Last Updated on 9 Ocak 2019 by Yaşar Çelik
Toplamı 800 km’ye yaklaşan 19 etaplı, 3 bölümlü, 47 antik kent, 11 ilçe ve 80 köyü içine alan Troas Kültür Rotaları Projesi ile kırsal kalkınmaya büyük bir katkı sunulması amaçlanıyor.
Rotanın geçtiği köylerde yöre halkının turizmle kırsal kalkınmasının hedeflendiğini söyleyen Proje Koordinatörü Ali Öztüfekci, köylülerin turizmi bir fırsat olarak gördüğünü ve bu kapsamda verilecek yabancı dil, ev pansiyonculuğu, temel turizm eğitimi, pazarlama gibi tüm eğitimlere açık olduklarını tespit ettiklerini belirtiyor. Projenin köy güzergahlarından geçirilmesinin köylere önemli bir girdi sağlayacağını ifade eden Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik ise “Köylerde yaşlı nüfusu çok yoğun, gençler bölgemizde kalmıyor. Ancak bu proje ile gençlerimizin kendi köylerinde daha rahat yaşam alanı sağlanacağına yönelik bir farkındalık oluşturulacağını ve kırsal kalkınmaya büyük bir katkı sunulacağını düşünüyorum” dedi.
PROJE EKİBİNDEN BİLGİLENDİRME ZİYARETİ
Troas Kültür Rotaları Projesi fizibilite çalışmaları ile ilgili Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik’e bilgilendirmede bulunan Proje Koordinatörü Ali Öztüfekci; Ayvacık etabı rota güzergâhındaki Assos Antik Kenti (Behramkale), Babakale, Adatepe, Yeşilyurt, Tuzla, Bektaş, Balabanlı, Koyunevi,Taşağıl, Naldöken, Kösedere, Kocaköy, Kayalar, Kozlu Sazlı, Büyükhusun, Çamkabalak, Paşaköy, Kocaköy, Yukarıköy, Nusratlı, Arıklı, Bademli gibi birbirinden özel köylerde yaptıkları ziyaretlerden önemli sonuçlar çıkardıklarını ve raporların hazırlandığını aktardı.
GENÇLERİN KÖYLERİ TERK ETMESİ ÖNEMLİ BİR SORUN
Rotanın geçtiği köylerde tarım ve hayvancılıkla geçinen yöre halkının turizmle kırsal kalkınmasının hedeflendiğini belirten Proje Koordinatörü Ali Öztüfekci, ”Fizibilite çalışmaları kapsamında Çanakkale merkezden başlayan ilk 300 km’lik saha uzmanlardan oluşan proje ekibi tarafından yürünerek harita ve GPS koordinatları raporlandı, 55 köyde anket çalışmaları tamamlandı, 18 yerel paydaş ziyaret edilerek bilgilendirme yapıldı. 15 Ocak 2019 tarihinde ise yerelde geniş katılımlı çalıştay gerçekleştirilecek. Köylüler turizmi bir fırsat olarak görüyor. Bu kapsamda verilecek yabancı dil, ev pansiyonculuğu, temel turizm eğitimi, girişimcilik, hediyelik eşya üretimi ve pazarlama gibi tüm eğitimlere açık olduklarını tespit ettik.
“TÜM KÖYLERDE NOTLARIMIZI ALDIK”
Babakale Muhtarı Bekir Vargün, Kalenin turizme yönelik daha fonksiyonel kullanılması ile ilgili projelerini anlatırken; ‘Babadere Köyü Muhtarı Turgay Gezgin 200 odalı huzurevi projesi ile ilgili Yaşlı turizmi planlarını ilgiyle dinledik. Tüm köylerde bu yönde notlarımızı aldık..
Örneğin Çamkabalak köyünün yöresel kıyafetlerinin günümüze kadar değişmeden gelmesi turizm açısından bu köy için önemli bir değer. Yöresel kültürlerini koruyan bu köyü tanımak ve tanıtmak lazım. Köylerimizde bir zamanlar yoğun üretilen halıcılık bitmiş, tezgahlar yok olmuş durumda ve yeniden canlandırılmasını istiyorlar. Kadınların bu projede önemli roller üstleneceğini şimdiden söylemek mümkün. Gençlerin köyden kente göçü ise tüm köylerde bir sorun olarak karşımıza çıktı. Köy muhtarları ve projeye katkı sağlayacak yöre girişimcilerini çalıştayımıza davet ettik dedi'” dedi.
