Türkiye’nin en güzel turistik destinasyonlarından biri olan Van, geniş havzasında yer alan birçok özelliğiyle seyahat severleri bekliyor. İşte Van gezi rehberi.
Toprağının her bir karışında Urartular’dan günümüze uzanan 2 bin 700 yıllık bir tarihe tanıklık eden Van’a mutlaka en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Neden mi? Çünkü; coğrafik özelliklerinden mutfağına, zengin kültürel mirasından turizm imkanlarına, eğlenceden festivallere, kendine has özelliklerinden aktivite imkanlarına kadar saymakla bitiremeyeceğimiz daha pek çok güzelliğe sahip. Profesyonel Turist Rehberi Ebru Uman’a Van’da mutlaka yapılması gereken belli başlı aktiviteleri sorduk. Bakalım rehberimiz sizler için hangi 12 aktiviteyi sıraladı? İşte cevabı:
Van gezi rehberi
1- Van’ın havasının, suyunun tadını çıkarın!
2 bin 700 yıllık bir tarihin seyri için Urartular’ın ve medeniyetin beşiği olan Van Kalesi’ni gezin. Yakın zamanda açılan dünyanın en büyük Urartu Müzesi’ni ziyaret edin. Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi’ni Nisan ayı sonunda (Bu dönemde Badem Ağaçları adında düzenlenen bir tur organizasyonu ile keyifli bir gezi geçirebilirsiniz.) mutlaka gezilecekler listenize ekleyin… Van gezi rehberi.
2- Güne mutlaka meşhur Van Kahvaltısı ile başlayın
Farklı mutfakların bir araya gelmesiyle zengin bir lezzet şölenine sahip olan Van kahvaltısının bütün sırrı aslında ürünlerin doğal olmasından kaynaklanıyor. Van serpme kahvaltısının olmazsa olmazları arasında; Otlu peynir, Kavut, yumurtalı kavurma, Bahçesaray ve Çatak ilçelerine özgü bal, yayık tereyağı, süt kaymağı, murtuğa, taş fırında pişirilen lavaş ekmeği, Van çöreği, semaver çayı ve klasik diğer kahvaltı malzemeleri yer alıyor. Edremit ilçesindeki kahvaltı salonları ve Van ara sokaklarda yer alan mekanlar tercih edilebilir. Van gezi rehberi.
Ellerinin doğaya değmesini isteyenlerdensen mutlaka bu içeriğe de göz atmalısın: 10 ekolojik otel ve yaşam çiftliği
3- Yöresel lezzetleri deneyimleyin
Keledoş, yoğurtlu kurut köftesi, ayran aşı, mercimek ve sarımsaklı yoğurt ile hazırlanan sengeser, inci kefali, Van güveci, kavurmalı uşgun ekşilisi, gavut, helise, çılış pilavı, ciğer köftesi, borani, erik kızartması, kaşık tatlısı, kurutulmuş erik (mayhoş kayısı) ve ceviz ile yapılan tatlı… Van Kale yolu üzerinde yer alan Aşiyan Ev Yemekleri’nde tüm bu lezzetleri deneyebilirsiniz. Van gezi rehberi.
4- Arubani Gümüş Atölyesine gidin
Savatlı Gümüş işçiliğine dair bilgileri öğrenebileceğiniz, orijinal tasarımlar bulabileceğiniz ve her tasarımdan bir tane yapılan bu yerde detaylarında farklılıklar barındıran ve inanan kişiye şans getiren sembollerden oluşan kolye, bilezik, küpe, yüzük gibi takıları hediyelik olarak alabilirsiniz.
5- Rus Pazarı’na uğramayı unutmayın
Van’ın coğrafi konumu itibariyle İran sınırına yakın olmasından dolayı buradan gelen bazı ürünlerle karşılaşabilir Tayland ve Dubai’den gelen ürünlerin sergilendiğini görebilirsiniz. Rus Pazar’ından porselen, kaçak İran çayı, İran Hurması, şal, Tayland’a özgü otantik ahşap ürünler temin edilebilir.
Seyahat tavsiyelerimiz ilgini çekiyorsa bir de Sırbistan/Belgrad yazımızı okumalısın.
6- Sırt çantalı bir gezginseniz göl çevresindeki kamp alanları tam size göre
Van’ın Edremit ilçesinden başlayarak Gevaş ilçesine kadar devam eden ve güvenlik sıkıntısı olmayan bu alanlarda doğanın ve Van Gölü’nün (yerel halk mutlaka deniz diyor, buna dikkat edin) tadını çıkarabilirsiniz.
7- Abalı Kayak Merkezi’ni mutlaka görün
Kayak yaparken göl manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz bu eşsiz yer pist eğimi, kar kalınlığı, kar kalitesi, pist uzunluğu ve 1200 ve 5000 metrelik telesiyej hattı ile beyazın eşliğinde turkuaz bir manzarayı kayak severlere sunuyor. Artos dağından başlayan kayak parkurunda ilerlerken, Van denizinin nefes kesici manzarası ile karşılaşıyorsunuz.
Kış ve kayak tutkunuysan Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen 10 kayak merkezi için tıklayabilirsin.
Yaz kış demeden her zaman giderim diyorsan bu 10 dağ evi tam sana göre!
8- Edremit’te bisiklet kiralayın
Burada ayrıca semaver çayını içmeden gitmeyin diyoruz.
9- İnci kefalinin dansını seyredin
Van Denizi’nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türü olan İnci Kefali her yıl büyük sürüler halinde göç eder. Çünkü Van Denizi’nin tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermez. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman derelere girerek yumurtasını bırakır ve sonra tekrar göle döner. Bu eşsiz yaşam döngüsü her yıl Nisan’da başlayıp Temmuz’a kadar devam eder. İncili Kefali bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele verir. Yurt içi ve yurt dışından binlerce insan bu büyülü yolculuğa tanıklık etmek için Van’a akın ediyor. Geleneksel hale gelen Uçan Balık Festivali her yıl Haziran ayının ilk haftasında Erciş İlçesindeki Deliçay suyu kenarında bir karnaval havasında kutlanmaktadır. İnci Kefali Van’ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biridir. Van gezi rehberi.
Her canlıyı seven bir hayvan seversen ve bir de sahibiysen İstanbul’da hayvan dostu 10 oteli incelemek isteyebilirsin.
10- Van sokaklarında ‘Ters Lale’yi gözden kaçırmamaya dikkat edin
Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş olan Ters Lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Bu nedenle Hakkari ve Van yöresinde kendiliğinden yetişiyor. Nisan-Mayıs-Haziran dönemlerinde görülebilen Ters Lale, Hristiyan rivayetlerine göre; Hz. İsa’nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde yetişmeye başlamıştır. Müslüman söylencelerine göre; Hz. Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ve başka bir efsaneye göre ise Ferhat’la Şirin’in birbirlerine kavuşamaması nedeniyle Ters Lale’nin boynu bükük, rengi kırmızıdır.
11- Sahil bandında yer alan barbekü alanlarında mangal keyfi yapın
Van halkının semaveri ve mangalı çok sevmesinden dolayı yeni atanan kayyum Atıf Tatlıçiçek tarafından yaptırılan göl manzaralı 100 barbekü alanları bölgeye gelen turistlerin sadece et ve kömür alarak mangal aktivitesinin en güzel şeklinde keyfini çıkarabilirler.
Aile ve yakın çevrenle keşfedebileceğin doğayla iç içe yerler arıyorsan Baraka Köyü‘nü inceleyebilirsin.
12- Her insana göre eğlence
Van merkezde birçok keyifli ve yeni yeni açılmaya başlayan gece kulübü ve pub’lar bulunuyor. Van eğlence hayatında önemli bir yere sahip olan türkü barlar ise vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Bu nedenle Lobby Terrace şehirde gece eğlenmek isteyenlerin uğrak noktalarından biri diyebiliriz. Yemekli ve alkollü mekanlar arasında Tamara Otel sayılabilir. Farklı olarak oturma gecesi organizasyonları yapılıyor. Gençler Van merkezde kafeler sokağı olarak bilinen kültür sokakta canlı müziğe gidebilirler. Ayrıca Doğunun ilk müzik festivali olma özelliğini taşıyan GezginFest Van, bu yılda yine aynı yerinde 21-23 Haziran tarihleri arasında festival severleri bekliyor. Bölgede Van gölü su sporları ve rafting aktiviteleri de yapıldığından dolayı herkesin ilgi alanına göre güzel şeyler bulabileceği bir destinasyon.
Ancak listelediklerimiz bu kadarla sınırlı değil. Van ile ilgili diğer içeriklerimize aşağıdaki linklerden ulaşabilirsin:
6 mekanda Van’da nerede ne yenir?
Bir keşif gezisi: Van’ın bilinmeyen değerleri #1
Bir keşif gezisi: Van’ın bilinmeyen değerleri #2
Bir keşif gezisi: Van’ın bilinmeyen değerleri #3