Last Updated on 5 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü
Nasıl ki İzmir’in Efes Antik Kenti varsa Kahramanmaraş’ı da turizmde markalaştıracak bir antik kent geliyor! Bölgede tesadüfen gün yüzüne çıkarılan Germenicia Antik Kenti’nin iki mozaikli alanı daha turizme kazandırıldı.
Germenicia Antik Kenti’nin ortaya çıktığı 2007’den bu yana şehrin tüm kazı çalışmalarında görev alan Safinaz Akbaş, “2019 yılının sonlarına doğru inşallah Bakanlığımızın da izniyle iki alanımız ziyaretçiyle buluşacak. Bu iki alanda da toplam 150 metrekare mozaik bulunuyor” dedi.
Antik kentin turizme kazandırılması için bölgede başlatılan kazı çalışmaları neticesinde Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Şeyhadil ve Namık Kemal Mahalleleri’nin tamamı ile Kanuni Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan Germenicia Antik Kenti’nin M.S. 1’inci yüzyılda kurulduğu ancak bugüne kadar yapılan kazılarla şehrin M.S. 4’üncü ve 6’ncı yüzyıllarına ait mozaik ve kalıntılarına ulaşıldığı belirtildi.
Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen ancak ileri ki zamanda yapılan kazılar sonrası daha erken döneme ait verilere ulaşmalarının mümkün olduğunu söyleyen Safinaz Akbaş; mozaiklerin fazla olduğu Bağlarbaşı Mahallesi’nin kentin yerleşim alanı, yapı kalıntılarının fazla olduğu Şeyhadil Mahallesi’nin ise kent merkezi, Dulkadiroğlu ve Namık Kemal Mahallelerinin de kentin yayılım sahası olduğunu belirlediklerini aktardı.
2019 YILI SONUNDA ZİYARETÇİYLE BULUŞACAK
Akbaş sözlerine şöyle devam etti:
“2014-2015 yılında kazısı yapılan mozaikli alanımızın etrafına geçici koruma duvar örgüsü ve çatısı ile ziyaretçiler için yürüme platformu yapıldı. Mozaikler üzerinde restorasyon, konservasyon işlemleri gerçekleştirildikten sonra bakanlığımızın da izniyle alanımız ücretsiz olarak ziyarete açıldı. Şu an bulunduğumuz alanımızın ve 2017 yılında kazısı yapılan alanımızda kazımızda çıkan mozaiklerimizin yine etrafına koruma duvarları örülmesi, geçici çatı sistemi ve yürüme platformu yapılması ile mozaiklerimizin restorasyonunun, konservasyonunun yapılması için Sayın Valimiz Vahdettin Özkan’ın talimatıyla Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında DOĞAKA’ya bir proje sunuldu ve projemiz uygulama aşamasına geçildi. 2019 yılının sonlarına doğru inşallah Bakanlığımızın da izniyle iki alanımız ziyaretçiyle buluşacak hale getirilecektir.”
150 METREKARE MOZAİK
Bu yıl sonunda ziyarete açılması planlanan iki alanda da toplam 150 metrekare mozaiğin olduğunu ifade eden Akbaş, Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki mozaik hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu taban mozaiğimizin Roma dönemine ait bir villanın salonunun taban mozaiği olma ihtimali şu an için yüksek gözükmektedir. İleri ki zamanda bölgedeki diğer yerlerin kazısı gerçekleştirildikten sonra hangi yapısının hangi bölgesine ait veya hangi odasına ait olduğu tam olarak netlik kazanacaktır.”
Kahramanmaraş Germenicia Antik Kenti: ZEUGMA VE EFES’İN BENZERİ
İhbar sonucu ortaya çıkan Germenicia mozaikleri, Kahramanmaraş’ın Bağlarbaşı ve Dulkadiroğlu mahallelerindeki 4 farklı evde tespit edilmişti. Kahramanmaraş’ın arka mahallelerinin bulunduğu bölgede Roma döneminde zenginlerin kullandığı yamaç villalarının taban döşemelerinde yer aldığı ifade edilen mozaiklerin Efes ve Zeugma Antik kentinde bulunan mozaiklerle büyük benzerlik gösterdiği belirtilmişti. Arkeolog Ömer Avcıbaşı, konuyla ilgili “Asıl kent, kentin altında bulunuyor. Mozaiklerin yanı sıra bölgede Germenicia Antik Kenti’nin agorası ve tapınağının da olabileceğini tahmin ediyoruz” demişti.