Seyahat planlaması, her ne kadar heyecan verici olsa da, çoğu zaman karmaşık bir süreçtir ve bazen beklenmedik zorlukları da beraberinde getirir. Yeni bir şehir veya ülke keşfetme düşüncesi, sürekli artan sorularla birlikte sizin aklınızı meşgul edebilir. Ancak, işte burada devreye giren ‘en iyi seyahat uygulamaları’ ile bu stresli süreç, keyifli bir hazırlık safhasına dönüşebilir.
Düşünün, ne kadar sık duyduğunuz Instagram, Whatsapp, Google Maps, Skyscanner, Shazam, Foursquare, Booking, UBER, Airbnb, Tinder, Skype gibi popüler seyahat uygulamaları varsa, bir o kadar da az bilinen ancak seyahat deneyiminizi kolaylaştırabilecek uygulamalar da mevcut. Kendi deneyimlerimizden ve sektörün önemli isimlerinin önerilerinden yola çıkarak hazırladığımız ‘en iyi seyahat uygulamaları’ listemizi keşfetmeden yolculuğa çıkmayın.
İşte gezginlerin hayatını kurtaracak en iyi seyahat uygulamaları:
HARİTA
Şehir Haritaları 2Go
Kısacası offline şehir haritası ve şehir rehberi uygulaması diyebileceğimiz City Maps 2Go’da şehirlerin haritalarını indirip internet bağlantısına gerek kalmadan gezilip görülecek noktaları kategorilerine göre inceleyebiliyorsunuz. Ayrıca rotanızda yer alan en iyi mekânlara ulaşmanıza, arkadaşlarınızın önerilerini görmenize ve gittiğiniz yerlerle ilgili kendi listenizi oluşturmanıza imkân tanıyor. seyahat uygulamaları
Maps.me
Dünya çapında 90 milyonu aşkın gezgin tarafından güvenle kullanılan Maps.me’de cihazınız uçak modunda olmadığı sürece konumunuzu canlı olarak görebiliyor, Navigasyon özelliği ile gittiğiniz ya da gideceğiniz bölgeler üzerine pin bırakarak kısa notlar yazabiliyorsunuz.
DÖVİZ İŞLEMLERİ
XE Para Birimi
Basitçe uluslararası para birimi dönüştürme uygulaması olarak adlandırabileceğimiz XE Currency, seyahat edeceğiniz rotadaki ülkelerin para birimlerini günlük döviz kuruna göre çevirerek istenen birime göre karşılığını hesaplıyor. Havalimanlarındaki kur farklarını bile hesaplayan bu uygulama ile restoran, otel, mağaza gibi yerlerdeki ödemelerinizi rahatlıkla halletmenize yardımcı oluyor.
Döviz Döviz Kuru
İster iş amaçlı ister tatil amaçlı seyahat ediyorsanız, uluslararası döviz kurlarının hepsini parmaklarınızın ucunda bulabileceğiniz Döviz Döviz Kuru uygulaması, paranızı hızlı ve gizli bir şekilde dönüştürmenize olanak sağlıyor. Mevcut 170 dünya para biriminin yanı sıra Gümüş, Altın ve Bitcoin desteği de sunan Döviz Döviz Kuru, çevrimdışı erişim ve favori para birimlerini ayarlama gibi seçenekleriyle de seyahat severler için oldukça ideal.
KONAKLAMA
Hotel Tonight
Aniden bir seyahatiniz çıktı ve konaklayacak yerleri araştırmanız için zaman yok! İşte tam bu noktada imdadınıza Hotel Tonight uygulaması yetişiyor. Plansız seyahatlerde hayat kurtarıcı bir uygulama olan Hotel Tonight, ünlü otellerin son dakika kampanyalarını listeliyor. Yayınladığı ucuz otel fırsatlarıyla birçok kullanıcının favori uygulamalarından biri haline gelen uygulamayı kullanırken bir hafta önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın!
Couchsurfing
Seyahat ettiğiniz bir şehirde insanların evlerinde konaklama imkânı sunan bu uygulama bir nevi konukseverlik ağı… Eğer daha sıcak, daha samimi bir konaklama yapmak istiyorsanız bu uygulama tam size göre! Couchsurfing, insanların evinde misafir olmanıza olanak sağlayarak kolektif bir yaşamın kapısını aralıyor. Kültürel değişime de katkı sağlayan Couchsurfing ile yerel hayatı deneyimleme şansına erişebiliyorsunuz.
