Ülke ekonomisini 2018’de yüzde 6,6’ya çıkartan Çin, büyüme hedeflerine farklı alanlardaki endüstrilerde önde gelen birçok devlet destekli Çin firması ile ulaştı.
webtekno.com’dan Hasan Avcıoğlu endüstriye yön veren şirketlere sahip olan Çin’in global pazarda yer aldığı alanları sıraladı.
İşte, Çinli şirketlerin küresel pazarda pastanın büyük kısmına sahip olduğu bazı alanlar:
“Ray
Şu anda dünyanın en büyük tren üreticisi konumunda bulunan devlet destekli CRRC şirketinin yıllık geliri 29 milyar dolar. London Underground ve Alman Deutsche Bahn’ın da müşterisi olduğu şirketin rakipleri Bombardier, Siemens ve Alstom’un ise yıllık gelirleri 9 milyar dolar.
Kimyasal Tarım
İsviçreli dev şirket Sygenta’yı 2017 yılında 43 milyar dolara satın alan devlet destekli bir diğer şirket ChemChina, tohum ve böcek ilacı konusunda dünyanın sayılı şirketleri arasına girerek Monsanto gibi sektör devleriyle rekabet etmeye başladı.
ChemChina ayrıca, İtalyan lastik üreticisi Pirelli ve Alman makine firması KraussMaffei’yi de kontrol ediyor.
Enerji
2015 yılında bölgesel Hualong One nükleer reaktörünü geliştiren CNNC (China National Nuclear Corp.) bu üretimini Arjantin ve Pakistan gibi ülkelere satarak, Fransa ve ABD ile rekabete girdi.
Çinli güneş paneli üreticileri Jinko, Trina ve Solar da bu alanda küresel pazarı domine ediyor. Çinli petrol şirketleri CNOOC, CNPC ve Sinopec, rakipleri bütçede kısıntıya giderken yatırımlarını artırıyor.
Havacılık
Kendi üretimleri olan ilk yolcu jetini 2021 yılında tamamlaması beklenen devlet destekli uçak üreticisi Comac, bu alanda Boeing ve Airbus ile rekabet etmeyi düşünüyor. Şirket, 168 koltuklu C919 uçakları için bin adet sipariş aldıklarını söylüyor.
Yemek
Devlet destekli COFCO şirketi Singapurlu Noble ve Hollandalı Nidera’yı satın aldıktan sonra tahıl ticaretinde gittikçe artan bir role sahip olmaya başladı.
Çinli şirket WH Group, ABD’li domuz ve sosisli ücreticisi Smithfield Foods Inc.’i 2013’te satın aldıktan sonra dünyanın en büyük domuz üreticisi konumuna geldi.
Drone
2006 yılında Çinli bir üniversite öğrencisi tarafından kurulan DJI, Fransız rakibi Parrot’ı geride bırakarak bu alanda küresel pazarın yüzde 70’ine sahip oldu ve dünyanın en büyük sivil drone üreticisi konumuna yükseldi.
Akıllı Telefon
Çinli telefon üreticileri Huawei, Xiaomi ve Oppo, bu alanda küresel pazarın sırasıyla yüzde 15, yüzde 8,7 ve yüzde 8,1’lik kısmına sahip. Ayrıca, rakipleri Samsung ve Apple’ın telefon satışları düşerken Huawei ve Oppo’nun akıllı telefon satışları yüzde 30 oranında artış yaşadı.
Ev Aletleri
Çinli Harier Group, pazarın yüzde 10’una sahip ve ev aletleri konusunda dünyanın en büyük üreticisi konumunda. Ayrıca Haier, 2016 yılında ABD’li General Electric’in ev aletleri departmanını 2016 yılında satın aldı.
Batarya
CATL firması; Volkswagen, Ford ve Daimler gibi otomobil üreticilerinin batarya tedarikçisi konumunda ve Japon Panasonic firmasıyla lityum araba bataryalar konusunda rekabet ediyor. Şirketin kapasitesi 2020 yılına kadar beş katına çıkacak. Ayrıca firma, Avrupa’daki müşterilerine tedarik sağlayabilmek için Almanya’da da dev bir şirket kuracaklarını açıkladı.
Nakliye
Devlet destekli Cosco Group, dünyadaki 50 konteynır erişim noktasıyla birlikte dünyanın en büyük nakliye firması konumunda.”