Site icon Turizm Günlüğü

Konaklama sektöründe yeni trendler

TUYED Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Köfteoğlu, konaklama sektöründe öne çıkan son trendleri değerlendirdi. İşte ayrıntılar…

İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencilerine “Konaklamada Yeni Trendler” başlıklı bir sunum yapan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Köfteoğlu; “Yapay zeka, robotlar turizmde işleri kolaylaştırıyor. Ancak hiçbir robot insan sıcaklığının yerini alamaz. Turizmde insani dokunuş, insan sıcaklığı hep var olacak” dedi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Kızılırmak’ın davetiyle yarının turizmcileri ile buluşan Köfteoğlu; günümüzde turizm hareketlerine katılanların farklı bir deneyim yaşamak istediklerini hatırlattıktan sonra şunları söyledi:

“Tüketiciyi dinleyip; ihtiyaçlarına yanıt vermek isteyen yatırımcılar karşımıza sınıfı 1 ila 5 arasında otellerin yanı sıra, sıra dışı otelleri de çıkarıyor.”

Sıra dışı oteller arasında Buz, Tek Oda (One Off), Denizaltı, Okyanus Üstü, Mobil Konteyner, Gemi, Uçak, Tren Otel ve Kapsül gibi otel çeşitleri bulunduğunu belirten Köfteoğlu; “Maldivler’deki Hilton’s Conrad Rangali Island Resort denizaltında, Atlantik’in tam ortasındaki Frying Pan Kulesi ise deniz üstünde hizmet veriyor. Peru’da dağın yamacına kapsül şeklinde inşa edilen Skylodge’ların odalarına inip çıkmak bile başlı başına farklı bir deneyim. Olimpiyat, festival gibi kitlelerin katıldığı etkinliklerde TIR’larla taşınıp belli noktalarda konaklama hizmeti veren mobil oteller devreye giriyor” diye ekledi.

DEVREYE ROBOTLAR DA GİRDİ

Son zamanlarda bir kısmında veya tamamen robotlar tarafından yönetilen otellerin devreye girdiğine dikkat çeken Köfteoğlu bu konuda şu bilgileri verdi:

“Japonya’da robotların çalıştığı Henn-na otelinden sonra, Çin merkezli internet alışveriş devi Alibaba Group, Zhejiang Eyaletine bağlı Hangzhou kentinde FlyZoo Hotel’i hizmete açtı. İnsanların istihdam edilmediği bu otelde, check-in / check out, kat hizmetleri gibi tüm işleri robotlar yapıyor. Otel bu özelliğinden dolayı “robot otel” olarak da biliniyor. Konaklama sektöründe yapay zekadan yararlanılarak, temizlik, kapıların kartla açılması, odadaki her şeyin kontrol edilmesi kolaylaşacak. Bu işlemler operasyonel verimliliği artırıp, personel maliyetlerini azaltacak. Otellerde bazı görevler insan ve makineler arasında paylaşılabilir. Ancak robotların dokunuşu insani olanın yerini alamaz.”

İNSANİ DOKUNUŞLARA DA İHTİYAÇ VAR

Uçak, tren, otobüs ve gemi biletlerinin online satın alma işleminin günden güne arttığını hatırlatan Köfteoğlu; insani dokunuşlar hakkında şunları söyledi:

“Ulaşım için alınan biletler standart bir hizmettir. Bu hizmeti satın almak için bir insana, insani dokunuşa gerek yok. Ama tatil satın almak başka. Tatil, bir anlamda hayal satın almaktır. Tüketiciler hayal satın alacakken bir insanla konuşup, insan sıcaklığında sohbet ettikten sonra karar veriyor. Yapılan araştırmalar tatil satın almalarda hala insani dokunuşlara ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden gelişen teknolojinin turizmin her alanındaki işleri kolaylaştıracağı bir gerçek… Ancak turizmde insani dokunuş ve insan sıcaklığının da her zaman var olacağı da başka bir gerçek.”

Exit mobile version