ULAŞIM
Rome2rio
Yurt dışı gezilerinizde bir yere uçakla, trenle, otobüsle, gemiyle veya arabayla nasıl gidebileceğiniz için size rehberlik yapan bir uygulama. Belirlediğiniz rotaya ne kadar zamanda ulaşacağınızı, sefer saatlerini ve her zaman birebir doğru olmasa da bilet fiyatları hakkında bir liste sunan Rome2rio, her gezginin cebinde olması gereken bir uygulama diyebiliriz.
Eurail Demiryolu Planlayıcısı
Eğer uçak, araba, otobüs ve gemi seyahatlerinden sıkıldıysanız ve tercihiniz demir yolu seyahati ise bunun içinde geliştirilmiş bir aplikasyon mecvut. Interrail seyahati yapacak gezginlerin mutlaka kullanması gereken bir uygulama olan Eurail Rail Planner, çevrimdışı özelliği ile birlikte trenlerin geliş-gidiş saatlerini, kodlarını, rezervasyon ve ekstra ücret ödemeden bir yerden bir yere giderken aktarma yaparak nasıl gidilebileceğini, trenlerin hangi saatte hangi durakta olduğunu gösteriyor.
GEZİP GÖR
Google Trips
Yeteri kadar araştırma yapmadan çıktığınız seyahatler için birebir olan Google Trips, tamamen seyahat planlamaları için tasarlanan bir uygulama. Yolculuk detaylarını bir yerde bulundurmaktan günlük seyahat programlarını belirlemeye kadar hayatınızı kolaylaştırmakla kalmayan bu uygulamada şehir içerisinde ne kadar zaman geçireceğinizi belirlediğinizde sizin öncelik verdiğiniz müze, tarihi yerler, alışveriş mekanlar gibi noktaları ön plana çıkıyor.
TripAdvisor
Seyahat planlama konusunda en kapsamlı uygulamalar arasında yer alan TripAdvisor, gerçek kişilerin deneyimlerini baz alarak; otel, restoran, eğlence mekanları, kafe, müze gibi yerler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Ayrıca oteller, restoranlar ve uçak biletleri için rezervasyon ve uygun fiyat seçenekleri sunuyor.
SÖZLÜK
Google Çeviri
Seyahatlerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan yabancı dil problemi için geliştirilen ve en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Google Translate, kelime ve cümleleri tercüme ederek iletişim kurmanızı kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Kelimeleri, kelime öbeklerini ve web sayfalarını İngilizce ile 100’den fazla dil arasında anında çevirebilme imkanı sağlayan Google Translate’a çevrilecek metni söyleyerek, resmini çekerek ya da elinizle veya klavyeyle yazarak girebiliyorsunuz.
iTranslate Voice
Az öncede bahsettiğimiz gibi ‘yabancı dil bilmiyorum, o yüzden seyahat etmekten korkuyorum’ gibi bir düşünceye sahip olanlar için geliştirilen bir diğer çeviri uygulaması iTranslate Voice ile anında 40 dilden fazla dilde konuşmanız mümkün. Bu tip mazeretlerinizi bir çırpıda yok edecek olan bu uygulama yurt dışı seyahatlerinizde dil sorununuzu aşmanıza yardımcı olacak..
OKU-YAZ-DİNLE (DİNLEN)
Piri Guide
Seyahate çıkmadan önce ya da uzun bir seyahat sırasında dinlenmek veya gittiğiniz yer hakkında bilgi edinmek için Piri Guide uygulamasını kullanabilirsiniz. ‘Sen Gez Piri Anlatsın’ sloganı ile seyahat severlerin hizmetine sunulan bu uygulama Türkiye içindeki çoğu şehri, semtleri ve yurt dışındaki belli başlı şehirleri sesli rehber eşliğinde gezebilme imkanı sunuyor. Ayrıca mekanlara uygun müzikler ve hikayeler eşliğinde gezilen yerlerin keyfini çıkarabiliyorsunuz.
