Last Updated on 7 Temmuz 2022 by Turizm Günlüğü
Klasikleşmiş popüler tatil beldelerinde deniz-kum-güneş lüks otelde tatil dayatmasını yıkmak isteyenlere gözlerden uzak olacakları bakir rotaları seçtik. Hadi bu yaz bir değişiklik yapın ve bir karavan kiralayıp sizin için sıraladığımız bu eşsiz köylere gidin! Türkiye’de gezilecek köyler.
İşte Türkiye’nin 7 bölgesinden az bilinen ve keşfedilmeyi bekleyen en güzel 10 köyünü #TGilekeşfet‘meye çıkıyoruz:
Yazıdaki Başlıklar
MARMARA’NIN İNCİLERİ
Trilye – Bursa
Şehir yaşamından sıkılmış ancak belirli sebeplerden dolayı uzak yerlere gidemeyenler için biçilmiş kaftan diyeceğimiz Marmara’daki ilk rota Bursa’nın Mudanya ilçesine yakın yerde bulunan Trilye Köyü. Eski bir Rum köyü olan Trilye; oldukça ünlü olan zeytinlerinin yanı sıra tarihin izlerini sahil bandının muhteşem görüntüsüyle birleştiriyor.
Kıyıköy – Kırklareli
Seyahat severlere ve gezginlere her mevsimde kucak açan Kıyıköy, insanıyla olsun doğal güzellikleriyle olsun bir 70’liğin dibine keyifle vurabileceğiniz bir yer. Kırklareli’nin Vize ilçesinde küçük balıkçı tekneleriyle dikkat çeken bu köy, huzur bulacağınız yerlerden biri. Selamını en meşhur noktası Aşıklar Tepesi’den veriyor. Türkiye’de gezilecek köyler.
EGE’NİN TATLI YÜZÜ
Bağlarözü/Yazıköy – Datça
Kendi ihtiyaçlarını topraktan karşılayabilecek ve köy yaşantısına uyumlu bir hayat tarzı arayanlar için ideal bir rota olan Bağlarözü, Datça’nın Yazıköyü sınırlarında yer alıyor. Bir ekolojik köy olarak nitelendirebileceğimiz bu köy gibi ellerinin doğaya değeceği diğer bir içeriğimi şuraya bırakıyorum: 10 ekolojik otel ve yaşam çiftliği
KARADENİZ’İN CENNETLERİ
Macahel-Artvin
Toplamda 18 köyden meydana gelen ancak coğrafi sınırlar nedeniyle 12’sinin Gürcistan’da 6’sının Türkiye’de kaldığı Macahel, Artvin’in Borçka ilçesinde yer alıyor. İçerisinde barındırdığı Camili, Efeler, Kayalar, Uğur, Düzenli ve Maral isimli köyleri ile yeryüzünde bir cennet adeta… Doğa ve yürüyüş tutkunları için muhteşem bir yer olan bu bölgede eşsiz manzaranın ve tertemiz havanın tadını çıkarmak ise bir başka. Ancak burada hava şartları oldukça çetin, şimdiden uyarmış olalım! Türkiye’de gezilecek köyler.
AKDENİZ DOKUSU
Kaleköy-Antalya
Akdeniz doğasının eşsiz dokusunu tarihin izleriyle birleştiren Kaleköy, ismini tepesinde bulunan kaleden alıyor. Tekne ile ulaşabileceğiniz bu köy, Simena Antik Kenti‘nin üzerine kurulu. Türkiye’de karada olup da karayolu ulaşımının olmadığı ender bir yer olan Kaleköy, bir kez gidenlerin geri dönmesini zorlaştıracak tarihi Rum taş evlerine ve pansiyonlarına sahip. Yaz kış demeden her zaman giderim diyeceğin bu 10 dağ evi tam sana göre!
