Last Updated on 5 Mart 2019 by Turizm Günlüğü
Röportaj: Yaşar Çelik ve Cem Bişkin / Yayına hazırlayan: Cem Bişkin
İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul turizminin yönetiminde önemli role sahip olan bir isim… İsmail Gültekin ile İstanbul turizmini konuştuk. Gültekin; “İstiklal Caddesi’nde Arapça tabelalar her geçen gün artıyor”, “İstanbul otel yatırımlarına doydu”, “Batılı turist, Ortadoğulu turistten daha çok gelir bırakıyor” gibi yaygın olarak kullanılan ibarelere ilişkin bürokrat bakış açısıyla önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar…
Kuveyt Devleti’nin 58. Ulusal Günü ve 28. Kurtuluş Günü, 27 Şubat 2019 gecesi Raffles Istanbul otelinde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.
Resepsiyonda birçok dış ülke temsilcisinin yanı sıra İstanbul Valiliği görev yapılanması kapsamında sorumlu olduğu kurumlar arasında “Dışişleri Bakanlığı İl Temsilciliği” ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı” da bulunan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin de yer aldı.
Turizm Günlüğü olarak İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ile “70 milyon turist 70 milyar dolar gelir” turizm hedefine ulaşmak için İstanbul turizminin bu hedefteki rolü, izlenen stratejiler ve İstanbul Valiliği’nin bu yöndeki çalışmaları doğrultusunda bir röportaj gerçekleştirdik.
İSMAİL GÜLTEKİN: İSTANBUL 20 MİLYON TURİST SEVİYESİNE ULAŞAMAZSA TÜRKİYE HEDEFİNE ULAŞAMAZ
Kuveyt’in Ulusal Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin; sonrasında İstanbul turizmine ilişkin şu genel değerlendirmelerde bulundu:
“BUNDAN SONRASI İÇİN DE ÇOK YAPACAKLARIMIZ VAR”
“Ülkemiz gibi İstanbul da 2018 yılını, 13.5 milyon seviyesinde ziyaretçi rakamıyla bir rekora imza attı. Bundan sonrası için de çok yapacaklarımız var. Turist başına harcama, gastronomi turizmi, kongre turizmi, cruise turizmi gibi birçok konu başlıklarında çok daha iyi olabileceğimizi biliyoruz. Biz İstanbul olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu “70 milyon turist 70 milyar dolar turizm geliri” hedefinin en önemli parçasıyız. Biz İstanbul olarak eğer 20 milyonlu rakamları aşamazsak; bu hedefe ülke olarak zaten ulaşmak mümkün değil. Dolayısıyla İstanbul olarak sorumluluğumuzun ve hedefimizin farkındayız” dedi.
ORTADOĞULU TURİST EN “VEFAKAR TURİST”
20 milyon turist hedefine ulaşmada Ortadoğu Ülkeleri’nden gelecek olan turistlerin önemli rol oynayacağını ve Kuveyt özelinde Ortadoğu’dan gelen turistleri “vefakâr turist” olarak tanımlayan Gültekin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Kuveyt başta olmak üzere Arap Ülkeleri en zor dönemimizde, yani İstanbul’un turizmde çeşitli terör saldırıları nedeniyle yaşadığı sıkıntılı dönemde bizi yalnız bırakmadılar; o ülkelerden turistler gelmeye hep devam ettiler. Bu nedenle kendilerine özellikle teşekkürlerimi sunuyorum. Son derece vefakârlar… Ülkemizi seviyorlar, Türk insanını seviyorlar. Şehrimizi seviyorlar. Biz de çok mutluyuz burayı tercih ediyor olmalarından dolayı…”
İSMAİL GÜLTEKİN’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR…
Turizm Günlüğü ekibi olarak İsmail Gültekin’in bu açıklamaları üzerine “Ortadoğu’dan gelen turist fazla döviz bırakmıyor; Batılı turist daha çok döviz bırakıyor” ve Ortadoğu’dan gelen turistlerin artmasıyla “Taksim ve İstiklal Caddesi çevresinde tüm tabelaların Arapça olarak yazıldığı” yönünde kamuoyunda yer alan söylem ve ifadeleri dile getirdik.
Bu iki ifadeye de katılmadığını belirten İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin; ilk olarak Ortadoğulu turist ile Batı’dan gelen turistin yaptığı harcamaları karşılaştırmalara yönelik bir açıklama yaptı:
“BÖYLE BİR KIYASLAMAYA GİRMEK GEREKSİZ”
“Bu ifadelere katılmıyoruz. Elimizde böyle bir ölçü yok ki… Bizim hedefimiz 20 milyon turist olduğu için her bölgeden gelecek turisti kabul etmeye hazırız. Her bölgeden gelecek turisti istiyoruz. Çin’den de gelecek turisti istiyoruz; Körfez Ülkeleri’nden de istiyoruz. Brezilya’dan da daha fazla turist istiyoruz. Elbette Avrupa ülkelerinden de daha fazla turist istiyoruz. Böyle bir kıyaslamaya girmek gereksiz; bize fazla bir şey kazandırmaz”
“ARAPÇA TABELA VE LEVHALAR ARZ-TALEP MESELESİDİR”
İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin; İstiklal Caddesi ve çevresinde yer alan Arapça tabela ve levhalara yönelik de şu açıklamalarda bulundu:
“Bu konu bir arz-talep meselesidir. Talep Rusya’dan gelir bu sefer de Rusça tabelalar olur. Piyasa koşullarının belirdiği bir şey; bu zorla yaptırılan bir şey değil ki… Biz, 20 milyon turist hedefimizi gerçekleştirmek için her bölgeden daha fazla turist almak ve bunun için hizmet etmek istiyoruz.
ÇİNCE TABELA HAZIRLIĞI
İstanbul Valiliği olarak şimdi Çin pazarını özel olarak önemsiyoruz. O bölgeden gelecek olan turistler için tabelalarda Çince kullanılması yönünde bir hazırlık yapmaya başladık. Aynı Rusça için de yapmak istiyoruz. Kısacası farklı alfabeleri kullanan ülkelerden gelen turistlerin kendi dillerindeki tabelalarla işlerini kolaylaştıracak tedbirler almak istiyoruz.”
İSTANBUL ARTIK OTEL YATIRIMLARINA DOYDU MU?
Turizm Günlüğü ekibi olarak; İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin’e bir diğer sorumuzda son yıllarda sıkça ifade edilen “İstanbul artık otel yatırımlarına doydu” ifadesini değerlenmesi ve bu ifadeye yönelik görüşlerinin neler olduğuydu… Gültekin, bu konuya ilişkin bizimle şu görüşleri paylaştı:
“13.5 MİLYON TURİST İÇİN TAMAM AMA…”
“İstanbul turizmi için hedefimizi 20 milyon turistin üzerine yükselttiğimizden dolayı buna “arz-talep” “piyasa koşulları” karar verecek. Belki bu ifadeyi 13.5 milyon üzerindeki değerlendirmeye göre konuşabiliriz ama bizim hedefimiz 20 milyon ve üstü… Dünyanın en büyük havalimanlarından birini yapıyoruz.
“İLERİDE ÇOK DAHA FAZLA OTEL GÖRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”
Bu havalimanına gelip transit geçecek yolculardan tutun da, bunun sunduğu imkanlarla ulaşım koşullarını kolaylaştıracak bunun sonucunda çok daha fazla turist hedefi var. Dolayısıyla biz; oluşacak yeni talep kapasitesi için mevcut otellerin yetmeyeceğini düşünüyoruz. Ben, ileride çok daha fazla otel göreceğimizi düşünüyorum.”