1987 yılında Kapadokya’da hemen ardından hızlı bir gelişim göstererek Türkiye genelinde de balon turizminin başlamasına neden olan Cappadocia Ez Air Balloons, 32 yıldır Kapadokya göklerinde hiçbir sorun ve sıkıntı yaşamaksızın Türkiye turizmine bu bölgeyi kazandırmanın onuru ve gururunu yaşıyor.
Tam bu noktada yeni balon merkezlerinin oluşması; kültürel mirasın, uygarlıkların doğal müzesi olan Türkiye’nin diğer destinasyonlarında da balon turizminin gelişmesini sağlamak adına ‘balon turizmi‘nin haricinde yeni bir atılım hedefiyle ortaya çıkan ‘Balon Festival Turizmi’nin ilk adımları atılmak üzere.
“1987 ile 1991 tarihlerinde Kapadokya’da balon uçmaz demişlerdi. O zaman bizi engellemeye kalkmışlardı. Ne ben ne de ekip arkadaşlarım yılmadık, mücadele ettik. Ve şu anda hediyelik eşyasından tutun şehrin girişinde insanları karşılayan maketlere kadar balon figürü var. Bu, o dönem olmaz diyenlere en büyük cevap oldu. Şimdi ‘Balon Festival Turizmi’ dediğimiz bu yeni olguyu/kavramı ve oluşumu da yine aynı azimle, aynı mücadeleyle kabul ettireceğiz…”
İşte bize pek de uzak olmayan bir tarihte Kapadokya ve Türkiye’nin balon turizmindeki yaşadığı bu realiteyi tüm açıklığıyla gazetemizle paylaşan Cappadocia Ez Air Balloons Genel Müdürü Bilge Ezel, Selçuk & Efes Uluslararası Balon Festivali kapsamında tüm turizm camiasına kabul ettirmeyi planladıkları ‘Balon Festival Turizmi’ni gerçekleştirmek üzere hangi hedef ve amaçlarla yola çıkıldığını şöyle aktarıyor:
BU 32 YILDIR SÜREN BİR MÜCADELE
“Artık ülkemize gelen turistin profili değişti. Turistler geldiği yerde bir aktivite bir etkinlik olmasını yani macera turizmi yaşamak istiyorlar. Bizde kendi olanaklarımız etrafında hem balon turizmi hem de balon festivali turizmi dediğimiz bu iki olguyu Türk turizmine yerleştirmek için uzun bir yola çıktık. Bu 32 yıldır süren bir mücadele. Şu anda geldiğimiz bu noktada da destek bekliyoruz.
TÜRKİYE’NİN BATISI DA BALON TURİZMİNE AÇILACAK
Bu yıl Eylül ayında gerçekleşecek olan Selçuk & Efes Uluslararası Balon Festivali, ülkemizdeki bazı durumlardan dolayı 2-3 yıldır ertelenmek durumunda kalmıştı. Bu sene yapacağımız festival ile ortak amacımız ülkemizi dünyaya tanıtmak. Festivale 46 ülkeden 85 balon katılım gösterecek. Türkiye’nin batısını da balon turizmine açacak olan bu festival, balon festivali turizmine yönelik bir çalışma yapılmasını sağlamak adına önemli bir adım olacak. Bunun yanı sıra hem ekonomik katkı, hem istihdam hem de ekonomik anlamda değerlerimizi uluslararası platformlara tanıtabilmek için önemli bir fırsat.”
FRİGYA VADİSİ TAMAM SIRADA GÖBEKLİTEPE VAR
Ülkemize büyük katkılar sağladığımıza inandığımız Kapadokya’daki balon turizmidünyadaki bir numaralı balon uçuş merkezi. Bu konuyla ilgili başka bir çalışma yürüttüğümüz ve hedefimiz olan yer Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar il sınırları arasında yer alan Frigya Vadisi. Bu konuyla ilgili yetkili makamlarda görüşme halindeyiz. Frig Vadisi için bu adımlar atıldı ancak Zeus ve Göbeklitepe gibi birçok önemli değerlerimiz içinde harekete geçilmesi gerekiyor.
İLGİLİ BAKANLIKLARDAN DESTEK BEKLİYORUZ
Bu nedenle bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan beklentimiz şu; Balon firmalarının temsilcilerinin bir araya getirilerek, yaşanan sıkıntı ve sorunlara, yapılabilecek teşviklere ve diğer yapılması gerekenlere yönelik ilgili bir adımın atılmasıdır. Diğer bir yandan Türk Hava Yolları’ndan da destek bekliyoruz. İnanıyoruz ki tüm bunlar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kulağına gittiğinde bizleri çağırıp görüşeceğini düşünüyoruz. Çünkü ülkemiz için gerçek anlamda mücadele ediyoruz. Tek hedefimiz balonla ilgili destinasyonların oluşabileceği bir dernek kurup amatör bazlı festival turizmi ile sportif balonculuğu geliştirmek.”
TravelShop Turkey‘in başarılı bir şekilde yürüttüğü B2B organizasyonlarına katılan misafirlerin balon sponsorluğunu gerçekleştiren Cappadocia Ez Air Balloons, bu sayede ülke ve Kapadokya turizminin tanıtımına büyük katkı sağlıyor.