BU PROJE İLE GENÇLER KÖYLERİMİZE DÖNEBİLİR
Troas Kültür Rotalarının köy güzergahlarından geçirilmesinin köylere önemli bir girdi sağlayacağını belirten Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik ise şu açıklamada bulundu:
“Köylerde yaşlı nüfusu çok yoğun, gençler bölgemizde kalmıyor, büyük şehirlerde daha düşük gelir gruplarındaki işlerde asgari ücretle çalışıyorlar. Bu durum sadece Ayvacık’la ilgili değil, köylerden kente göç Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi. Bu coğrafyada sahip olduğumuz tarihi kültürel ve doğal değerlerle zenginleşen binlerce yıllık büyük bir hazine var. Kırsal kalkınmanın rahatlıkla yapılabileceği, gençlerimize rahatlıkla iş bulacağımız bir bölge.
Troas Kültür Rotaları projesi uygulamaya geçtiğinde; gençlerimizin kendi köylerinde daha rahat yaşam alanı sağlanacağına yönelik bir farkındalık oluşturulacağına, kırsal kalkınmaya büyük bir katkı sunacağını düşünüyorum. Bu konuda Valiliğimiz öncülüğünde yürütülen bu projede ilçe kaymakamlıkları olarak üzerimize düşen görev neyse yerine getireceğiz. Yereldeki STK’lar, belediyelerle beraber ortak bir çalışma içinde destek sunacağız. Çalıştaya da yerel dinamikler çerçevesinde hem fikir, hem düşünce olarak katkıda bulunacağız. İşin her safhasında bilgi alışverişi yapılması, görüş alınması lazım. Kaymakamlıklar, belediyeler, yerel STK’lar bu işin merkezinde olmalıdır.
AYVACIK’A ÖNEMLİ PAY
Truva’nın bu bölgeye alt olduğu bilmeyen insanların sayısı oldukça fazla, sadece Türkiye’de değil, Çanakkale de bile Truva’nın farkında olmayan insanlar var. 2018 Troya yılı münasebetiyle sayın valimizin katkı ve çalışmalarıyla Çanakkale bölgesi ile ilgili çok önemli tanıtımlar yapıldı, Ayvacık bu çalışmalardan önemli bir pay aldı.
TURİZMİ 12 AYA YAYACAK PROJELER YAPMALIYIZ
Troas Kültür Rotaları Projesi hayata geçtiğinde bölgede ve uluslararası alanda tanıtıma büyük katkı sağlayacaktır. 2- 3 aylık turizm sezonumuz var; insanların burada ekmeklerini kazanmalarını, gençlerin ve çocukların hayatlarının bu bölgede ikame etmelerini istiyorsak turizmi 12 aya yayacak proje ve planlamalar yapmak zorundayız. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na (GMKA) iki proje sunuldu. Ayvacık kadırga koyunun güzelleştirilmesi, altyapı üst yapı sahil çalışma projesi ve Tarihi zeytinyağı fabrikasının restorasyonunun değerlendirme sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz”
Çanakkale merkezden başlayan ve Kazdağları, Lapseki, Gelibolu, Bolayır’dan geçip Bozcada ve Gökçeada’yı kapsayacak şekilde geniş bir coğrafyayı içine alan ayrıca tarihi yol ve patikalardan oluşan güzergahında yürüyüş, trekking, bisiklet yollarının işaretleneceği Troas Kültür Rotaları Projesi; köylerde turizmle kırsal kalkınmayı ve bölgenin tarihi doğal kültürel değerleriyle ulusal uluslararası tanıtımını hedeflemesi açısından ülkemizdeki yürüyüş rotalarına yönelik çalışmalara rol model olacak proje altyapısı ile dikkat çekiyor.
Çanakkale Valiliği himayesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteği ile yürütülen Troas Kültür Yolları Projesi’nin ilk bölüm uygulaması iki yıl sürecek. 800 kilometrenin tamamlanması, tespiti, tabela, işaretlendirme, haritalandırma ve tanıtım alt yapılarının hazırlanması ise 5 yıllık bir süreci kapsıyor.