık yetkilileri ile yasa çalışması için bir araya geleceklerini açıkladı.

Peki, turizm sektörünün önde gelen isimleri bu konuya ilişkin ne düşünüyor?

Turizm Günlüğü olarak; geçtiğimiz genel kurulda başkan adayı olan Çetin Gürcün, Emin Çakmak ve Hüseyin Kırk’ın görüşlerini aldık.

Görüşlerini aldığımız bu isimler; 1618 sayılı yasada değişikliğe gidilmesinde hem fikir olduklarını belirtirken; değişiklik için izlenen üslupta yanlışlar olduğunu savundular.

İşte o görüşler: 

ÇETİN GÜRCÜN: KANUN TASARISI DAHA KATILIMCI BİR YÖNTEMLE HAZIRLANMALI   

Çetin Gürcün / Intermed Turizm Sahibi ve TÜRSAB Eski Genel Sekreteri

1618 Sayılı kanun tasarısı hakkında görüşlerini aldığımız Çetin Gürcün; prensip olarak TÜRSAB’ın yeni yönetim kadrosunun bir yılını doldurmadan herhangi bir konuda beyanat vermeme kararı aldığını bu nedenle spekülasyon yaratabilecek konulara ilişkin açıklamalarda bulunamayacağını belirtti.

TÜRSAB üyesi olarak süreci takip ettiğini ve yaklaşık 10 gün önce Lütfü Kırdar’da 30 acente temsilcisinin katıldığı toplantıda yer aldığını ifade eden Gürcün; TÜRSAB yönetiminde görev aldığı dönemde yaklaşık 2.5 yıl, 1618 sayılı Kanun taslağının oluşturulması için Firuz Bağlıkaya ile ortak çalışma yürüttüklerini hatırlattı.

“REVİZYONA GİDİLMESİ GEREKLİLİK”

1618 sayılı Kanun’da revizyona gidilmesinin bir gereklilik olduğunun altını çizen Çetin Gürcün; TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya öncülüğünde düzenlenen toplantıda ele alınan birçok değişikliğin ve önerinin kendi dönemlerinde yaptıkları çalışmaların güncellenmiş hali olduğunu ve bazı konularda yeni düzenlemelere yer verildiğini belirtti.

“HER ŞEY HER ÜYENİN İSTEDİĞİ GİBİ OLACAK DİYE BİR ŞEY YOK”

Çetin Gürcün konuşmasının devamında Lütfü Kırdar’da düzenlenen toplantıya ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu:

“Toplantıda dar bir grup vardı ve kapsamlı bir tartışma imkanı olmadı. İki saat içerisinde birkaç arkadaş görüş bildirdi. Sonrasında Firuz Bey; bakanlığa yaptığı önerilerle ilgili bir sunum yaptı. Benim görüşüm üyelerin daha aktif olduğu, katılımcı ve şeffaf bir biçimde tartışılarak çoğunluğun kararlarının dikkate alınmasıdır. Her şey, her üyenin istediği gibi olacak diye de bir şey yok. Bu bir yasa, hem diğer yasalarla uyumlu olması hem de devletin bakış açısıyla tüketici haklarını koruyor olması lazım.”

“DAHA ÖNCE BİZİM YAPTIĞIMIZ GİBİ ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENMELİ”

Mevcut durumda acentelerin belli konularda önemli sıkıntı ve taleplerinin olduğunu ifade eden Gürcün; bunların giderilmesi ve karşılanması için geçmişte yapıldığı gibi çalıştaylar düzenlenerek; üyelerin de görüşleri alınarak daha katılımcı bir yöntemle bu yasa tasarısının hazırlanmasına dikkat çekti.

TÜRSAB eski Genel Sekreteri Çetin Gürcün; yönetimde oldukları dönemde kendilerinin yeni taslak metin çalışmaları kapsamında İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de ve Antalya’da çalıştaylar düzenlediklerini hatırlatarak; düzenlenecek çalıştaylarla tasarının üyelerle paylaşılarak; üzerinde tartışılarak ortak bir yolun bulunması ve üyelerin belli konularda atılan adımların neden atıldığına ikna olması gerektiğini belirtti.

“HİÇ BİR ÜYENİN ÖNÜ KAPATILMAMALI”

Gürcün konuşmasının sonunda, 1618 sayılı kanun tasarısının “özellikle tur operatörlüğü uygulamasının her acentanın iş kapasitesine göre mesleki sorumluluk sigortası yaptıracağı ve hiç bir üyenin önünün kapatılamayacağı bir biçimde düzenlenmesi gerektiğini” bildirdi.

EMİN ÇAKMAK: TÜRSAB YÖNETİMİ ÜSLUP HATASI YAPIYOR 

Emin Çakmak / Hello Tourism Sahibi ve 23. Dönem TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Adayı

23. Dönem TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan adaylarından Emin Çakmak ise 1618 sayılı kanuna yönelik yeni düzenleme çalışmaları için mevcut TÜRSAB yönetiminin, üyelerinin görüşlerini almak için internet üzerinden yaptığı çağrıya kendisinin geri dönüş yapmadığını ifade ederek sözlerine başladı.

“8 BİN ÜYENİN 300’Ü İLE KANUN ÇALIŞMASI YAPILIYOR”

İnternet üzerinden böyle bir uygulamanın gerekli ciddiyeti taşımadığını belirten Emin Çakmak; usul olarak izlenmesi gereken yol ve yöntemi şu şekilde anlattı:

“İstanbul’da 3 bine yakın acente vardır. Ankara ve Antalya’da yaklaşık bin 500’er acente vardır. Bunlar zaten 6 bin acente yapıyor. Muğla’ya da giderseniz 7 bin acente yapar. Bu beş ana şehirde istişare toplantıları yaparsınız. Üyelerinizin fikirlerini alırsınız. Şimdi 8 bin kişiye internetten yazmışlar; 300 kişi görüş bildirmiş. Orana bakar mısınız? 8 bin üyenin 300’ü ile kanun çalışması yapılıyor böyle bir şey olmaz.”

Başaran Ulusoy döneminde de bir kanun çalışması yürütüldüğünü ve bu çalışmaların başında Firuz Bağlıkaya’nın olduğunu hatırlatan Çakmak; “o zaman Lütfi Kırdar’da en az 3 kere toplantı yapıldı. Antalya, İzmir, Muğla, Ankara’da toplantılar yapıldı. Oralardan çıkan talep ve öneriler, istekler doğrultusunda bir taslak oluşturuldu. Şimdi nasıl bir taslak oluşturulduğunu bilmiyoruz.” dedi.

“HUKUKİ YOLLARA BAŞVURURUZ”

Firuz Bağlıkaya’nın seçildiği günden bugüne kadar yaklaşık bir yıllık süreçte hiçbir eleştiride bulunmadığını belirten Çakmak; ancak TÜRSAB’ın üyelerinin görüşlerini almadan çıkardığı Seyahat Acenteleri Birliği Yönetmeliği’ne yönelik Danıştay’a başvurarak iptal davası açtığını, benzer üslubun TÜRSAB yönetimi tarafından tekrarlanması halinde çıkarılması planlanan yeni yasa için de itirazda bulunacağını söyledi.

“OLUMSUZ ETKİLEYECEK MADDELERİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIM”

Emin Çakmak, bu konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“TÜRSAB yönetimi üslup hatası yapıyor. Bu üslup hatasından dolayı da ciddi bir zaman kaybı olacak. Onlar kanunlaştıracaklar. Ben yine gideceğim; bazı maddelerinden dolayı tamamına değil ama aykırı bulduğumuz, uygun bulmadığımız, sektörü ve geleceğimizi olumsuz etkileyecek maddelerin iptali için dava açacağım.”

TUR OPERATÖRLÜĞÜ YASASINA DÖNÜŞTÜRME ÇABASI…

1618 sayılı Kanunu’na yönelik yapılması planlanan düzenleme ve yenilikler hakkında da açıklamalarda bulunan Emin Çakmak; “TÜRSAB yönetiminin mevcut seyahat acenteleri yasasını, “tur operatörlüğü yasası”na dönüştürme çabası içerisinde olduğunu; yeni kurulacak acentelerin yüksek teminatlarla kurulmasının öngörüldüğünü” söyledi.

Emin Çakmak, yeni kurulacak acentalardan alınacak teminatın (tahmini miktar: 400 bin Lira) artırılmasının mevcut acentaları da etkileyeceğini, teminat artırımı kararı sonrasında Rekabet Kurulu’nun bu konunun üzerine eğilip; eski acentalar için de teminat miktarının artırılabileceğini veya farklı yaptırımlar uygulayabileceğini ileri sürdü.

HÜSEYİN KIRK: BU YASA DEĞİŞİKLİĞİNİ BU KADRO YAPMAMALI 

Hüseyin Kırk / OTSAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Comfort Travel Sahibi

OTSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kırk ise, öncelikli olarak “Firuz Bağlıkaya’nın seçim sürecinde önemli bir başarıya imza atarak TÜRSAB’ta 20 yıllık Başaran Ulusoy hakimiyetine son verdiğini ve enkaz halinde, borçlar içinde bir TÜRSAB’ı devraldığını” hatırlatarak konuşmasına başladı.