Spotify
Seyahatlerinizin uzun bir kısmını ulaşım esnasında geçiriyorsanız kendi listelerinizi oluşturabileceğiniz bir de müzik tabanlı uygulamalardan biri olan Spotify ile seyahatlerinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.
FOTOĞRAF VE VİDEO
Enlight Pixaloop
Gezgin olmanızın yanı sıra bir de fotoğraf ve video tutkunuz varsa tüm bu özelliklerinizi karşılayabilecek bir uygulama bulunuyor. Eğer hazır filtrelerden sıkıldıysanız, daha teknik ve animasyon içeren içerikler oluşturmak istiyorsanız Enlight Pixaloop tam size göre! Benimde çok kullandığım bir uygulama olan bu aplikasyonda fotoğraflarınızı canlandırabilir, (Fırçaları dondurma ve çözme, Gerçek zamanlı animasyon hız kontrolü, Döngü stilleri seçme, Kamera özel efektleri, Yakınlaştırma ve uzaklaştırma, Alevler ve yağmur damlaları gibi etkileyici kaplamalar, Fotoğrafın istenilen bölgesine animasyon ekleme, Sosyal ağlara farklı formatlarda aktarma) gibi özelliklerle sınırsız projeler yaratabilirsiniz.
CapCut
Fotoğrafın yanı sıra videoda düzenlemek istiyorsanız benim ‘en iyi görüntü ve fotoğraf editörü’ olarak değerlendirdiğim Capcut uygulamasını kullanabilirsiniz. Kullanışlı, kapsamlı ve eğlenceli içerikler oluşturabileceğiniz CapCut’ta Video Kesme/ Kırpma, fotoğraf ve video için bulanıklık sınırı, renkli sınır, filtreler, MP3 dosya ve diğer formatlarda müzik ekleyebilme, video ve fotoğrafın üstüne metin ve emoji senkronize edebilme gibi birçok özellikten yararlanabiliyorsunuz.
KEŞİF – AKTİVİTE
LiveTrekker
İlk kez gittiğiniz bir şehirde aklınızda ‘nerelere gidilir, neler yapılır’ gibi sorular varsa işte size ışık tutacak bir uygulama. Arka planda konumunuzu kaydeden LiveTrekker, gezi rotanız boyunca oluşturduğunuz tüm fotoğraf ve videoları, ses ve notları coğrafi olarak etiketliyor. Sizden önce o bölgeyi gezmiş kişilerin deneyimlerini görebiliyor hem de kendi deneyimlerinizle başkalarının seyahatine ışık tutuyorsunuz.
PackPoint
Gideceğiniz bölgede ne gibi aktiviteler gerçekleştiğini ve bu aktiviteler için yanınızda götürmeniz gereken eşyaları listeleyen bir uygulama olan PackPoint’de nereye gideceğinizi, hangi tarihlerde seyahat edeceğinizi, çamaşır yıkama imkanınız olup olmadığını, hangi aktiviteleri planladığınızı seçerek size özel hazırlanmış liste ile seyahatinizdeki hiçbir şey unutmuyorsunuz.
ACİL DURUM
AroundMe
Gittiğiniz ülkede ve şehirde acil bir durum olduğunda elinizin altında mutlaka bulunması gereken AroundMe uygulaması, konumunuza göre size en yakın eczane, banka, bar, petrol istasyonu, hastane, otel, sinema, restoran, süpermarket, tiyatro ve taksi gibi ihtiyacınız olacak tüm yerleri önünüze listeliyor. seyahat uygulamaları
Accuweather
Bazen gittiğiniz ülkede hava koşulları alışkın olduğunuzdan daha farklı olabiliyor. Seyahat planlaması yaparken, yanınıza alacağınız giysilerden tutun çeşitli ekipmanlara kadar gerekli olabilecek tüm etkenleri valizinize koymadan önce Accuweather ile gideceğiniz yerin hava durumunu derinlemesine inceleyebilirsiniz.
Kısacası hayatı bu kadar kolaylaştıracak uygulama varken seyahat etmekten korkma! Hayal et, nereye gitmek istediğine karar ver ve çantanı alıp bir selam çakarak yola koyul… (: