Binali Yıldırım’dan UBER ve taksicilere önemli uyarı

Fettah Tamince'den Çarpıcı Rapor: Galataport ve Haliçport için Uber Şart!
Fettah Tamince'den Çarpıcı Rapor: Galataport ve Haliçport için Uber Şart!

Last Updated on 30 Ocak 2019 by Turizm Günlüğü

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Türkiye’de haksız rekabet nedeniyle taksici esnafı için tehdit oluşturan UBER hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kendisine yöneltilen ‘Halk UBER istiyor. Bu sorun ne zaman netliğe kavuşacak?’ sorusuna “Bu biraz sıkıntılı bir soru. Birçok ülkede bu sorun var. Taksicilerin de standartlarına özen göstermesine yönelik tedbirler alacağız” cevabını veren Yıldırım, hem taksiciler hem de UBER için uyarılar yaptı.

CNN TÜRK’te dün akşam yayınlanan Buket Aydın’ın sunduğu 40 programına konuk olan AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, son zamanların en çok merak edilen konulardan biri olan UBER’le ilgili şunları söyledi:

UBER SADECE BİZİM DEĞİL BAŞKA ÜLKELERİNDE SORUNU!

Bu biraz sıkıntılı bir soru. Sadece İstanbul’un sorunu değil, tüm dünyanın sorunu. İtalya’da 2017’de bir mahkeme kararıyla haksız rekabet oluşturuyor gerekçesiyle yasaklanmış. Ancak UBER tekrar çalışmaya başlamış. Danimarka’da çok sıkı standartlar getirilmiş. Macaristan’da taksicilerden gelen talep üzerine UBER yasa dışı ilan edilmiş. Birçok ülkede bu sorun var.

Her türlü korsan faaliyet bizim için hedeftir ve bununla mücadele edeceğiz. Taksicilerin hakkını hiçbir bedel ödemeden kullanmaya çalışanlara asla müsamaha göstermeyeceğiz. Aynı zamanda taksicilerin de standartlarına özen göstermesine yönelik tedbirler alacağız. UBER’e yönelmenin arkasındaki sebepleri de görüp buna göre taksiciliği geliştirmemiz lazım. Vatandaşlar bunu istiyor. Konforunu beğeniyor. Buna itirazım yok. Ama bu hizmeti kim verecekse hukuk dairesinde ve meşru olarak vermesi lazım. Haksız bir rekabete yol açan uygulamaya izin veremeyiz.

Binali Yıldırım, programın devamında kendisine yöneltilen diğer soruları ise şöyle yanıtladı:

  • Gündemde en yakın Kanal İstanbul projesi var. Sizce İstanbul bir büyük inşaatı daha kaldırabilir mi?

Bu projeyle ilgili çok spekülasyon var. Bu proje bir imar bir yapılaşma projesi değil bir su yolu projesidir. Bu nedenledir ki boğazda bir kaza olsa bir gemi infilak etse bu çok büyük bir tehdit oluşturur. Bugün boğazdan geçişler artmaya devam ediyor. 140 bin ton akaryakıt taşıyan 50 binin üzerinde gemiler geçiyor. Bunların her biri nükleer bomba demek. Bu nedenle ciddi bir bekletilme söz konusu. Sonucunda da ciddi para ve zaman kaybı oluyor. Yapacağımız Kanal İstanbul Projesi, Marmara’yı Karadeniz’e bağlayan kuzeyden güneye doğru ikinci bir su yolu.

Aynı zamanda bu proje İstanbul’un nefes alma projesidir. İstanbul haritasına baktığınızda yeşil alanlara sahip bir bölge olmamıza rağmen ulaşım açısından bu alanlara erişim yok. Şehir içinden yeşil alanlara çıkışlar olacak. 120 km’lik bir sahil şeridi boyunca yer alan dereleri yeşil alanlarla birleştirerek insanların buralara gelebilmesini sağlayacağız.

  • İstanbul tarihe tanıklık etmiş bir şehir olarak yeterince turist çekiyor mu?

İstanbul’un turizm potansiyeli bugünküyle sınırlı değil. Daha fazla artabilir. 15 milyon nüfusu var ve bunun iki katına kadar turist gelebilir. 2018’in sonunda 13.5 milyon rakamını yakaladık. 2000 yılında 11 milyon nüfus varken 2.5 milyon turist geliyormuş. İstanbul’da 235 bin yatak kapasitesi var. 5 yıldızlı otelleri var. Fuar ve kongreler için çok avantajlı bir şehir. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyor. Hedef yılda 160 kongre ile dünya 10’unculuğunu yakalamak.

İstanbul’un avantajları:

– Uluslararası bir durak
– Herkese hitap eden bir şehir olması
– Aktif ve canlı bir iş dünyası
– Merak edilen bir şehir
– Tarih ve doğa şehri
– Çok iyi sağlık hizmeti olan bir şehir

İstanbul’un geride kaldığı konular:

– Çevre konusunda henüz istenilen konumda değil
– Trafik ve otopark sorunlarının tamamıyla çözülemedi bir şehir (Ancak araç sayısı arttığı halde trafikte bekleme süresinin artmadığı bir şehir. Yaptığımız Avrasya Tüneli, 3. köprü Marmaray, hızlı tren gibi projelerimiz sayesinde bu sonucu elde ettik.)

  • “Benim adım Binali Yıldırım, ben İstanbul trafiğini çözerim” diyebiliyor musunuz?

Bu konuda hiç mütevazi olmaya gerek yok. Ben bunu yapabilirim. Türkiye’nin her tarafında 22 bin km bölünmüş yol yaptık. 26 havaalanını 55’e çıkardık. Yolları böldük hayatları, insanları, gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz ama bir şeye izin verdirtmeyiz; Türkiye’yi böldürtmeyiz. Havayolunu halkın yolu yaptık. Bugün Türkiye’nin her tarafına uçakla seyahat etmek mümkün. Türkiye’nin 781 kilometrekaresinde yol ve trafik sorunu çözmüş birisi 5 bin 462 kilometrekarelik İstanbul’u halledemeyecek mi? İstanbul’un trafik sorununu çözeceğiz. Ancak hiç kimse benden ‘İstanbul’da hiç trafik sorunu olmayacak’ dememi beklemesin. Ben akışkanlığı devam eden bir trafik vadediyorum. İnsanlar dur-kalkla gününü tüketmeyecekler.

  • Meclis Başkanlığı’nı bırakmadan son bir icraatınız olacak mı?

Adada fayton taşıyan atlarla ilgili biliyorsunuz ki bir felaket oldu. 8-9 at yandı. Kedi ve köpeklerle ilgili iğrenç görüntülere rastlıyoruz. İnsanlık dışı muamelelere şahit oluyoruz. Hayvan hakları ve hayvanlara karşı yapılan şiddetin önlenmesine ve hayvanların rehabiletisine yönelik bir kanun teklifinin TBMM’ye iletilmesini istiyorum. Bununla ilgili de hazırlıkları arkadaşlarımız tamamladılar.