Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ABD Başkanı Trump’ın bu yasayı değiştirme isteği yasal olarak yürürlüğe girmedi ancak gelecek yıllarda durum neyi gösterir bilmiyoruz.
Amerika‘da doğum yapmayı planlayan anne baba adaylarının kafasını karıştıran bu habere bir de doların hızlı yükselişi eklenince çoğu aile Amerika‘da doğumu rüya gibi görmeye başladı. Oysa sanılanın aksine her şey son derece kolaylıkla gerçekleşiyor ve bebeğiniz 1 hafta içerisinde Amerikan pasaportuna da Türk vatandaşlığına da rahatça kavuşuyor. Vatandaşlık yasası değişmeden şansınızı iyi kullanın deriz.
Ömrü boyunca Amerika’da yaşama, çalışma, eğitim alma ve oy verme haklarına sahip oluyor. 21 yaşına geldiğinde ailesini de yani sizleri Green Card sahibi yapabiliyor. 160’ın üzerinde ülkeye vizesiz seyahat ediyor olması da yine vatandaşlık haklarından. Üniversite çağına kadar ücretsiz eğitim alabiliyor. Geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Donald Trump, ABD topraklarında doğan her bebeğin otomatik olarak ABD vatandaşı olma hakkı kazanması uygulamasını çıkaracağı bir kararname ile bitireceğini söyledi. Peki bu mümkün mü?
Vatandaşlık hakkının tarihi neye dayanıyor bir bakalım …
YASA NASIL ORTAYA ÇIKTI?
ABD Anayasası’nın 14. Maddesi 1868’de ABD İç Savaşı’nın sona ermesinin ardından yürürlüğe girmişti. Anayasa’nın 13. maddesi 1865’te köleliğe son vermiş, 14. madde ise eski kölelerin vatandaşlık durumunun çözümlenmesi için anayasaya eklenmişti.
14. madde yürürlüğe girmeden önce ABD’de görülen davalarda Afrika kökenli kişilerin ABD vatandaşı olamayacağı hükümleri veriliyordu. Ancak 14. madde bu mahkeme kararlarını geçersiz kılmış ve ABD topraklarında doğan her bireyin ülkenin vatandaşı olma hakkına elde edebilmesini güvence altına almıştı.
1898’de Çİn kökenli Wong Kim Ark’ın ABD’ye açtığı dava ise 14. maddenin göçmen ailelerinin çocukları açısından bir emsal olmuştu.
ABD Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada, 24 yaşındaki Wong, Çinli bir çiftin çocuğu olarak ABD topraklarında dünyaya gelmesine karşın, ülkeye girişine izin verilmediğini ifade etmiş ve bunun Anayasa’nın 14. maddesine aykırı olduğunu savunmuştu.
Minnesota Üniversitesi Göç Tarihi Araştırma Merkezi Direktörü Erika Lee, “Wong Kim Ark davası, etnik kökeni ya da anne ve babasının göç statüsüne bakılmaksızın ABD’de dünyaya gelen her bireyin ülkenin vatandaşı sayılacağını teyit etmişti” diyor. O tarihten bu yana konuyla ilgili başka bir dava görülmedi.
Bebeğİm Amerikan vatandaşı olduktan sonra yasa yürürlüğe vatandaşlığı riske girer mi?
ABD ANAYASA GELENEĞİNDE KAZANILMIŞ HAKLARIN GERİ ALINMASI YOK
ABD’de doğmaktan gelen vatandaşlık hakkına karşı çıkan uzmanlar anayasanın 14. maddesinin yanlış yorumunda bile ebeveynleri yabancı uyruklu olmayan, başka bir ülkenin yasalarına tabii olmayan çocuklara vatandaşlık vermek yönünde bu yasanın uygulandığını savunuyor.
Anayasadan gelen bu vatandaşlık hakkını savunanlar ise “bu nedenle yargıya tabi olan herkes” hükmü ne anlama gelirse gelsin bunun yasanın geri kalan kısmının dilini bozmadığını ifade ediyor. Ayrıca bu kesimler “bu nedenle yargıya tabi olan herkes” ifadesinin ülkeler arası ticaret suçu işlediklerinden ABD yasalarının konusu olan suçlulara referans yaptığını da belirtiyor.
Hangi taraf haklı olursa olsun ABD Anayasası tarihsel geleneği açısından hakları genişletmek eğiliminde hali hazırda var olan hakları ortadan kaldırmak için yeni anayasa maddesi çıkarılması pek görülmüş bir durum değil. Bu sadece alkolü federal bir suç sayan 18. anayasa maddesinin daha sonra kaldırılmasında görüldü bu anayasa değişikliği.
“Doğum Yoluyla ABD Vatandaşlığı Planlayanlara Kötü Haber: Trump Düzenlemeyİ İptale Hazırlanıyor “ gibi başlıklarla yayınlanan haberler hiç kafanızı karıştırmasın! Şu an ve yakın gelecekte böyle bir yasa değişikliği söz konusu değil, ancak ileri ki yıllarda ne olur bilinmez…
En çok merak edilen soruların cevaplarıyla Amerika’da doğum!