Last Updated on 6 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü
Japonya, Türkiye’nin işçi kabul edilmeyecek ülkeler listesinde yer almasının nedenini, ‘Ankara’nın sınır dışı etme konusunda iş birliği yapan ülkeler arasında sayılmaması’ şeklinde olarak açıkladı.
Nisan ayından itibaren ülkeye işçi olarak gelecek yabancılara 5 yıla varan oturma izni veren Göçmenlik Kontrolü ve Mülteci Tanıma Kanunu’nda yapılan değişiklik kapsamında yayınlanan taslak bildiride, Türkiye’nin işçi kabul edilmeyecek iki ülkeden biri olarak yer alması dikkat çekmişti.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Japon Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Bölümü sorumlularından bir yetkili, Türkiye’nin işçi kabul edilmeyecek ülkeler listesinde yer almasının nedeninin, Ankara’nın sınır dışı etme konusunda iş birliği yapan ülkeler arasında sayılmaması olduğunu söyledi.
BBC Türkçe’den Ilgın Yorulmaz’ın haberine göre 1 Nisan’dan itibaren 350 binden fazla yabancı işçi alacak olan Japonya’da Şinzo Abe liderliğindeki Liberal Demokrat Parti’nin hazırladığı yasa tasarısı 3 şartın yerine getirilmesini istiyor;
1- Gelecek yabancı işçinin 18 yaş üstü olması
2- Çalışacağı alanda bilgi ve beceri sahibi olduğunu kanıtlaması
3- Yabancı işçinin Japon Adalet Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda herhangi bir nedenle sınır dışı edilme durumu ile karşılaştığında Japonya ile işbirliğine yanaşan bir ülkenin pasaportuna sahip olması.
ÜÇÜNCÜ ŞARTTA SIKINTI
Şartlardan üçüncüsünün ise Türkiye için sıkıntılı madde olduğu belirtiliyor. Japon Adalet Bakanlığı tarafından sunulan taslak bildiride Türkiye’nin, sınır dışı etme konusunda iş birliği yapan ülkelerin dışında bir ülke olduğu ibaresinin yer alması; Türkiye’nin bir çeşit ‘yasaklı’ listesinde olması ve Türk pasaportluların yasalaşması beklenen yabancı işçi vize statüsünden faydalanamayacağı anlamına geliyor.
Taslağın yasalaşması halinde bu yeni düzenlemeden faydalanamayacağı belirtilen diğer bir ülke ise İran olacak.
BBC Türkçe’ye konuşan Japon Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Bölümü sorumlularından adını açıklamak istemeyen bir yetkili, konunun nedenini bu iki ülkenin sınır dışı etme konusunda iş birliği yapan ülkeler arasında sayılmaması şeklinde olarak açıkladı.
BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU KÜRT KÖKENLİ TÜRK VATANDAŞLARI OLUŞTURUYOR
Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğu, buraya geçmişte çalışmak için gelmiş veya sığınma hakkı elde etmek için başvurmuş olan Kürt kökenlilerden oluşuyor.
2017 yılında dünyadan yapılan toplam 19 bin 629 başvuru arasından sadece 20 kişiye sığınma hakkı veren Japonya’da başvurusu reddedilen veya vize ihlaline karşın sınır dışı edilemeyen Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunu da yine Kürt kökenliler oluşturuyor.
GÜVENLİK ZAFİYETİ
Sınır dışı edilmeyi reddedenler, yıllarca çalışma veya oturma izni de alamadan statüsüz bir şekilde yaşıyorlar, yaşadıkları yerlerdeki Japon makamları tarafından güvenlik zafiyeti olarak algılanıyorlar.