Firuz Bağlıkaya’nın yapmış olduğu çok önemli hamlelerin olduğuna dikkat çeken Kırk; “biz bunları takip ediyoruz ve her zaman destekliyoruz. Yapmış olduğu ve yapacağı iyi hamlelerin her zaman arkasındayız ve destekçisiyiz” dedi.

OTSAD Başkanı Hüseyin Kırk, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na yönelik çalışmalara ilişkin ise şunları söyledi:

“BU YÖNTEMİ SAĞLIKLI BULMUYORUZ”

Yasa değişikliği mevcut sorunları çözecek mi; yoksa mevcut sorunların üzerine daha fazla sıkıntı mı getirecek önce buna bakmak gerekir. Firuz Bey, yasa tasarısına yönelik acentaların fikrini almak için internet üzerinden 8 bin acentaya ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Sadece 300 acente dönüş yapmış, biz de dönüş yapmadık. Bu yöntemi sağlıklı bulmuyoruz.

“TÜRSAB YÖNETİMİNDE ÇATLAK SÖZ KONUSU”

TÜRSAB’ın 2. Başkanı Hasan Erdem, her ortamda ben artık muhalefete başladım; her alınan karara şerh koyuyorum diyor. Diğer yandan yönetim kurulunun yedek üyelerinin ve YTK Başkanları’nın bazılarıdan aynı paralelde muhalif söylemler duyuyoruz. Bence, TÜRSAB Yönetimi’nin revize edilmesi gerekiyor. Yeniden bir birine kenetlenmiş, seyahat acentaları yararına hizmet edecek yeni yönetimin gelmesi gerektiğine inanıyorum.”

Diğer yandan OTSAD Başkanı Kırk, TÜRSAB yönetiminin 1618 sayılı kanununa yönelik çalışmalarda aceleci davrandığını belirterek; TÜRSAB’ın öncelikli olarak ele alması gereken başka gündem maddeleri ve konu başlıklarının olduğuna dikkat çekti.

Hüseyin Kırk bu gündem maddelerini ve konu başlıklarını 5 başlık altında şöyle sıraladı:

“İlk olarak 23. Genel Kurul’da ibra olmayan Başaran Ulusoy yönetimi ibra olmadığı için ne zaman hesap verecek? Biz bunu soruyoruz.

İki, booking.com ve muadillerinin seyahat acentalarına, özellikle incoming yapan seyahat acentalarına vermiş olduğu büyük zararları nasıl karşılayacaklar? Burada nasıl bir yol izlenecek? Mevcut yönetimin booking.com politikası nedir?

“YOK MU SAYACAĞIZ? SEKTÖRÜN DIŞINA MI ATACAĞIZ? “

Üçüncü olarak, uçak bileti satışı yapan acenteler konusu…  Sadece uçak bileti satışı yapan seyahat acentaları üyelerimizin sıkıntıları nasıl giderilecek? Onları yok mu sayacağız, sektörün dışına mı atacağız?

Dört; ulaştırma konusunda UBER, Olev gibi bu sistemde çalışan ve bu sisteme her gün belge satışı yapan ve belge kiralaması yapan seyahat acentaları tespit edildi mi? Bunların belgeleri iptal oldu mu? Bu da dört…

Son olarak; tur rehberleri konusunda neler yapılıyor? TÜRSAB, Rehberler Odası’yla nasıl bir çalışma içerisinde? Bizlere deniliyor ki; bir tane bile turist olsa araçta rehber mutlaka olacak. Biz bunun 16+1 seviyesine çekilmesini istiyoruz. Karadeniz’e 400 bin turist geliyor. Karadeniz’de toplam yedi tane Arapça bilen kokartlı rehber var. Tezatlığa bakar mısınız?”

“YASA TASARISI ÇALIŞMALARI ASKIYA ALINMALI”

OTSAD Başkanı Hüseyin Kırk konuya ilişkin açıklamalarını şu cümlelerle tamamladı: “Bana göre Firuz Bey, 1618 sayılı kanun tasarısı için çalışmalarını 2019 seçimlerine kadar askıya almalı. Hızlı ve kararlı bir şekilde yukarıdaki maddelere yoğunlaşmalıdır. Enkaz haline gelen TÜRSAB’ta, öncelikli olarak halledilmesi gereken konular bence bunlardır. Yasa tasarı bir sonraki dönemde ele alınmalıdır.”

Exit mobile version