Kuyucak-Isparta
Şimdi bahsedeceğimiz bu yer ile ilgili şöyle bir ipucu verelim; halkın gönlünü uzun zaman önce çalmış ve tüm şöhreti üzerine toplamış olan Isparta Gülü’nün artık güçlü bir rakibi var! Sosyal medyada gördüğünüz lavanta tarlalarında benimde burada bir fotoğrafım olsaydı diyorsanız Türkiye’nin saklı kalmış bu köşesi sizi bekliyor.
Güney Fransa’nın lavanta tarlalarıyla ünlü Provence bölgesi kadar güzel olan Kuyucak Köyü, Keçiborlu ilçesinde yer alıyor. Haziran-Temmuz döneminde mor çiçekleri, eşsiz bir gün batımı ve lavantaların mis gibi kokusuyla sizi büyüleyecek olan Kuyucak, yanı başınızda keşfedilmeyi bekliyor.
İÇ ANADOLU’NUN GİZEMLİ DİYARI
Uçhisar-Nevşehir
Kapadokya denilince hiç kuşkusuz aklımıza ilk önce Peribacaları ve sıcak hava balonları geliyor. Ama burada öyle bir yer var ki, gizemli havası ile ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor. Köy seyahatini sevenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer olan Uçhisar Köyünde bulunan ve kendiyle aynı adı taşıyan Uçhisar Kalesi ise ziyaretçilerine muhteşem bir tan görüntüsü vadediyor.
GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA TARİHİN PEŞİNDE
Rumkale-Gaziantep
Rumkale Köyü, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde yer alıyor. Etrafı baraj suları ve Fırat Nehri ile çevrili olması nedeniyle adeta yarımadada gibi hissedeceğiniz bu köye ulaşım ise Halfeti‘den kalkan tekneler aracılığıyla yapılabiliyor.
Dereiçi-Mardin/Midyat
Medeniyetlerin beşiği olan Mezopotamya‘nın masalsı geçmişinden izler taşıyan Mardin, birçok köyü ile tarih filmlerini aratmıyor. Buradan yola çıkarak hakkında kısa bilgi vereceğimiz bu köy, aynı zamanda döneminin başarılı korku yapımlarından Büyü (2004) filminin çekildiği yer. Hem Protestan hem Süryani hem de Katolik kiliselerine sahip olan Dereiçi (Kıllıt), yarı terk edilmiş bir Süryani köyü. Ayrıca burada M.S 4. yüzyılda yapılmış Süryani kilisesi olan Mor Yuhanun (Mor, Süryani uygarlığında ‘aziz’lere verilen bir unvan) yer alıyor. Mardin’in en özel 10 oteli ve Mardin gezi rehberi için bakabilirsin.
DOĞU ANADOLU’NUN UNUTULMUŞ YÜZÜ
Kemaliye-Erzincan
İçerisinde Apçağa, Ergü, Karakoçlu, Kocaçimen, Salihli, Yaka, Yeşilyurt, Yuva, Başpınar, Esertepe gibi birçok köyü içerisinde barındıran ve Türkiye’nin alternatif turizm merkezi olmaya aday yörelerinden Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, sahip olduğu turizm olanakları ile hem bizler hem de yetkililer tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Kültür turizmi alanında orijinal mimari özelliklere sahip onlarca cami, çeşme, hamam, kitâbe ve türbeye köyleriyle birlikte ev sahipliği yapan Kemaliye kasabası; sarp arazi yapısı, Karasu Irmağı, çok sayıda soğuk su kaynağı ve zengin yaban hayatı, muhteşem bir doğal bütünlük oluşturan Karanlık Kanyon gibi güzellikleriyle göz kamaştırıyor.
Dağ bisikleti, rafting, trekking, motocross, kaya tırmanışı, offroad, canyoning, atlı doğa gezintisi, yaban hayatı gözlemleme gibi sportif faaliyetlere uygun alt yapısı ile spor turizmine, doğal güzellikleriyle ekoturizme, dini motifleriyle inanç turizmine olanak sağlayan Kemaliye ilçesi, küçük grup ve bireysel turizm etkinliklerine uygun olsa da yetkili merciiler tarafından yeteri kadar hak ettiği ilgiyi görememiş.